URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 09 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În mod cert, primarul Florin Birta începe să aibă apucături sinucigașe. Evident, din punct de vedere electoral. Ori s-a săturat de postul care-i mănâncă tinerețile, ori mizează pe capacitatea infinită a orădenilor de a uita, altfel nu se explică de ce, în preajma campaniei electorale, traficul în oraș este practic blocat...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
19 Iunie 2022, 10:01

Să se anuleze! Facturile record de peste 850.000 lei, tăiate de Primăria Lugașu de Jos pentru apa livrată școlii din Urvind, sunt nelegale

Să se anuleze! Facturile record de peste 850.000 lei, tăiate de Primăria Lugașu de Jos pentru apa livrată școlii din Urvind, sunt nelegale ÎN JUSTIȚIE. Dacă Primăria nu își anulează facturile, școala din Urvind „va trebui să facă demersuri pentru anularea lor de către instanța de judecată”, arată raportul de control efectuat la cererea directoarei unității de învățământ, Loredana Berzovan (foto), după facturile umflate ale primarului Sorban Levente
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Lugașu de Jos vrea să facă bani punând școala să-i achite cheltuieli stabilite din burtă. Este concluzia unui control recent, efectuat la cererea directoarei unității de învățământ după ce, la începutul acestui an, a fost taxată cu peste 850.000 lei, sumă despre care Primăria susținea că ar reprezenta contravaloarea apei consumate de elevii din satul Urvind timp de mai mulți ani.

BIHOREANUL a intrat în posesia raportului de control, potrivit cărora facturile trebuie, însă, anulate. Ceea ce, cu tupeul caracteristic, edilul-șef Sorban Levente nu vrea, chiar dacă „haiducia” Primăriei a și fost sancționată.

Umflat și consumul

În luna martie a acestui an, BIHOREANUL dezvăluia că, pe 6 ianuarie, Primăria Lugașu de Jos a emis cele mai mari facturi de apă înregistrate vreodată în județ, punând școala să achite un presupus consum făcut în clădirea cu clasele V-VIII din Urvind și în grădinița din același sat.

Notele de plată erau uluitoare: Primăria cerea 834.237 lei pentru 70.104 metri cubi de apă consumați în clădirea școlii și alți 16.672 lei pentru 1.401 mc la grădiniță. Banii, cât bugetul școlii comunale pe trei ani, trebuiau achitați în „15 zile de la data facturării”, dar niciuna dintre facturi nu menționa vreo dată a citirii apometrelor, iar conducerea unității de învățământ nici nu știa că ar exista asemenea dispozitive, din simplul motiv că un contract între Primărie și școală pentru furnizarea de apă fusese încheiat abia pe 31 august 2021. Mai mult, în document era trasă cu pixul o linie la rubrica unde ar fi trebuit notate seria și numărul contoarelor montate în școală.

... și prețul 

Directoarea Loredana Berzovan, proaspăt instalată în funcție, a observat că tariful din facturi era nu de 5,5 lei pe metrul cub, cum scria în contract, ci de 11,90 lei/mc, cel mai mare din Bihor, intrat în vigoare cu 6 zile înainte de emiterea facturilor. Or, evident, un consum realizat anterior nu putea fi tarifat cu preţul ulterior realizării lui.

Primarul Sorban Levente (foto) susţinea la acea vreme că, de fapt, Primăria ar avea nu unul, ci două contracte cu şcoala, deşi legea permite unul singur pentru un acelaşi serviciu între un prestator şi un beneficiar, indiferent câte puncte de consum are acesta. Potrivit edilului, pe lângă contractul încheiat anul trecut pentru clădirea principală din satul Lugașu de Jos, Primăria ar mai fi avut un altul din noiembrie 2014, pentru alte 6 clădiri, inclusiv pentru cea din Urvind. 

De ce, de atunci, n-a trimis nicio factură şcolii? Pentru că, pretindea Sorban, doar anul acesta şi-au amintit subalternii săi că trebuia să încaseze banii, după un control al Camerei de Conturi pe anii 2018-2019.

Contoare neomologate

Directoarea școlii a reclamat situația Prefecturii și Inspectoratului Școlar, astfel că luna trecută a fost constituită o echipă de control formată din câte un reprezentant al celor două instituții, plus unul al Serviciului Județean de Metrologie Legală, care să verifice corectitudinea facturării. Rezultatul? Deloc surprinzător: raportul de control obținut de BIHOREANUL arată categoric că „facturile emise de Primăria Lugașu de Jos conțin date nereale, total eronate”.

În lipsa primarului Sorban Levente, controlul s-a derulat în prezența viceprimarului Nicolae Cotar, care a declarat că în noiembrie 2021 Primăria a înlocuit la școala din Urvind un contor fabricat în 2008 și montat în 2012 (deci cu 2 ani înaintea presupusului prim contract din 2014), pe motiv că avea cadranul spart, schimbându-l cu un altul. Cel vechi avusese un index de 70.104 mc de apă, iar cel nou indica la data controlului un consum de 96 mc, ceea ce ar însemna un consum anual de maximum 300 mc, mult sub media de 10.000 mc facturată de Primărie în ianuarie.

De asemenea, la grădiniță membrii echipei de control au găsit un contor fabricat în 2007, care ar fi fost montat în 2013 (cu un an înaintea pretinsului contract din 2014), „în condiții improprii, într-un cămin inundat”, indexul acestuia fiind de 1.436 mc, deci cu 35 mc peste valoarea facturată în ianuarie.

Primărie amendată

Problema, a subliniat șeful Serviciului Județean de Metrologie, Daniel Botnar, este că „nici unul dintre cele două contoare nu a avut calitatea de mijloc legal de măsurare încă din anul 2012, utilizarea lor în facturarea consumurilor fiind interzisă”. Motivul? Încă de la data presupusei montări, erau „expirate”, neverificate și neomologate, așa că Primăria a fost amendată cu 5.000 lei și i s-a impus verificarea contoarelor.

Pe de altă parte, Primăria n-a putut dovedi că avea un contract cu școala din 2014, ci doar din 2021, și nu avea dreptul să factureze consumurile din trecut la tariful pentru anul 2022. 

Urmarea? La propunerea comisiei, Prefectura a cerut Primăriei „reanalizarea facturilor în vederea anulării”, arătând că, în caz contrar, școala „va trebui să facă demersuri pentru anularea lor de către instanța de judecată”.

Ceea ce se pare că se va și întâmpla, căci, contactat de BIHOREANUL, primarul Sorban Levente, a declarat că nu recunoaște controlul. „Constatările Prefecturii nu au nicio bază legală, este pură politică, cu mine personal nu a vorbit nimeni”, a spus edilul-șef. „Uitând” că, de fiecare dată când trebuie să dea seama pentru câte o nelegalitate, este de negăsit de reprezentanții instituțiilor statului, pe care, iată, nu dă nici 2 bani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6181 RON
  • 1 EUR = 4.9543 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON