URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 02 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
20 Aprilie 2022, 08:03

S-au scumpit Paştile! Bihorenii vor plăti cu aproape 40% mai mult pentru masa de Paşte, dar tradiţia ei e pe cale să dispară

S-au scumpit Paştile! Bihorenii vor plăti cu aproape 40% mai mult pentru masa de Paşte, dar tradiţia ei e pe cale să dispară UN’ TE DUCI TU, MIELULE? Anul acesta, majoritatea mieilor crescuţi în Bihor vor lua calea străinătăţii. "Miei ar fi, cumpărători nu prea sunt. Majoritatea ciobanilor vând direct din ferme la cunoscuţi şi ţin mieii pe toamnă, să-i dea în Egipt", spune preşedintele asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine Mioriţa bihoreană, Dumitru Bija
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul acesta, Paştele va fi cu aproape 40% mai scump. Majorarea preţului la combustibili, energie şi furaje s-a răsturnat în masa de sărbători.

"Preţul îl fac piaţa şi puterea de cumpărare a clientului. Indiferent cum va fi cererea, un preţ corect ar fi undeva la 20 lei kilogramul în viu şi 40 lei la carcasă", spune preşedintele asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine Mioriţa bihoreană, Dumitru Bija.

Scumpul nostru miel

fermier din Şuşturogiu, Samuel HaiaşÎn pragul sfintelor sărbători nu există produs tradiţional care să nu se fi scumpit. "Anul acesta preţul cărnii de miel va fi cu 35-40% mai mare, undeva la 25 lei pe kilogram în viu şi 40 lei pe kilogram în carcasă, după sacrificare", spune un fermier din Şuşturogiu, Samuel Haiaş (foto).

Potrivit acestuia, şi să vrea, ciobanii nu au cum vinde mai ieftin. "Să dai mai ieftin ar însemna să vinzi în pierdere. Toate s-au scumpit. Porumbul, care îţi trebuie la oi ca să dea lapte pentru miei, în toamnă îl luai cu 70 bani pe kilogram. Acum a ajuns la 1,6 lei. Lucerna, pe care am adus-o din Arad, pentru că după seceta de anul trecut la noi nu se găseşte, este 180 lei balotul de 400 kilograme, care te ţine o zi", spune Haiaş.

Preţul majorat din fermă se reflectă în meniul bihorenilor. "Dacă ciobanii vând mielul cu 20 lei plus TVA, la un randament de 50%, asta înseamnă un preţ final de 54 lei, cu cât vând deja Lidl şi Kaufland", arată patronul măcelăriei Andromi, Sorin Mudura.

Omul de afaceri şi-a făcut calculele pentru produsele care vor intra în magazin săptămâna aceasta. "Preţurile vor fi cu 40% mai mari decât anul trecut. Vom avea carcasa de miel la 49,9 lei, iar pulpa şi spatele la 55 lei pe kilogram. Mielul umplut, gata preparat pentru a fi pus la cuptor, va fi la 56 lei kilogramul", spune Mudura.

N-avem abatoare!

De altfel, efectele scumpirilor s-au văzut încă de săptămâna trecută, în pregătirile pentru Paştele catolic. "Am vândut doar la cunoscuţi, direct din fermă. În Bihor n-avem abatoare, iar să duc mieii la tăiere în Sibiu ca să aduc carcasa la vânzare în Oradea ar însemna să dau bani din buzunar", zice Dumitru Bija.

Piaţa de miei din Ioşia, de unde orădenii îşi cumpărau în mod tradiţional carne de Paşti, a fost desfiinţată în 2019 fără să apară alta în locul ei. "Nu este obiectul de activitate al societăţii, nu este rentabil, nu avem spaţiu şi nici condiţii", spune directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica.

vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea MălanConsiliul Judeţean Bihor nu a reuşit încă să înfiinţeze abatoarele mobile pe care le-a promis. "Aşteptăm publicarea axelor de finanţare ca să putem depune cereri pentru fonduri europene. Ne-am dori unul sau două astfel de abatoare mobile, ideal ar fi trei", spune vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan (foto). Aşa că fermierii se descurcă cum pot...

Miei pentru Egipt

Anul acesta prea puţini miei crescuţi în Bihor vor ajunge pe masa de sărbători. "Înainte de Paştele catolic, italienii au cumpărat din Bihor miei la 17-18 kilograme, din care rămân cam 9 kilograme de carne, dar de Paştele ortodox nu este cine să cumpere în cantitate mare", declară Dumitru Bija.

Preşedintele asociaţiei Mioriţa, cu peste 50 de membri, spune că aceştia îşi vor ţine mieii. "E riscant să sacrifici şi să mergi în piaţă. E un produs perisabil pe care nu ştii dacă îl vinzi. Ciobanii vor ţine mieii la îngrăşat, ca să îi dea peste câteva luni la export în Egipt", spune Bija.

Şi Samuel Haiaş îşi va ţine mieii. "Arabii ne-au oferit 20 lei pe kilogram şi, de obicei, ce spun rămâne valabil la ei. În toamnă vine camionul în fermă şi încarcă toţi mieii care până atunci se fac la 40-50 kilograme. E mai convenabil, pentru că la două-trei zile ai toţi banii în cont", spune ciobanul.

"Am încheiat anul pe pierdere"

patronul firmei Simonzid, Francisc ŞimonDependenţi de furaje, producătorii de ouă vorbesc şi ei de o creştere a preţurilor. "Am încheiat anul trecut pe pierdere, iar acum lucrăm fără să ştim dacă vom reuşi să acoperim găurile. Gazul, curentul, motorina s-au scumpit, preţul furajului creşte în fiecare săptămână, dar noi nu putem majora preţurile la acelaşi nivel, pentru că nu mai vindem", spune patronul firmei Simonzid, Francisc Şimon (foto), care deţine în Cauaceu una dintre cele mai moderne ferme din Bihor, cu peste 68.000 de găini ouătoare.

Ca să-şi acopere din pierderi, fermierul a scumpit de la 42 bani la 50 bani preţul oului vândut la poarta fabricii, pe care apoi bihoreanul îl cumpără din magazin la aproape 1 leu. "Preţul nu-l facem noi, ci comerciantul", explică Şimon.

Vânzări (tot) mai slabe

Zsigmond Ur jr., cel mai mare viticultor din BihorDoar vinul a rămas la acelaşi preţ, majorat în 2021. "Am crescut anul trecut preţul vinului vărsat de la 8 lei la 10 lei pe litru, iar de când au venit scumpirile şi războiul suportăm creşterile ca să ne păstrăm clientela", spune Zsigmond Ur jr. (foto), cel mai mare viticultor din Bihor, care lucrează 43 de hectare de vie în jurul cramei din Sântimreu.

Preţurile sunt cu circa 1-2 lei pe litru sub cele ale concurenţei, dar chiar şi aşa, Ur se aşteaptă la vânzări cu mult sub anii anteriori. "Lumea ţine de bani. Dacă în alţi ani vânzările de Paşti creşteau şi cu 50%, anul acesta, de Paştele catolic, au crescut cu numai 20%, iar de cel ortodox mă aştept să fie la fel", spune Ur.

Vânzările s-a concentrat în jurul vinurilor de Paşti, cum este Pinot Noir rosé şi Merlot roşu, iar viticultorul se aşteaptă ca după sărbători să scadă la loc.

Cum am "răstignit" Paştele...

De altfel, producătorii de carne de miel, ouă şi vin se aşteaptă la o dispariţie lentă, dar sigură, a obiceiurilor de Paşti. "Mulţi nici nu mai stau acasă de Paşti, spun că la banii ăştia ies mai bine dacă merg la SPA, unde le vine totul pe tavă", spune fermierul Samuel Haiaş.

De aceeaşi părere este şi producătorul de ouă Francisc Şimon: "Crăciunul a rămas încă o sărbătoare de familie, dar, mai nou, de Paşti, lumea merge la munte sau la băi".

directorul complexului President din Băile Felix, Dumitru FecheteOperatorii din turism confirmă că trendul se consolidează. "Dacă acum 15 ani aveam cazaţi de Paşti doar străini, în ultimii zece ani, cu excepţia pandemiei, am avut tot timpul hotelul plin. Le oferim meniu de Paşti, cu friptură de miel, şuncă fiartă, sarmale, ouă roşii", spune directorul complexului President din Băile Felix, Dumitru Fechete (foto).

Preţurile unui sejur de 3 zile încep de la 1.000 lei pe persoană, aşa că gradul de ocupare a Băilor Felix este de 100%. "Dacă iei în calcul risipa care se face de sărbători, timpul pierdut şi munca depusă, cam tot atât cheltui, dar, în loc să te oboseşti, te relaxezi", spune directorul.

Adevărat au plecat...

De altfel, mulţi bihoreni şi-au pregătit vacanţa de Paşti încă înaintea celei de Crăciun. "Avem două avioane de câte 180 locuri care vor zbura în Vinerea Mare spre Hurghada (Egipt), pentru un sejur de o săptămână. Toate biletele s-au vândut încă din decembrie", spune reprezentanta Simbotour Oradea, Natalia Birău.

Excursioniştii se vor întoarce acasă pe 29 aprilie, numai bine să se pregătească de tradiţionalii mici de 1 Mai. Deci, încet-încet, adio, Paşti!...


INFLAŢIE DE 10,15%!
Cele mai mari scumpiri în 18 ani

Potrivit datelor furnizate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică, pentru prima dată în ultimii 18 ani rata anuală a inflaţiei a urcat în luna martie la 10,15%, depăşind recordul de 8,53% din februarie.

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la gaze (46%), cartofi (36%), combustibili (34%) şi ulei (32%). Majorările de preţuri au afectat îndeosebi mărfurile alimentare (11,20%), urmate abia apoi de cele nealimentare (10,86%) şi de servicii (6,53).

Concret, făina s-a scumpit cu 22%, generând o scumpire a pâinii cu 16,36%. Preţul legumelor a crescut cu 18%, iar al fructelor cu 10%. Produsele din carne s-au scumpit cu 7,8%, peştele cu 11,5%, iar produsele lactate cu 9,3%.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON