URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2022, 18:11

Scandal de spionaj la NIS Petrol, o firmă controlată de Gazprom, care a făcut prospecțiuni și în Bihor. Compania ar fi transmis ilegal informații în Rusia

Scandal de spionaj la NIS Petrol, o firmă controlată de Gazprom, care a făcut prospecțiuni și în Bihor. Compania ar fi transmis ilegal informații în Rusia Prospecțiunile făcute la comanda NIS Petrol în Bihor i-au nemulțumit pe bihoreni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DIICOT au făcut, luni, percheziții la sediul firmei NIS Petrol, subsidiara Gazprom în România, având suspiciunea că a transmis ilegal în Rusia informații privind zăcămintele de țiței din țara noastră.

Potrivit presei centrale, perchezițiile s-au făcut la sediile din Timișoara și București ale NIS Petrol, dar și la domiciliul unor angajați.

DIICOT Timișoara a precizat că este vorba de 9 percheziții, iar cauza are ca obiect „comiterea infracțiunilor de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”.

Anchetatorii au ridicat mai multe documente şi computere.

NIS Petrol este o companie petrolieră sârbească cu activităţi în sud-estul Europei, parte a grupului rusesc Gazprom Neft.

Boicotată în Bihor

În ultimul deceniu, NIS Petrol a făcut prospecțiuni și în Bihor, în baza unor acorduri încheiate cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale în anul 2010. Activitatea firmei a fost blocată de mai multe ori, prin proteste ale bihorenilor, care s-au temut că NIS caută gaze de șist care, ulterior, vor fi exploatate prin metoda fracturării hidraulice.

Însuşi preşedintele NIS Petrol, Vadim Smirnov, a venit atunci la Oradea pentru a da asigurări că nu se caută gaze de şist, ci resurse convenţionale. 

Mai mult, NIS Petrol a acționat ilegal, demarând prospecțiuni într-unul dintre perimetre, EX-1 Tria, înainte de a avea acordurile necesare din partea autorizațiilor locale.

În 2019, compania rusească a anunțat că a identificat zăcăminte petroliere în partea de vest a țării, iar sursele BIHOREANULUI au arătat că cel puțin unul este în Bihor. NIS urma să demareze și exploatarea zăcămintelor, însă informații privind această activitate nu au mai fost făcute publice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP aka mama Omida
Sa înțeleg ca ești și geolog, Dr Geolog KP :::))))
Postat 04 Octombrie 2022, 09:49 de Sandu2100
Dacă NIS e a Gazprom-ului ...
... cum poți să spui o așa prostie, că a transmis date și informații în mod ilegal către compania deținătoare? Acuzațiile astea vin tocmai de la cei care, fiind flămânzi de cât mai mult parandărăt, au dat licențe de explorare oricui a avut chef și venea din afara țării. Prospecțiunile americane care se desfășoară în România în mod direct, că satelitarele se fac din anii '70 deja, au curs din 1996 încoace constant. GIS-ul României, inclusiv cel subteran până la 4-5000 metri, e la americanii din Fondul Proprietatea. Asta înseamnă "oglinda" tuturor resurselor țării, sub și supra-terane. Iar mai departe nici nu visează românii, cât de în detaliu sunt aceste hărți. Mai ceva ca hărțile Armatei României, pe care le-au actualizat tot americanii în ultimii ani.
Postat 04 Octombrie 2022, 09:30 de KP
hai sa exploatam totusi si gazele de sist
ne sinucidem economic cu frica asta fata de gaze de sist, la fel ca si nemtii cu frica fata de centrale nucleare. Avem nevoie de mai multe resurse energetice (si conducte): si centrale nucleare, si hidrocentrale, si exploatarea gazelor de sist pe care britanicii tocmai ce au aprobat-o. Sa nu uitam ca rusii platesc milioane de euro pentru propaganda cum ca gazul de sist e periculos, inclusiv in Pungesti in Romania, inclusiv declaratii pentru EuroNews cum le recomanda el germanilor sa nu se riste sa exploateze gaz in propria curte.
Postat 03 Octombrie 2022, 18:23 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON