URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2022, 16:59

Șase clădiri publice din Oradea ar putea fi dotate cu panouri fotovoltaice printr-un proiect european de 6,5 milioane lei

Șase clădiri publice din Oradea ar putea fi dotate cu panouri fotovoltaice printr-un proiect european de 6,5 milioane lei ENERGIE VERDE. Platoul, în prezent abandonat, situat deasupra centrului de afaceri cu produse agro-alimentare ar urma să fie acoperit cu panouri fotovoltaice printr-un proiect european.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șase clădiri publice orădene ar putea fi dotate cu panouri fotovoltaice printr-un proiect european de 6,5 milioane lei.

Consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate al investiției marți, în ședință extraordinară desfășurată online, pentru ca proiectul să poată fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

„Puterea maximă a celor șase centrale fotovoltaice va fi de aproape un 1 MW, ca să respectăm toate condițiile ghidului de finanțare, urmând ca în etapa următoare, dacă se vor deschide și alte apeluri, să depunem și alte clădiri pentru finanțare”, a declarat primarul Florin Birta, în cadrul ședinței Consiliului Local.

Municipalitatea vrea să depună panouri fotovoltaice pe platoul de deasupra centrului de afaceri cu produse agroalimentare de la Piața Rogerius, la Arena Antonio Alexe, Colegiul Economic Partenie Cosma, Liceul Sportiv Bihorul, clădirea care găzduia fosta cantină socială din curtea Primăriei și arena Antonio Alexe.

„Curentul produs de aceste panouri fotovoltaice va fi folosit în cadrul celor șase clădiri. Acestea vor face economie la factura de curent pentru că nu vor mai cumpăra acea cantitate de energie din rețea”, a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Conform raportului de specialitate al proiectului de hotărâre, obiectivul general al investiției este valorificarea resurselor energetice regenerabile pentru producerea energiei „verzi”, pentru autoconsum și reducerea globală a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul Municipiului Oradea.

Proiectul va fi finanțat în proporție de 85% din fondul de coeziune, diferența de 15% urmând să fie acoperită de la bugetul de stat și cel local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
"Puterea maximă a celor șase centrale fotovoltaice va fi de aproape un 1 MW"
CENTRALE de productie energie suna distractiv. Adevarat ca nu e putin 1 MW si nici 166 KW pe 6 cladiri nu e putin, dar nici chiar asa de mult nu e.. Pacat ca au investit bani sa faca acoperisul de la Piata Rogerius terasa, gradina etajata, si acum sa se schimbe amplasamentul ptr panouri. Sunt destule alte cladiri publice pe care primaria poate amplasa panourile in loc de piata rogerius.
Postat 30 Noiembrie 2022, 16:07 de unu
....
Dar de acoperisul de pe piata Rogerius nu pomeniti nimic, ca dupa cateva luni a trebuit inchis, ca nu se mai putea sta. Alt proiect facut in bataie de joc. Alt fiasco, bine ca puneti panouri , asa nu se mai vede dezastrul de deasupra.
Postat 29 Noiembrie 2022, 17:28 de adi13
Municipalitatea vrea multe.
Din păcate nu poate nici măcar să întrețină ce are.
Postat 29 Noiembrie 2022, 17:23 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON