URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2019, 19:56

Şase case şi 22 de garaje din Ioşia vor fi demolate pentru a face loc la 300 locuri de parcare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană va expropria şi demola şase case şi 22 de garaje din Ioşia pentru a putea amenaja 300 de locuri de parcare în curţile blocurilor.

"Au fost înştiinţaţi"

Primăria începe anul cu exproprieri! "Săptămâna aceasta au fost înştiinţaţi proprietarii de case şi garaje, iar săptămâna viitoare o să trecem la evaluarea terenurilor şi a clădirilor", a declarat viceprimarul Florin Birta, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Exproprierile vor viza două loturi situate de o parte şi de alta a Căii Aradului, în zona sensului giratoriu de la intersecţia cu strada Vlădeasa. Astfel, în zona delimitată de străzile Calea Aradului, Vlădeasa şi Fagurelui vor fi amenajate 200 de locuri de parcare.

"Vom trece la exproprierea a trei case, din care una în colţul străzii Vlădeasa, pentru a asigura accesul în curtea respectivă, şi încă două pe strada Fagurelui", a spus viceprimarul.

În acelaşi areal, municipalitatea va răscumpăra de la proprietari, după care le va demola, 22 de garaje construite legal.

La fel, peste drum, în perimetrul delimitat de străzile Calea Aradului, Henric Ibsen, Corniţelului şi Lalelelor, vor fi amenajate alte 100 locuri de parcare. "Aici vor fi expropriate trei case şi va fi demolat un gard din vecinătatea străzii Corniţelului", a explicat viceprimarul.

Exproprierile vor permite amenajarea a trei accesuri auto noi în curţile blocurilor, din care două în strada Fagului şi unul în strada Lalelelor.

Pentru noua linie de tramvai...

Exproprierile celor şase case şi a celor 22 de garaje sunt impuse de lucrările de prelungire a liniei de tramvai de-a lungul pârâului Peţa pornind din Calea Aradului până în zona Cantemir.

"Pentru a putea duce noua linie de tramvai pe mijlocul Căii Aradului, cu păstrarea celor două benzi de circulaţie pe sensul de mers, se impune desfiinţarea unei benzi de circulaţie de pe marginea drumului, acum ocupată de parcări. Este nevoie să relocăm maşinile în spatele blocurilor. Trotuarele vor rămâne în continuare rezervate pietonilor", a spus Birta.

Lucrările la linia de tramvai vor începe în primăvară, iar până atunci municipalitatea va trebui să aibă deja exproprierile făcute.

Evaluarea proprietăţilor care urmează să fie demolate urmează să fie finalizată în cursul acestei săptămâni, pentru ca valoarea finală să poată fi aprobată în şedinţa de Consiliu Local de la sfârşitul lunii ianuarie. Orădenii expropriaţi vor avea la dispoziţie şase luni ca să se mute.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Proprietatea un fleac?
@Sandu: oamenii au investit bani, timp si multa munca in imbunatatirea caselor, pentru ca si le-au facut pentru propriul confort. Despagubirile vor acoperi, sec, doar o parte din valoarea reala a caselor, fara sa ia in calcul si celelalte cheltuieli cu relocarea, daune morale, etc.
Postat 17 Ianuarie 2019, 15:02 de TomaAlimos
abuz
E un abuz. Să evacuezi şase proprietari fiindcă n-ai chef să cauţi soluţii reale... Şi să obligi proprietarii de apartamente să inspire noxele de la 200 de maşini... În ce oraş minunat trăim! Ar fi spaţiu de parcare la fostele cazărmi, la fosta Cominca... În ţările civilizate există parcări subterane. Dar e mai ieftin să demolezi şase case.
Postat 16 Ianuarie 2019, 20:25 de DoraI
Re: Sănduța vs. "bate câmpii" !?!
Când s-a construit varianta actuală a autostrăzii de conectare între Munchen pe direcția est (fosta Germanie estică), pe traseu exista o proprietate la marginea unui sat, Bergenstern sau ceva asemănător !?! Fix 10 ani a durat scurtul ocol prin care se ieșea pe o buclă din autostradă și se revenea la loc, după o proprietate de cca. 1 ha cu o casă familială izolată !?! Abia după ce s-a plătit prețul cerut, de trei ori cât fusese expertizarea, s-a finalizat lucrarea demolând imobilul respectiv ... pentru că în orice lume normală, proprietatea individuală e mai presus de o simplă cerință colectivă !?!
Postat 16 Ianuarie 2019, 12:27 de CrisDumi
Încă o soluție "marca Bolojan" ...
... care are rolul de a-i îngropa pe liberali la alegerile locale pentru Oradea !?! Nu de alta dar, dacă ar avea minte, ar renunța să aglomereze orașul pe orizontală ... și s-ar orienta către verticalitatea unuia care, când decide ceva, trebuie să o facă în favoarea proprietății garantate prin Constituție, nu împotriva ei !?! Azi vrea să dărâme niște case ... mâine poate o să vrea și niște blocuri, care nu respectă vreun standard de vechime și l-ar împiedica să-și vadă măreața realizare de a trage tramvaie de câte 2.000.000 Euro bucata, în loc de trolee care ar costa doar 100.000 !?! Nebunia și grandomania nu are limite la acest "diliu", pentru că nu e pe banii lui de buzunar ... ci pe ai noștri, cei care producem venituri municipalității !?!
Postat 16 Ianuarie 2019, 12:20 de CrisDumi
Oradeanbihor
De loc absurd, e o regulă și în comunism și în capitism. Simplu nu ai unde sa parchezi și cei cu care au case vor și despăgubiți
Postat 15 Ianuarie 2019, 21:22 de Sandu1206
Astia au luat-o razna!
Inteleg ca e nevoie de parcari dar sa ajungi sa demolezi case pentru asta mi se pare strigator la cer! La fel mi se pare absurd sa prelungesti linii de tramvai care costa o gramada de bani cand o solutie cu trolee ar fi fost mult mai eficienta, putandu-se folosi infrastructura rutiera din oras fara a mai investi in cai de rulare, exproprieri, etc.
Postat 15 Ianuarie 2019, 20:57 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON