La trei luni după ce i-a sancţionat, fie cu desfacerea contractului de muncă, fie cu diminuarea salariului, Inspectoratul Şcolar Judeţean îmblânzeşte sau chiar anulează pedepsele unora dintre dascălii sancţionaţi pentru diverse culpe în scandalul mega-fraudei la Bacalaureat de la Colegiul Unirea din Ştei, unde în 10 din 14 săli de examen elevii au copiat. În august, IŞJ Bihor decisese să desfacă disciplinar contractele de muncă pentru 9 cadre didactice, respectiv să diminueze salariile cu 15% timp de şase luni pentru 11 cadre didactice, pentru două cadre didactice timp de trei luni, iar pentru alte cinci cu 10% timp de trei luni.
Potrivit unui comunicat transmis marţi de biroul de presă al IŞJ Bihor, Colegiul de Disciplină de pe lângă instituţie a analizat mai multe contestaţii faţă de aceste sancţiuni şi a schimbat unele dintre ele.
Astfel, în cazul a şase cadre didactice, sancţionate cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă, de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, s-a înlocuit sancţiunea mai sus menţionată cu sancţiunea diminuării salariului de bază, cu 15%, pe o perioadă de şase luni, şi reîncadrarea în muncă, pentru opt cadre didactice s-a menţinut sancţiunea, iar pentru un cadru didactic s-a anulat sancţiunea de desfacere a contractului individual de muncă, în totalitate, deoarece aceasta a fost aplicată în momentul în care persoana se afla în concediu medical prenatal, în stare de graviditate.
"Colegiul de Disciplină a luat aceste decizii prin vot, în privinţa fiecărei persoane contestatoare în parte, ca urmare a analizării tuturor documentelor, probelor noi administrate şi a audierilor, în ceea ce priveşte persoanele implicate în organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat de la Colegiul Tehnic "Unirea" Ştei, sesiunea iunie-iulie 2015", se arată în comunicatul IŞJ Bihor.
Comunicatul mai arată că respectivul Colegiu de Disciplină "desfăşoară o activitate independentă şi este reglementat ca organ administrativ-jurisdicţional de Legea 1/2011, OMECTS 3866/2012".
Conform legii, contestarea la Colegiul de Disciplină este o etapă intermediară pentru persoanele sancţionate. Ulterior, părţile implicate se pot adresa instanţelor.
Unele cadre didactice au şi făcut, de altfel, acest pas: 9 din cei 27 de dascăli au dat deja IŞJ Bihor în judecată, cerând anularea pedepselor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.