URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iunie 2018, 18:11

Sărbătoarea Sfântului Ladislau e pentru toţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, Zilele întemeietorului oraşului Oradea au fost un succes nesperat. Cifrele privind audienţa au fost ameţitoare, organizatorii estimând chiar 60.000 de participanţi la manifestări. Din start, anul acesta organizatorii au anunţat că ar dori ca sărbătoarea să nu fie una a comunităţii maghiare, ci a tuturor orădenilor.

Uşor de zis, dar greu de digerat pentru unii. Mai ales pentru cei care sunt orădeni prin adopţie sau neasimilaţi, şi nu mă refer neapărat doar la românii veniţi cu miile în perioada industrializării. La ţară, satele sunt în general omogene din punct de vedere etnic. Aşa că nici ţăranul român, nici cel maghiar nu are ştiinţa convieţuirii într-un mediu cosmopolit. Pentru ei e foarte greu să înţeleagă că în Oradea există o populaţie care trăieşte în armonie, care vorbeşte bine ambele limbi şi că familiile mixte nu sunt rare excepţii.

Deşi întemeietorul oraşului este indiscutabil maghiar, cred că orice orădean, indiferent de etnie, trebuie să-i poarte respect. Pentru că Sfântul Ladislau a avut formidabila intuiţie să întemeieze o urbe într-un loc binecuvântat. Singurele nenorociri ce s-au abătut asupra Oradiei au fost din pricina oamenilor, nicidecum a catastrofelor naturale.

Aşezat pe două ape remarcabile, dintre care una cu proprietăţi tămăduitoare, cu dealuri line şi câmpii suficient de mari ca oraşul să se poată extinde fără a fi sufocat, Oradea a fost şi continuă să fie un paradis pentru toţii copiii săi.

Mă bucur că începe să se înfiripe ideea ca în perioada Zilelor Sfântului Ladislau să revină acasă fiii acestui oraş, pe care soarta i-a împrăştiat în cele patru zări. Ar fi fabulos să-i avem aici, chiar şi numai pentru câteva zile, pe evreii plecaţi prin anii 60-70, pe maghiarii care s-au stabilit în Ungaria imediat după Revoluţie sau pe românii care, mai apoi, s-au refugiat economic pe tot mapamondul. Şi ce loc mai potrivit poate fi pentru asemenea serbări decât Cetatea Oradea, cetate care i-a adăpostit osemintele?

Avem triste exemple de oraşe care riscă să-şi piardă identitatea. În Timişoara mai auzi nemţeşte doar la liceul german. În Sibiu accentul de bază este mai degrabă oltenesc decât săsesc. Nici Oradea nu se poate lăuda că a scăpat intactă în decursul vremilor. Prospera şi inventiva comunitate evreiască a fost spulberată de război şi de comunism.

Spre norocul nostru, însă, încă ne mai putem lăuda că suntem un oraş multietnic, iar Ladislau trebuie cinstit de toţi orădenii, indiferent ce limbă vorbesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oare?
Domnule profesor, sunteţi inventatorul primului cuvânt din limba română cu 4 i. (...fiii acestui oraş...).
Postat 19 Iunie 2018, 12:06 de eutanasiu
Hahaha...
Pe langa "primarul" sef, "arhitectul sef", "planificatorul urbanistic sef", "doctorul sef", "universitarul sef", "sportivul sef", "transportatorul sef", si orice ar mai putea fi "sef', acum editorialistul este si "istoricul sef" al orasului. Nu mira pe nimeni afirmatia ca: "intemeietorul orasului este indiscutabil maghiar", vine de la unul care i-ar vrea instalati pe udemeristi in fruntea bucatelor, in fotoliul de primar al orasului. E ca si cum ai pune ursul de paza la stana. In alta ordine de idei, pe teritoriul actualului oras Oradea, exista deja o localitate dacica, cu multe mii de ani inaite ca ungurii sa aiba idee ca exista Europa si Transilvania pe Pamant. Come on... :)
Postat 18 Iunie 2018, 13:38 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON