URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2020, 13:24

Salvatorii de lângă noi: „Îngerul” care a salvat un motociclist rănit în Oradea este un fost pompier. Un alt militar ISU a salvat o familie dintr-un incendiu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" a adus în atenţia publică doi bihoreni care au acţionat remarcabil în două împrejurări grave şi primejdioase pentru semenii lor.

"În aceeaşi zi, în urmă cu o săptămână, un subofiţer din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, aflat în timpul liber, salva o familie şi bunurile acesteia, iar un fost pompier militar din cadrul Detaşamentului de Pompieri Marghita salva viaţa unui motociclist", a transmis maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, printr-un comunicat remis vineri.

Recunoştinţă pe vecie

În noaptea de 15 mai, în jurul orei 01.10, sergent major Florian Ionuţ Bica, subofiţer operativ principal în cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, a observat că, la o distanţă de circa 500 metri de casa lui din Vadu Crişului, ceva arde. Fără să stea pe gânduri, pompierul a fugit spre zona respectivă, apelând între timp şi numărul unic de urgenţă 112.

O anexă dintr-o gospodărie era cuprinsă de flăcări, iar focul violent ameninţa să cuprindă şi casa. Ca să aibă acces la focarul de incediu, Bica a sărit gardul unei case vecine şi a găsit un furtun racordat la fântâna din grădină, cu ajutorul căruia a reuşit să împiedice extinderea flăcărilor. El a alertat şi proprietarii, care dormeau în casa ameninţată de incendiu.

Bica Ionuţ ISU CrişanaFocul a fost lichidat cu ajutorul echipajelor din Aleşd şi voluntarilor din Vadu Crişului, însă, notează ISU Crişana, dacă Florian Ionuţ Bica (foto) nu ar fi intervenit prompt, familia care locuia acolo era în pericol. Pe lângă că flăcările ameninţau să le cuprindă casa, în timp ce ei dormeau, se putea produce şi o deflagraţie uriaşă, deoarece lângă focarul de incendiu erau depozitate 12 butelii.

"Intervenţia oportună, rapidă şi profesionistă, care a împiedicat producerea unei explozii de proporţii şi o eventuală tragedie, nu a rămas fără ecou în sufletele celor salvaţi, astfel că, în data de 19 mai a.c., pe adresa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" a sosit, din partea acestora, un mesaj de mulţumire şi recunoştinţă faţă de omul şi pompierul militar Bica Florian Ionuţ", se arată în comunicatul ISU Crişana.

Membrii familiei salvate au ţinut să precizeze că vor avea o recunoştinţă veşnică pentru militar, mai cu seamă că acesta le-a mai venit în ajutor şi în trecut, sprijinindu-i să găsească un bunic bolnav de Alzheimer şi dispărut.

"Bica Florian Ionuţ, în vârstă de 31 de ani, este căsătorit şi are un băieţel în vârstă de 2 ani şi 4 luni, care, pe măsură ce va creşte, va învăţa, în mod cert, de la tatăl lui, că dragostea, preţuirea şi grija faţă de cei din jur se exprimă cu adevărat, prin fapte", a mai transmis ISU.

"Îngerul" de pe caldarâm

Al doilea erou prezentat de ISU Crişana este Gabriel Mihai Mekeres, care a intrat în atenţia bihorenilor tot pe 15 mai. Atunci, în urma unui accident rutier produs pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Oradea, la intersecţia cu strada Zimbrului, un motociclist a fost grav rănit şi a fost resuscitat pe caldarâm de un bărbat care trecea prin zonă. Ajutat de soţie, acesta a reuşit să resusciteze victima.

În timp ce salvatorul a fost lăudat pe reţelele de socializare, dar fără a i se cunoaşte identitatea, ISU Crişana a deconspirat acum cine este bărbatul. Gabriel Mihai Mekeres a fost pompier militar din cadrul Detaşamentului Marghita timp de zece luni, în perioada 2007-2008, după care a trecut în rezervă. El a devenit asistent medical.

"Am reuşit să îl contactăm pentru a ne exprima recunoştinţa şi a-l felicita pentru gestul său şi ne-a mărturisit, cu vădita modestie a celor despre care faptele vorbesc, că a fost "doar omul potrivit, la locul potrivit", adăugând cu o profundă şi senină încredere în bunătatea semenilor, că este convins că şi motociclistul ar fi procedat la fel, dacă rolurile ar fi fost inversate", a precizat Roşca.

Gabriel (foto) are 31 de ani, este căsătorit şi are două fetiţe.

Mekeres Gabriel

Familia motociclistului accidentat a luat legătura cu salvatorul pentru a-i mulţumi, transmiţându-i şi că, din fericire, starea victimei s-a ameliorat.

"Eroii nu se nasc, ci "devin": devin parte din sufletul celui salvat, devin parte din familia căreia i-a redat esenţa fericirii, devin parte din conştiinţa colectivă, influenţând, în mod frumos, umanitatea. Eroii sunt lângă şi printre noi, trecând necunoscuţi, tăcuţi şi cu demnitate prin tumultul agitaţiei noastre cotidiene: de cele mai multe ori îi văd şi simt doar cei a căror viaţă continuă datorită lor şi acest lucru le este mai mult decât suficient. A fi salvator reprezintă o stare, nu o etapă, aşa cum continuă să demonstreze pompierii militari aflaţi la serviciu ori în timpul liber sau în rezervă. Vă mulţumim şi vă felicităm, încă o dată, Florian şi Gabriel!", a mai transmis ISU Crişana.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON