URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2022, 11:19

Şanțuri anti-furt: Un pădurar din Bihor a blocat cu tranşee drumurile forestiere pentru a-i opri pe hoţii de lemne (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţiile disperate cer soluţii pe măsură. Este şi cazul pădurarului Ioan Marcel Sabău de la Ocolul Silvic Marghita, care, pentru a feri pădurea pe care o are în grijă de hoţii de lemne, a blocat drumurile folosite de aceştia cu şanţuri uriaşe. 

Silvicultorul are în gestiune 365 hectare din Pădurea Frumoasă, situată în zona comunei Popeşti, care e străbătută des de săteni pentru a scurta distanţa între reşedinţa de comună şi satul Varviz. De câteva săptămâni încoace, însă, rând pe rând, drumurile forestiere au fost blocate.

„A săpat cu excavatorul şanţuri de-a latul drumului. Dacă nu eşti atent, cazi cu maşină cu tot. Putea pune măcar un indicator", s-a plâns BIHOREANULUI unul dintre săteni. 

„Vreau să las pădure aici, nu cioate!”

Potrivit regulamentului de pază şi protecţie a pădurilor, astfel de şanţuri, denumite oficial "de minim sanitar", se fac la limita cu terenurile neîmpădurite pentru că au rolul de a delimita fondul forestier de stat. Acestea au mărime standard - baza mare de 1,5 metri, baza mică de 0,5 metri, iar înălţimea de 1 metru - fiind săpate de regulă la marginea pădurii, după cum scrie în regulament. 

Până recent, pădurarul Ioan Marcel Sabău a respectat regulile, însă degeaba, căci şanţurile erau astupate de hoţi, cu crengi şi pământ, iar furturile au continuat.

„Sunt grupuri de hoţi de lemne din Popeşti, din Varviz. Toamna se întorc din străinătate şi se apucă de furat lemne. Îşi iau maşini de teren, le scot banchetele şi folosesc aceste drumuri pentru că nu sunt camere de supraveghere aici. Vin chiar şi de 2-3 ori pe noapte. Mi-ar fi uşor să număr cioatele şi să fac raport că s-a furat. Dar eu nu sunt pădurar să număr cioate după hoţi, ci să păzesc pădurea. Peste doi ani ies la pensie, vreau să las pădure aici, nu cioate!", spune Sabău.

Riști să dai în gropi

Aşa că, de nevoie spune el, a închiriat un excavator şi a săpat şanţuri, dar nu doar la marginea pădurii, ci şi pe drumurile forestiere. „Pe astea noi nu le vor mai putea acoperi...", zice Sabău.

Până acum, pădurarul a blocat cu şanţuri 4 drumuri forestiere secundare de pe teritoriul localității Popești. Late de 2 metri şi adânci cam tot de atât, gropile pot "înghiţi" cu uşurinţă o maşină, motiv pentru care pădurarul le recomandă sătenilor să folosească drumul forestier principal, căci altfel riscă să ajungă cu maşina-n gropi. „Acela e drum lat, frumos. Aceste drumuri (n.r. - forestiere) sunt folosite mai mult de hoţi, dar şi de braconieri, pentru că nu sunt camere de supraveghere. În urmă cu doi ani, un braconier era să mă împuşte şi pe mine", explică el. 

Şanţuri anti-furt

Cert e că, hulite de unii săteni din Popeşti, şanţurile pădurarului Sabău s-au dovedit benefice. O spun şefii lui de la Ocolul Silvic Marghita.

Dacă în ultimele luni, din pădurea gestionată de pădurar s-au furat 31 metri cubi de lemne, în valoare de 21.844 lei, de când cu şanţurile, în pădure nu mai intră maşini şi nici căruţe, căci hoţii s-au reorientat spre alte păduri. 

„Nu e singurul loc unde a trebuit să recurgem la astfel de soluţii. Avem şanţuri şi în alte zone, în Voivozi, în Cuzap. În Cuzap a trebuit să punem şi sisteme de spargere a roţilor cu cuie", spune şeful Ocolului, inginerul Călin Horgoş. 

Despre iniţiativa pădurarului au auzit şi reprezentanţii Direcţiei Silvice Bihor. „Dacă în felul acesta opreşte hoţii, e foarte bine. Există astfel de şanţuri şi în pădurile de lângă Oradea în Tinca, în Mierlău", explică Ioan Maioru, şeful Serviciului Pază şi Protecţia Pădurilor, evitând, însă, să spună ce mărime au şanţurile din aceste păduri ori dacă au "brăzdat" şi drumurile forestiere, cum s-a întâmplat în Popeşti.

„Acestea sunt păduri de câmpie, în care hoţii pot intra uşor cu căruţe şi cu maşini mici, direct peste păşuni, ocolind drumurile principale și eventualele controale. Dacă n-ar fi nevoie de aceste şanţuri, nu s-ar face. Noi luăm toate măsurile pentru a preveni şi combate furturile", a mai spus Maioru.

Potrivit silvicultorului, în primele 9 luni ale acestui an, furturile de lemne din aceste păduri au provocat o pagubă de aproape 400.000 lei în pădurile administrate de Direcţia Silvică Bihor. 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitări Pădurarului
Cultura Românească a furtului a luat amploare, dar ne plangem ca ne fură străinii
Postat 22 Noiembrie 2022, 11:48 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON