URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2022, 08:03

Sărbători de criză: Bihorenii se pregătesc de cea mai grea iarnă, pe fondul inflației ce reduce dramatic puterea de cumpărare (FOTO)

Sărbători de criză: Bihorenii se pregătesc de cea mai grea iarnă, pe fondul inflației ce reduce dramatic puterea de cumpărare (FOTO) PE DATORIE. Dacă acum 2 ani se mai putea gestiona din pensie, anul acesta, tanti Agnet s-a împrumutat de două ori. Întâi să își cumpere lemne pentru iarnă, iar acum pentru medicamente. „Dacă nu fac credit, nu mă mai descurc”, recunoaște orădeanca
Sărbători de criză: Bihorenii se pregătesc de cea mai grea iarnă, pe fondul inflației ce reduce dramatic puterea de cumpărare (FOTO) ULTIMUL LEUȚ. Ca să îi ajungă pensia, tanti Agnet, care până acum nu avea probleme cu banii, își face la fiecare început de lună o listă cu lucrurile strict necesare. „Într-o lună îmi cumpăr zahăr și ulei, iar în alta cartofi și ceapă. Când nu mă descurc nicicum îmi iau împrumut de la CARPO, până îmi trimit copiii bani”, spune bătrânica
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Realitatea de la raft este cruntă. Clienţii aleg ce e mai ieftin şi cumpără minimumul posibil. "Daţi-mi, vă rog, un sfert de pâine, trei felii de parizer, două clementine şi o roşie", cer tot mai des bătrânii ieşiţi la cumpărături. 

Aceiaşi clienţi care înainte obişnuiau să cumpere carne sau fructe la kilogram sau pachet comandă acum cu suta de grame sau la bucată. În numai 2 ani, valoarea bonului mediu din magazinele de cartier s-a înjumătăţit la sub 25 lei. Bihorenii nu îşi permit mai mult...

Scumpiri în lanţ

Întâi a fost pandemia de Covid-19, care a "gripat" economia. Apoi, a început războiul din Ucraina, care a aruncat în aer preţurile la energie. Scumpirile au venit în lanţ. "Pentru sfârşitul acestui ant, vedem o inflaţie mai mare decât în prezent, în jur de 16%", anunţa luna trecută guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, raportat la anul trecut, populaţia a plătit anul acesta, în medie, tarife mai mari cu 70% la gaze, cu 29% la energia electrică şi 25% la încălzirea în sistem centralizat. Cu toată compensarea de 50 bani la litru, raportat la 1 ianuarie preţul benzinei a crescut cu 20%, iar al motorinei cu peste 37%. În acelaşi interval, zahărul s-a scumpit cu 62%, uleiul cu 41%, iar făina cu 35%. Majorări de preţuri au avut loc şi la cartofi (31%), pâine (27%), lactate (27%), carne de porc (20%) şi de pui (15%). Doar veniturile au rămas pe loc.

Ca la criza din 2008!

Iarna se anunţă grea. "Doar la criza din 2008 a mai fost aşa crunt. Clienţi care înainte, când toate erau mai ieftine, făceau cumpărături de 50 lei, acum abia dacă iau, cu pâine cu tot, de 25 lei. În loc de o pâine, omul cere un sfert, în loc de un kilogram de clementine cumpără trei bucăţi, iar în loc de o pungă de bomboane de Sorin Mudura, administrator magazin Andromi Oradeapom ia câteva, de gust", spune Dan Bulzan, proprietarul unui ABC din Nufărul.

Având bugetul limitat, bihorenii vânează promoţiile. "Piaţa este goală, dar hipermarketurile gem de clienţi în căutare de ieftineli", spune proprietara unei mici afaceri cu textile, Doina Găinaru. În ultimele luni vânzările s-au prăbuşit. "Abia dacă dau două piese pe zi. Până şi de Moş Nicolae am vândut mai puţin decât în timpul stării de alertă". 

Cumpărătorii se plâng că nu mai au bani. "Vânzările s-au înjumătăţit. Avem inclusiv bonuri de 8 lei. Oamenii îşi iau câteva felii de parizer", spune administratorul Andromi, Sorin Mudura (foto).

Sărbători (şi) mai scumpe

Crăciunul care urmează se anunţă unul de criză. "Cine cumpăra înainte 10 kilograme de carne pentru cârnaţi, acum abia dacă ia 4 kilograme. De altfel, oamenii nici nu se gândesc la masa tradiţională, caută ficat şi ce este mai ieftin", zice Mudura.

Potrivit acestuia, până la sărbători carnea de porc se va scumpi din nou. "Noi ţinem încă preţurile, pentru că am cumpărat în octombrie o cantitate mare de porci. De atunci, preţul cărnii a crescut cu 10 cenţi pe săptămână".

De altfel, indiferent de domeniu, comercianţii se aşteaptă ca până la sărbători preţurile să crească cu circa 15%. Estimativ, preţul litrului de lapte ar putea ajunge la 10 lei, al uleiului la 18 lei, iar kilogramul de carne la peste 20 lei.

Credite pentru facturi

preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Oradea, Radu OnchişBihorenii iau deja credite ca să se descurce. "În noiembrie, împrumuturile acordate au fost mai mari cu 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", spune preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Oradea, Radu Onchiş (foto), la care apelează vârstnicii. Zilnic cer credit între 12 şi 14 pensionari pe care băncile îi refuză.

Tanti Agnet, proprietara unei case din strada Olteniei, s-a împrumutat pentru a doua oară anul acesta, cu 3.000 lei, ca să aibă pentru facturi până îi trimit bani copiii plecaţi în străinătate. "Nu cer mai mult, că dup-aia nu pot da înapoi", spune ea.

Potrivit statisticilor Casei Judeţene de Pensii Bihor, 27% din cei 134.254 pensionari trăiesc la limita subzistenţei, din mai puţin de 1.000 lei pe lună. Aşadar, Agnet se poate considera norocoasă. Fost gestionar, femeia are o pensie de 1.700 lei, încadrându-se în procentul majoritar de 50% al bihorenilor cu venituri între 1.000 şi 2.000 lei. Dar nu se mai descurcă!

"De când cu scumpirile, fac la început de lună o listă cu strictul necesar, că altfel se termină banii şi nu mai am de unde". Orice cheltuială suplimentară o destabilizează. Dacă în primăvară s-a împrumutat să îşi cumpere lemne, acum îşi va acoperi urgenţele. "Trebuie să îmi plătesc impozitul, să îmi iau medicamentele pentru inimă, ficat, diabet şi tensiune şi să îmi ţin bani de curent", spune femeia. 

Agnet a primit ultima factură de curent, de 177 lei, în septembrie, aşa că se aşteaptă la sume mari de plată. "Nu pot rămâne restantă. Fără curent nu fac nimic", spune, supărată.

Falimentaţi de curent

Factura de curent a împins în sărăcie mii de familii. Adriana (foto) din Sânnicolau Român îşi creşte singură copilul de 9 ani, paralizat pe pat, după ce soţul ei a decedat în urmă cu 4 ani. "Nu am primit factură 3 luni, iar acum mi-a venit de plată 1.900 lei în 3 zile, că dacă nu, mă deconectează". Suma reprezintă fix indemnizaţia ei de asistent personal şi pensia de handicap a copilului. "Bun, plătesc, dar apoi din ce mai iau mâncare?", întreabă disperată.

Într-o situaţie similară este şi Dorel, din Oradea, care după 6 luni a primit o factură de 2.700 lei. Familia sa, formată din doi adulţi, amândoi angajaţi, şi doi copii, care până acum se mai descurca cumva, va petrece cel mai sărac Crăciun. "Un salariu şi ceva se va duce numai pe curent. Din ce ne rămâne o să plătim celelalte facturi şi abia apoi o să vedem cum o să fie cu masa, bradul şi cadourile", spune bărbatul. Dar mare lucru nu va rămâne...

La "reciclat" vechituri 

De altfel, confruntaţi cu scăderea puterii de cumpărare, majoritatea bihorenilor nici nu mai visează la lucruri noi. Comenzile croitorilor, pantofarilor şi depanatorilor de electrocasnice au crescut în ultimele luni cu peste 30%. "Ultimul costum l-am croit acum 3 ani. Toată lumea vine să îşi repare hainele vechi sau să ajusteze chinezării ieftine cumpărate de pe site-uri", spune Bianca, o croitoreasă din strada Olimpiadei. Majoritatea clienţilor sunt tineri, pentru că pensionarii nu îşi permit nici măcar reparaţiile. "Trag de haine cât pot, după care le aruncă", spune femeia.

Cosmin TănţanVenirea iernii a umplut de comenzi cei patru pantofari din oraş. "În noiembrie, când vine frigul, pentru că nu îşi permit încălţăminte nouă, oamenii vin să îşi repare cizmele de anul trecut", spune Cosmin Tănţan (foto), un pantofar din strada Ovidiu. "Mulţi vin cu încălţăminte atât de coaptă că nu mai merită reparată. Dacă ai dat 50 lei pe o încălţăminte din piaţă, nu-ţi vine să plăteşti încă 50 lei pe repararea ei", zice meşterul.

Exact pe dos este în cazul electrocasnicelor. "Avem toate service-urile pline. Oamenii vin, întreabă cât costă şi 95% dintre ei lasă televizorul la reparat", spune Ioan Bejuşcă, proprietarul unui lanţ de ateliere. Într-un fel e de înţeles: în cazul unui televizor scump, o reparaţie de câteva sute de lei scuteşte familia de investiţia într-un aparat nou. Nu pentru că nu şi-ar dori, dar nu-şi permit. Şi apoi, degeaba au alt televizor dacă n-au din ce plăti curentul...



ULTIMUL LEUȚ. Ca să îi ajungă pensia, tanti Agnet, care până acum nu avea probleme cu banii, își face la fiecare început de lună o listă cu lucrurile strict necesare. „Într-o lună îmi cumpăr zahăr și ulei, iar în alta cartofi și ceapă. Când nu mă descurc nicicum îmi iau împrumut de la CARPO, până îmi trimit copiii bani”, spune bătrânica.


"VĂ ROG SĂ MĂ AJUTAŢI!"
La capătul puterilor

Numărul celor care cer ajutor instituţiilor publice sau ONG-urilor a explodat. Numai în cazul cererilor de ajutor de încălzire a crescut cu circa 500 faţă de anul trecut, ajungând la 2.000. Orădenii solicită orice sprijin posibil. "Zilnic primim cam 40 de telefoane în care suntem întrebaţi când se vor da ajutoarele în alimente", spune directorul Direcţiei Asistenţă Socială din cadrul Primăriei, Anca Grama.

Potrivit prefectului Dumitru Ţiplea, în Bihor vor fi împărţite prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate cam 30.000 de colete cu alimente. "Numărul pachetelor a fost stabilit în 2016. În anii anteriori, după ce erau distribuite persoanelor cu venit minim garantat, mai rămâneau şi se împărţeau persoanelor cu dizabilităţi sau altor categorii defavorizate. Acum nu ştiu dacă vor mai rămâne", spune Ţiplea.

Nevoile sunt extrem de mari. "Dacă înainte primeam un telefon pe săptămână, acum primim măcar unul zilnic. Oamenii cer să îi ajutăm cu alimente, cu bani, cu ce putem", spune şi preşedintele Asociaţiei Filantropia Oradea, Laurenţiu Lazăr. ONG-ul, cu circa 2.000 de beneficiari în baza de date, a ajuns la limita puterilor: "În ultima perioadă creşte numărul celor pe care nu îi putem ajuta".

Cei mai afectaţi de sărăcie sunt bătrânii şi bolnavii cronici. Abandonaţi de familie, pentru mulţi ultima staţie este în casele lui Viorel Paşca de la Dumbrava. Anul acesta au ajuns în grija acestuia 209 bolnavi, dintre care 43 din Bihor. "Numărul ar fi mult mai mare, dar nu mai avem loc. Dacă acum 2 ani primeam 5 telefoane pe zi pentru a prelua bolnavi, astăzi am ajuns la 10 telefoane zilnic", spune Paşca. Iar în majoritatea cazurilor paturile se eliberează prin deces.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pe piața mondială a scăzut prețul la țiței și gaze.
Din cauza războiului din Ucraina, care e de nici un an încoace? Sau e doar consecința liberalizării pieței, după aproape 2 ani de experimente ... ca să aibă dreptate cel mai corupt și prostănac ministru al energiei pe care l-a avut România de la primul guvern al lui Cuza încoace? Propagandiștii citează doar când e vorba de manipulare ... dar scuipă la vedere tot ce e "pe bune".
Postat 13 Decembrie 2022, 08:56 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON