URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2022, 13:08

"Să se exproprieze!": Locuitorii cartierului Europa din Oradea i-au cerut primarului Florin Birta să le amenajeze un parc (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii cartierului Europa din Oradea i-au cerut marţi seară primarului Florin Birta exproprierea unor suprafeţe de teren aflate în proprietatea unor dezvoltatori imobiliari în vederea amenajării unui parc.

O investiţie de 4,7 milioane lei

La întâlnirea organizată la faţa locului au participat circa 60 de proprietari de case. Primarul Florin Birta a venit însoţit de viceprimarul Marcel Dragoş și de directorul Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian.

"În campania electorală, când am discutat cu locuitorii din cartier, aceştia mi-au cerut amenajarea unei zone verzi şi a unui parc. După ce am ajuns primar, la două - trei săptămâni, am primit o documentaţie prin care se solicita construirea a şapte case în acea zonă, ceea ce nu era în concordanţă cu ceea ce am discutat şi cu ceea ce avea nevoie acest cartier", le-a povestit Birta celor prezenţi.

Prin urmare, urbaniştii Primăriei au respins documentaţia, iar Direcţia Tehnică a promovat un proiect de regenerare urbană.

Documentația și coridorul de expropriere aferent au fost aprobate în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna trecută. "Investiţia va fi de circa 4,7 milioane lei, din care 1,1 milioane lei va costa exproprierea terenului", a explicat Birta.

Primarul a promis că, odată finalizate procedurile de expropriere, "lucrările ar putea începe în trei - patru luni".

Promisiune de un milion de euro

Poziţia primarului i-a nemulţumit pe proprietarii parcelelor care urmează să fie expropriate. "Vreţi să faceţi un parc? Faceţi unde aveţi teren! De ce ne să ne expropriaţi pe noi?", a protestat proprietara unora dintre amplasamentele vizate de investiţie.

Femeia a arătat că a început demersurile pentru construcţia imobilelor de câţiva ani şi a trecut de faza consultării publice înainte ca documentaţia să se blocheze la primărie.

"Am pus panouri informative că pe terenul meu vreau să construiesc case. Nu a avut nimeni nimic împotrivă. Am cheltuit bani, am făcut demersuri, iar acum Primăria mă blochează", a spus femeia.

Proprietara l-a acuzat pe primarul Florin Birta că cheltuie din banii publici pentru o promisiune din campanie. "Este o promisiune electorală de un milion de euro", a spus aceasta.

"Faceţi parc în curtea dumneavoastră!"

În replică, vecinii din cartier, mult mai numeroşi, i-au cerut primarului Florin Birta să continue demersurile de expropriere şi amenajare a parcului. "Să se exproprieze terenul și gata! Vă rugăm să ne faceţi parc!", a spus un bărbat.

"Zona este şi aşa aglomerată. Trebuia să fie undeva la 200 de case şi sunt deja peste 300. Aici este nevoie de parc pentru copii, nu de alte case", a cerut un vecin.

Poziţia majorităţii riveranilor i-a revoltat pe proprietarii terenurilor care urmează să fie expropriate.

"Dacă doriţi atât de mult un parc, de ce nu-l faceţi la dumneavoastră în curte? De ce veniţi să-l faceţi în curtea noastră?!", a protestat un proprietar.

"Cred că am luat o decizie bună"

Pentru a evita o ceartă între vecini, primarul Florin Birta le-a spus proprietarilor de terenuri că decizia a fost deja luată, iar responsabilitatea aparţine Primăriei.

"Nu aveţi treabă cu locuitorii de aici. Decizia exproprierii terenului şi amenajării parcului a fost a Primăriei", a spus Birta.

La fel ca în alte dăţi, primarul Florin Birta i-a îndemnat pe proprietarii expropriaţi să se adreseze instanţei.

"Dacă instanţa se va opune exproprierii terenului ne vom conforma, dacă instanţa va decide o despăgubire mai mare, o vom plăti", a spus Birta.

Primarul este convins însă că exproprierea terenului este justificată. "Cred că am luat o decizie bună, chiar dacă supărăm anumite persoane. Nu expropriem case, ci doar terenuri libere de construcţii", a pus edilul.

Proiectul viitorului parc vizează o suprafaţă de 8.432 metri pătraţi, din care 3.600 metri pătraţi vor fi expropriaţi. Amplasamentul este situat de o parte şi de alta a sensului giratoriu de la intrare în cartierul Europa.

Aici vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, spaţii de recreere, precum şi terenuri de fotbal, baschet şi handbal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Oradeanbihor
Cu nimic, o fac din plăcere
Postat 04 Mai 2022, 20:22 de Sandu2100
Era treaba...
Era treaba dezvoltatorului sa asigure confortul celor ce locuiesc in cartier. si da, era si treaba arhitectului sef sa asigure la autorizarea constructiilor zonele de joaca-parc pentru copii aferent noului cartier. Aici nu este o situatie similara cu constructiile socialiste! doar ca incompetenta angajatilor pmo si in specioal al arhitectilor sefi post decembristi isi spune cuvantul.
Postat 04 Mai 2022, 20:21 de scortosul
@ sandu
Cu cat te plateste primaria sa vomiti oe aici?
Postat 04 Mai 2022, 20:04 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Tu nu înțelegi prea multe, nu te ajută capul , tu ești și prost și trol al prostiei și subdezvoltarii. Oamenii din Iosia sau Oncea stau la curte și au vrut parc, dar tu nu ai capacitatea mintală de a înțelege ce inseamna parc. Tu toată ziua " exproprieri , face primăria exproprieri, Birta ne expropriaza " , bine face ca expropriaza, pt ce se face, se face pt noi.
Postat 04 Mai 2022, 18:44 de Sandu2100
Psihoza creata.
Dupa exproprieri cu duiumul, nu ma mir ca lumea protesteaza, multi nici nu inteleg. Dovada ca primarul a subliniat ca nu se expropriaza case, pentru a calma psihoza. Precedentul e deja creat, nu asta, un parc, e punctul de cotitura.
Postat 04 Mai 2022, 17:14 de CalinWn
O manipulare ordinara!
Nu discut rolul avut de o anumita parte a presei (sa traiesti, mirceo, florine, etc!) mercenarizata (am creat un cuvant dupa modelul ,,densificare"!). O intrebare pt. vecinii din cartier: daca ar fi vorba sa fie expropriate terenurile voastre, tot asa ati vedea lucrurile? Noul cod civil: Art. 555-,,proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv, absolut şi perpetuu, în limitele stabilite de lege."
Postat 04 Mai 2022, 16:54 de pinonel
@ sandu
Ce inteleg eu, e că tu ori esti prost ori ești un trol al primăriei, susținut sa combata orice păreri "contra curentului". Oamenii ăia stau la casă, au curte suficientă, raportat la ce oferă o casă in Oradea azi si nu cred că cei ce urmează să fie expropriați au vreo legatură cu dezvoltatorul ce a construit Europa. Iar daca s-au construit case mai multe decăt erau în proiect, n-are decât primăria sa demoelze toate casele care sunt in plus, oricum locuitorii din Europa sunt de acord cu exproprierile :)
Postat 04 Mai 2022, 16:10 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Acolo sunt 1000 de persoane care vor parc și se opun 10. Ce nu ai înțeles tu și alții care urlați in gura mare ca ne expropriaza Birta sau Bolojan pe toți Orădenii, e ca Orădeanul vrea parc, Orădeanul vrea parcări, Orădeanul vrea drumuri Orădeanul e dispus sa plătească. În cazul de fata dezvoltatorul Impact promitea parc acolo, canalizare si asfalt doar ca dezvoltatorul a fugit și le face primăria din banii tai și ai mei.
Postat 04 Mai 2022, 15:46 de Sandu2100
Prostu'nu-i prost destul, daca nu e si fudul!
In loc să se opună abuzurilor de orice fel din partea primăriei, proștii cer in gura mare expropriere langa ei, adică să moară capra vecinului. Ei nu realizează ca mâine poate să le vină lor rândul? Pe ei cine o să-i apere de abuzuri???
Postat 04 Mai 2022, 14:39 de oradeanbihor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON