URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Noiembrie 2015, 17:00

S-au răzgândit! IŞJ Bihor reangajează şapte profesori pe care i-a dat afară, după scandalul de la Bac din Ştei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La trei luni după ce i-a sancţionat, fie cu desfacerea contractului de muncă, fie cu diminuarea salariului, Inspectoratul Şcolar Judeţean îmblânzeşte sau chiar anulează pedepsele unora dintre dascălii sancţionaţi pentru diverse culpe în scandalul mega-fraudei la Bacalaureat de la Colegiul Unirea din Ştei, unde în 10 din 14 săli de examen elevii au copiat. În august, IŞJ Bihor decisese să desfacă disciplinar contractele de muncă pentru 9 cadre didactice, respectiv să diminueze salariile cu 15% timp de şase luni pentru 11 cadre didactice, pentru două cadre didactice timp de trei luni, iar pentru alte cinci cu 10% timp de trei luni.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de biroul de presă al IŞJ Bihor, Colegiul de Disciplină de pe lângă instituţie a analizat mai multe contestaţii faţă de aceste sancţiuni şi a schimbat unele dintre ele.

Astfel, în cazul a şase cadre didactice, sancţionate cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă, de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, s-a înlocuit sancţiunea mai sus menţionată cu sancţiunea diminuării salariului de bază, cu 15%, pe o perioadă de şase luni, şi reîncadrarea în muncă, pentru opt cadre didactice s-a menţinut sancţiunea, iar pentru un cadru didactic s-a anulat sancţiunea de desfacere a contractului individual de muncă, în totalitate, deoarece aceasta a fost aplicată în momentul în care persoana se afla în concediu medical prenatal, în stare de graviditate.

"Colegiul de Disciplină a luat aceste decizii prin vot, în privinţa fiecărei persoane contestatoare în parte, ca urmare a analizării tuturor documentelor, probelor noi administrate şi a audierilor, în ceea ce priveşte persoanele implicate în organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat de la Colegiul Tehnic "Unirea" Ştei, sesiunea iunie-iulie 2015", se arată în comunicatul IŞJ Bihor.

Comunicatul mai arată că respectivul Colegiu de Disciplină "desfăşoară o activitate independentă şi este reglementat ca organ administrativ-jurisdicţional de Legea 1/2011, OMECTS 3866/2012".

Conform legii, contestarea la Colegiul de Disciplină este o etapă intermediară pentru persoanele sancţionate. Ulterior, părţile implicate se pot adresa instanţelor.

Unele cadre didactice au şi făcut, de altfel, acest pas: 9 din cei 27 de dascăli au dat deja IŞJ Bihor în judecată, cerând anularea pedepselor.

La sesiunea din iulie a examenului de Bacalaureat, la sesizarea unei profesoare corectoare, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a depistat că în 10 din cele 14 săli de examen ale Colegiului Unirea din Ştei elevii au copiat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON