Hai să vă dau niște cifre: Șuncuiuș - 1,32, Ștei - 1.77, Bratca - 1.82. Nu e vorba nici de cotele apelor, nici de alcoolemie, ci de cele mai mici note cu care s-a intrat la liceele din aceste localități.
Oare ce o fi scris un elev care a luat nota 1,32? Cum probabil că un punct se dă din oficiu, o fi fost recompensat pentru că a știut să-și scrie numele pe lucrare, cu litere mari.
Cu așa material uman nu-i de mirare că mai apoi, la bacalaureat, copiii ori nu se mai prezintă, ori iau note scandalos de mici, și asta în contextul în care oricum subiectele la examene sunt din ce în ce mai simple, ca să dea bine cifrele pentru politrucii din Ministerul Educației.
Văzând notele luate de viitori liceeni mi-am adus aminte de un banc. Un medic veterinar se îmbolnăvește și merge la medic, care îl întreabă: „Ce te doare?”. La care veterinarul răspunde: „Păi așa-i ușor!”.
E ușor și pentru dascălii din școlile de elită orădene să lucreze cu copii care intră la liceu cu medii peste 9. Și le înțeleg frustrarea când palmaresul lor la Bac este mânjit de câte un amărât care s-a nimerit să dea examenul pe acolo, venind din altă școală.
Sunt curios ce rezultate ar obține profesorii-vedetă având niște elevi precum cei care au intrat la Bratca sau Șuncuiuș. Aș fi tare fericit să aud că, măcar pentru un an, acești dascăli minunați și excelent pregătiți profesional fac o muncă de apostolat și merg la țară ca să scoată tinerii din întuneric.
Cum așa ceva nu se va întâmpla în veci, poate tinerii care speră la o iluzorie diplomă de liceu ar face bine să aleagă noua școală duală din Oradea. Ar scăpa, bieții de ei, de corvezile la care-i supun părinții la munca câmpului și ar avea, în sfârșit, ocazia să înlocuiască sapa cu șurubelnița și cheia franceză.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.