URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Perioada asta de mare încercare psihică scoate din oameni nu atât lucrurile bune, cât, mai ales, pe cele rele, în fruntea lor aflându-se perechea cea mai groaznică din bagajul uman - răutatea şi prostia. Autopropulsate de propriile lipsuri, acestea colindă mână în mână în spaţiul public, înjurând şi blestemând tot ceea ce nu este după chipul şi asemănarea lor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
31 Octombrie 2020, 11:58

Să facem curăţenie! Cu un parc auto îmbunătăţit, RER Vest asigură colectarea deşeurilor în 26 de UAT-uri din Bihor

Să facem curăţenie! Cu un parc auto îmbunătăţit, RER Vest asigură colectarea deşeurilor în 26 de UAT-uri din Bihor BAZĂ NOUĂ. Odată cu preluarea serviciului de salubrizare în afara Oradiei, RER Vest a amenajat un nou punct de lucru pentru echipele de colectare a deşeurilor menajere, pe strada Matei Corvin 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De două luni, în fiecare săptămână, autospecialele RER Vest străbat nu doar străzile Oradiei, ci şi pe cele din comunele din apropierea oraşului. 

Extinderea ariei de operare a însemnat şi o dezvoltare logistică a companiei, care a achiziţionat noi utilaje pentru colectarea deşeurilor şi a stabilit noile trasee pe care le parcurg autospecialele, fără ca activitatea din Oradea să fie afectată. 

Strădania RER Vest de a asigura un sistem de colectare a deşeurilor modern şi performant nu este însă suficientă pentru ca Bihorul să fie un judeţ curat, ci necesită şi implicarea cetăţenilor. 

Din poartă în poartă

Din luna august, de când a preluat serviciul de salubrizare menajeră în cele 25 de comune din jurul Oradiei (Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Gepiu, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sălard, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Toboliu şi Vârciorog), RER Vest a încheiat contracte de salubrizare pentru circa 25.000 de gospodării, din cele 40.000 care sunt în total.

În prezent, echipajele mobile ale RER Vest mai au de străbătut şapte comune, pentru a oferi bihorenilor posibilitatea să contracteze serviciul de colectare a deşeurilor: Biharia, Cetariu, Girişu de Criş, Holod, Sălard, Oşorhei şi Nojorid. Cei care nu sunt acasă când reprezentanţii RER Vest ajung la poarta lor îi vor găsi în primăriile de comune. În perioada următoare, în fiecare săptămână, angajaţii companiei de salubritate vor fi prezenţi în câte o primărie, iar doritorii vor putea semna acolo documentele necesare. 

Folosiţi doar pubelele noi!

Bihorenii primesc gratuit, de la RER Vest, şi recipientele necesare colectării selective a deşeurilor, adică o pubelă neagră pentru deşeurile reziduale, cu un volum aferent opţiunii exprimate de client la încheierea contractului, o pubelă verde pentru sticle, saci galbeni pentru resturi din plastic şi metal, respectiv albaştri pentru cele din hârtie şi carton.

Până acum, operatorul de salubritate a distribuit pubele şi saci pentru circa 17.000 de gospodării şi continuă această activitate. Cei care nu vor fi acasă când echipele trec prin faţa porţii lor vor găsi recipientele la limita proprietăţii. 

Toţi cei care au primit deja pubelele noi sunt îndemnaţi să le folosească, dacă vor să scape de gunoaie. În comunele în care a finalizat contractarea clienţilor şi distribuirea de pubele, RER Vest nu mai colectează deşeurile decât din recipientele proprii. 

Acestea nu doar că reprezintă o garanţie că respectiva gospodărie are un contract de salubrizare încheiat, dar sunt conforme cu volumul ales de fiecare client în parte. Dacă până acum plăteau serviciul de salubrizare în funcţie de numărul de persoane care locuiesc într-o gospodărie, toţi bihorenii trebuie să achite facturi conforme cu cantitatea de deşeuri produse. Sistemul "plăteşti cât arunci" este obligatoriu în toată România, conform OUG 68/2019. 

Dotări noi

Extinderea în afara Oradiei, concomitent cu câştigarea licitaţiei pentru salubrizarea municipiului pentru următorii opt ani, a însemnat pentru RER Vest o dezvoltare a traseelor de colectare a deşeurilor. Pe lângă că străbat zilnic toate străzile Oradiei, săptămânal, în fiecare sat, utilajele operatorului ajung de două ori: o dată pentru colectarea deşeurilor reziduale şi într-o altă zi, pentru o categorie de resturi reciclabile.

Pentru ca acest serviciu să fie prestat la standarde înalte, aşa cum deja RER Vest i-a obişnuit pe orădeni, dar în acelaşi timp să nu influenţeze calitatea serviciilor din municipiul reşedinţă de judeţ, compania a achiziţionat autospeciale noi, dedicate comunelor. Mai precis, parcul auto s-a îmbunătăţit cu zece compactoare de 18 mc fiecare, marca Iveco Eurocargo, şi o autospecială cu compactor şi instalaţie de spălare a containerelor, marca Iveco Stralis. Toate noile utilaje sunt Euro 6, aşadar se numără printre cele mai moderne disponibile la ora actuală. 

RER Vest depune eforturi pentru ca serviciul de salubrizare din Oradea şi din jurul municipiului să fie unul modern şi conform cu rigorile europene, dar strădania operatorului nu este suficientă. Orădenii şi locuitorii celor 25 de comune trebuie să demonstreze la rândul lor atitudini responsabile şi să respecte regulile în vigoare, adică să încheie un contract de salubrizare şi să colecteze deşeurile separat. Efortul comun al cetăţenilor, autorităţilor şi operatorului de salubritate este unica soluţie pentru a face un judeţ curat!

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0922 RON
  • 1 EUR = 4.8738 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON