URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2021, 15:21

S-o vedem şi noi. Se testează posibile soluţii de iluminare a Pieţei Unirii din Oradea (FOTO)

S-o vedem şi noi. Se testează posibile soluţii de iluminare a Pieţei Unirii din Oradea (FOTO) (foto: Facebook, Mihai Jurca)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

City managerul Oradiei, Mihai Jurca, a anunţat că a început testarea unor sisteme de iluminat public în Piaţa Unirii, după ce mai mulţi orădeni s-au plâns de întunecimea din acea zonă.

Problema există de mai mulţi ani, de la reabilitarea pieţei centrale a oraşului, când pe platoul central din dreptul Palatului Vulturul Negru a fost amenajat un sistem de iluminat minimal, în pavaj şi în zona fântânilor arteziene.

"Am testat o posibilă soluţie de creştere a gradului de iluminare în Piaţa Unirii. Am dorit să testăm tehnologia unor proiectoare cu lentile performante şi înălţimea, poziţia optimă de amplasare în piaţă pentru a obţine un grad de iluminare uniform şi a nu afecta estetica faţadelor din Piaţa Unirii", a transmis, pe Facebook, Jurca. 

El a precizat că soluţia pentru care administraţia locală va opta va trebui să întrunească mai multe caracteristici: corpuri de iluminat cu filtre antireflexie, intensitate reglabilă şi posibilitatea reglare a direcţiei de iluminare; stâlpi cu un profil foarte îngust cu o înălţime de între 10-12 m (înălţimea stâlpilor de pe linia de tramvai); sistem de control inteligent pentru reglarea intensităţii şi stingerea lor independentă; amplasare care să nu afecteze estetica pieţei şi faţadelor.

Pentru testul făcut serile trecute, au fost folosite proiectoare cu lumină rece şi fără ultima tehnologie antireflexie, "dar soluţia finală va folosi ultimele tehnologii disponibile şi lumină caldă".

"În continuare vom finaliza studiul luminotehnic cu datele rezultate din acest test şi se vor analiza soluţiile de stâlpi astfel încât soluţia finală să se încadreze perfect în designul pieţei", a încheiat city managerul. 

Amintim că, în luna iunie a acestui an, în Piaţa Unirii, a avut loc un accident. Un tânăr a avut nevoie de intervenţia unui echipaj medical de urgenţă, după ce s-a lovit cu trotineta electrică de scena de culoare neagră, neiluminată, din centrul pieţei, s-a dat peste cap şi s-a prăbuşit.

 

Am testat o posibilă soluție de creștere a gradului de iluminare în Piața Unirii. Am dorit să testăm tehnologia unor...

Posted by Mihai Jurca on Saturday, October 16, 2021

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cac.. pe băț
Piata Unirii? In tot orasul sunt probleme cu iluminatul public, nu doar in Piata Unirii. Pe foarte multe strazi, in special cele din zona centrala, sunt probleme serioase cu iluminatul. Asa e cand se ocupa de iluminat cei care pana mai ieri se ocupau de curatat parcuri industriale.
Postat 17 Octombrie 2021, 21:35 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON