URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2021, 10:49

Să trecem CET-ul pe cărbune?

Să trecem CET-ul pe cărbune? foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evident că la noua centrală nu mai putem trece de pe gaz pe cărbune pentru că nu s-a inventat încă motorul acela de avion care să funcţioneze pe bază de lignit. Dar, la ce preţuri au ajuns gazele, trebuie să ne gândim la strămoşeştile metode, când prin Bărăgan se făcea foc cu bălegar şi pe la noi, unde mai sunt păduri, cu vreascuri furate din codru şi ca-n codru.

De data asta însă nu suntem neapărat noi, românii, de vină pentru scandaloasele preţuri la combustibili. Deşi nu pot să nu remarc faptul că încă ne complăcem ca băieţii deştepţi să ia curentul ieftin de la Hidroelectrica şi să-l vândă scump la export, în timp ce consumatorii casnici plătesc de se usucă gazele importate de la ruşi.

Nişte neghiobi de la Uniunea Europeană - că mai toate ţările au trimis în Parlamentul continentului specimene gen Becali, Grapini sau Rareş Bogdan - au decis după mintea lor cea netedă că acum e momentul să facem marele green deal. Adică totul să fie numai ecologic şi bio. Aşa ne-am desfiinţat centralele pe cărbune, Germania a renunţat şi la cele nucleare, lăsând deschisă calea ruşilor, care cuceresc continentul cu preţurile neruşinate ale carburanţilor.

Strategia asta de protejare a mediului e cât se poate de proastă. Într-un bloc, dacă ai şobolani, degeaba deratizezi la tine în casă, că lighioanele prosperă în celelalte apartamente. Aşa şi la nivel global. Ne-am chinuit în UE să desfiinţăm recipientele de plastic, dar numai 2% dintre cele care ajung în oceanul planetar provin din Europa. La fel şi cu poluarea, degeaba plătim energia scumpă, dar ecologică, atâta vreme cât China, India şi Rusia împut Terra cu fumurile lor.

Noi am oprit centrala de la Mintia pentru că s-au scumpit peste măsură certificatele verzi. Dar, la cât costă gazul acum, ieşi mai ieftin dacă te amendează UE decât dacă te taxează Rusia. Avem o platformă pentru patru grupuri la centrala nucleară de la Cernavodă. Ultimele două sunt mereu în faza studiului de fezabilitate pentru că niciodată nu s-a găsit un politician român care să facă o strategie energetică pe termen lung, nu doar cât durează un ciclu electoral.

Trăim într-o ţară în care prim-ministrul se laudă că a adus 5.000 de pastile împotriva Covid-ului, în loc să ne explice cum scoate ţara asta din iarnă fără ca jumătate din populaţie să moară de frig. UE promovează energia verde, dar România e la faza de budă-n curte şi pelerinaj la moaşte. Suntem la ani lumină de nivelul de dezvoltare care să ne permită să ne descurcăm doar cu eoliene şi energie hidro.

Ehei, dacă acum Oradea ar avea o centrală modernă pe cărbune, cu o exploatare ca la Voivozi, nici n-am răbda de frig şi ne-am şi umple de bani!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Stam ca prostii cu gazul sub mare,in curtea noastra.
SUA ne-au oferit: 1) tehnologia gazelor de sist. Raspunsul nostru - articole conspirationiste, cu cutremure, demonstratii ale taranilor ecologisti din Pungesti. 2) un mare depozit de gaze in Marea Neagra. Patriotul Dragnea i-a alungat pe cei de Exxon, cei care au stiut sa-l gasesca si sa-l exploateze. Suverani si cu fundul gol, acum la discretia rusilor, in loc sa fim chiar si exportatori acum. Rusia ne-a oferit : a) reactiile patriotice de la 1) si 2), prin oamenii ei din media si politica. b)Cresterile aberante la gaz. Desigur, nimeni nu injura Rusia. Bolojan este de vina...
Postat 16 Octombrie 2021, 14:12 de Danora
Sa inchidem circuitul apei in natura
Romania,anii 2000+. Adera la UE.UE traseaza sarcina tuturor membrilor sa devina verzi.20% verde pina prin 2020, 30% pina prin 2030.Romania,verde >20% de prin 1950-60,cind au fost construite hidrocentralele patriei , se conformeaza instant,pe genunchi.Introduce in fiecare kw certificatul verde.Pe care il plateste fiecare consumator,de la mic la mare.Schema e destul de complicata[ https://www.nhp.ro/certificatele-verzi-pasii-de-urmat-in-vederea-obtinerii-acestora/?lang=ro ].Romania devine un El-dorado pentru centrale eoliene (produse in olanda) si panori fotovoltaice (germania).Pina acu vreo 5 ani, cind s-a cam stricat treaba [ https://www.economica.net/romania-a-iesit-din-topul-celor-mai-atractive-tari-pentru-proiecte-de-energie-regenerabila_128202.html ].Long story short,"În 2020, producția de energie electrică din România provenea în proporție de 12,4% energie eoliană, 3,4% din panouri solare fotovoltaice și 27,6% din hidroenergie. În total, producția de energie regenerabilă (eoliană, fotovoltaică și biomasă) a reprezentat 16% din total."... Iar acum,dupa "liberalizarea" impusa tot de UE, via pnl,orban,citu curentul si gazul ieftin se duce acolo unde trebuie,deloc intimplator.Nu,dragi romani,jos labele de pe lemnele patriei,daca v-ati gindit ca ne salvam in paduri, acolo avem niste austrieci ,prieteni cu el prezidente. Da,este vorba despre OMV .
Postat 15 Octombrie 2021, 23:24 de excalibur
genial editorialul, la punct.
dar de vina nu sunt populistii din EPP, si nici pe departe reformistii din ECR, ci elitistii socialisti si verzii din parlamentul european. Insa nici dac am fi la nivelul Olandei tot nu ne-am descurca doar cu eoliene si hirdo, pentru ca eolienele au o mare parte din vina de asemena pentru situatia actuala, cand curentii de aer pur si simplu si-au schimbat traiectoria si nu au batut indeajuns ca sa produca energie cand era nevoie de ea. pe vremea Basescu, si alianta PD-PNL era propusa o strategie buna pentru reformarea sistemului energetic in care sa nu mai fie Hidro, si Termo si Nuclear electrica, ci activele tuturor sa fie mixate in alti 3 colosi nationali cu surse diversificate de productie. Insa dupa cum nici eolienene (ci nuclearul) sunt viitorul, nici carbunele la Oradea nu e solutia pentru viitorul apropiat, ci pur si simplu carbune rasfirat prin centrale deja existente, dar modernizate, si in Romania, si in Polonia, si in Ungaria, si in Germania, prin toata Europa.
Postat 15 Octombrie 2021, 22:05 de unu
In 10 ani nu o sa mai fie iarna
O sa ajunga 2 paturi
Postat 15 Octombrie 2021, 19:32 de Sandu2100
Nicolae Ceausescu Fan Club
Da-l in poala de CET.Ne-om incalzi cu curent, ca nordicii. Ia d-aci o oferta faina,E.ON Start Electric: Preț furnizare, fără TVA: 0,5613 lei/kWh Preț final, cu TVA: 1,0351 lei/kWh . Un apartament de 50mp, cu 150w/mp iese la 7500w. Aka 7.5kw. Inmultim cu 12h ,sa zicem ca va merge caldura 12 ore din 24 ,in medie,rezulta 90kwh. Deci cam 100 lei/zi. Evident nu e obligatoriu sa stati acasa toata ziua, mai mergeti la ski in Austria, la Poiana, la felix,la un mall,de ce nu...caz in care puteti reduce costurile substantial. Welcome to Nicolae Ceausescu Fan Club
Postat 15 Octombrie 2021, 18:56 de excalibur
@excalibur
Cum am cazut din lac in put? Datorita lacomiei si prostiei! Au fost cateva Casandre care au anticipat corect situatia de azi. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/gazul-solutia-finala-pentru-cet-100256.html
Postat 15 Octombrie 2021, 17:03 de pinonel
.....
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/confruntare-in-direct-groza-si-bolojan-s-au-contrat-pe-tema-incalzirii-orasului-101704.html
Postat 15 Octombrie 2021, 16:41 de excalibur
adi13
Sa multumim lui Bolojan pt inca o mare realizare cum nici un geniu nu a fost in stare
Postat 15 Octombrie 2021, 16:19 de adi13
adi13
Asa e cand ai un dictator la conducere, specialistii i-au spus ca nu e rentabil ce face si se va ajunge aici. Acum repede vrea sa demoleze vechiul cet si cosurile de fum, sa fim siguri ca nu mai putem trece la carbuni. Incredibil cum un singur om face doar ce vrea el, nu mai exista a parere, nu mai exista specialisti ce trebuie ascultati . Doar ce face chelul pulii e bine. Acum vom plati iarna peste omie o mie cinci sute, si inca mai vrea dobitocul sa elimine si subventia ramasa, sa aiba bani de pietonale si borduri. Incredibil ce se bucura oradenii de betoane cu toate ca stau pe salarii de mizerii si se duc banii pe super taxe.
Postat 15 Octombrie 2021, 16:16 de adi13
sa nu vorbim prostii
Nu poate fi vorba de abur, incalzirea cu abur ca si agent primar precum si transportul aburului e cea mai ineficienta solutie. Daca se vorbeste, se vorbeste despre apa supraincalzita. In aceasta varianta avem temperaturi mai mari si presiuni mai mari.
Postat 15 Octombrie 2021, 15:30 de Christa
O analiză de bun simț și logică.
Felicitări pentru text Mircea Chirilă. În 2020 emții inaugurau centrală electrcă pe cărbune prin metoda sulfurării ( https://e-nergia.ro/o-noua-termocentrala-pe-carbune-datteln-4-urmeaza-sa-intre-in-functiune-in-germania-sambata/ )Decizia trecerii pe gaz în Oradea nu a avut la bază interese nu rațiuni economice. Centrala de tipul celei din link nu produce mai multe cheltuieli cu certificatele verzi decât cea pe gaz din Oradea,care nici nu asigură decât 10 % din necesarul de căldură restul fiind produs de CAF-uri,simple boilere de apă caldă care nu produc și curent fiind cea mai proastă soluție.Aspectele de mai sus,avantajele soluției cu materia primă din producție internă au fost prezentate primarului în întâlnirile cu cei de la CET. Acum răul a fost făcut iar apa geotermală nu poate asigura debitul și temperatura necesare încălzirii întregului oraș. În timpul ăsta cei de la Termoficare,o structură introdusă între CET și consumatori,vrea să schimbe întregul sistem,desființând punctele termice și instalând schimbătoare de căldură la fiecare casă,respectiv scară de bloc. Cum un singur schimbător costă multe mii de euro,plus lucrările schimbării conductelor de la agent secundar,apă fierbinte la agent primar,abur ,multe foarte multe milioane de euro se vor regăsi în timp în facturi crescând și mai mult costurile pentru consumator,câștigul fiind minor,scăparea serviciului termoficare de grija punctelor termice și a personalului necesar.Să schimbi la doar câțiva ani țevile proaspăt puse ,cele pentru apă fierbinte nefiind corespunzătoare pentru transportul aburului și să vrei să ai rentabilitate și costuri reduce pentru consumator ? Din păcate grija pentru banul public sau pentru buzunarul cetățeanului nu constituie o preocupare nici pentru politicieni dar nici pentru societățile din subordinea administrațiilor locale.
Postat 15 Octombrie 2021, 15:18 de comunicativ
cand nu stii fizica
Cand nu stii fizica, sau ai chiulit de la oraele de fizica, sau cand ai terminat facultatea, fentand examenele de specialitate in domeniu si ajungi director sau factor de decizie ...esti BOSU' BOSILOR si faci investitii pt ca unii cu scoala au fentat totul din pix iar tu umil ai zis....ca exista perpetuum mobile. Mai vorbim despre subiect in 2022. Vedem cum se va face o noua investitie pe geotermala.
Postat 15 Octombrie 2021, 12:44 de Christa
Suntem baieti destepti
"În prezent, producția României este, în medie de 50 de TWh, depinzând de cotele râurilor și de zilele cu soare sau cu vânt bun, într-un an. Țara noastră a „alunecat” în ultimii doi ani, de la statutul de exportator net de energie la cel de importator, pe fondul închiderii mai multor capacități de producție și a conectării pieței locale la cele din Ungaria, Slovacia, Cehia și, mai nou, la Germania și Franța. Ca regulă generală, când bate vântul exportăm, pentru că energia eoliană este mai ieftină, prețul ei fiind parțial subvenționat de toți consumatorii, prin sistemul certificatelor „verzi”." [ https://www.cotidianul.ro/orizontul-2030-50-din-energia-romaniei-din-surse-regenerabile/ ]. Pe scurt,liberalizarile "guvernelor mele" a reusit performanta sa lase romanii fara resursele de gaz,petrol si carbune.
Postat 15 Octombrie 2021, 12:36 de excalibur
Curaj, Mirceo!
,,[...]dacă acum Oradea ar avea o centrală modernă pe cărbune, cu o exploatare ca la Voivozi, nici n-am răbda de frig şi ne-am şi umple de bani!" Stii foarte bine ca Oradea a avut aceste oportunitati, cet pe carbune cu superfiltre si minele de la Voivozi, dar un idi*t, o vinitura hulpava, s-a opus! P.S. Te las pe tine sa cauti in arhiva ebihoreanul articolele! Doar sa vrei sa le gasesti!
Postat 15 Octombrie 2021, 11:59 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON