URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2021, 21:06

S-a trişat! Patronatele din Bihor cer reluarea selecţiei de proiecte pentru Măsura 3

Patronatele bihorene au cerut luni reluarea procedurii de selecţie de proiecte pe Măsura 3 privind finanţarea firmelor cu granturi de investiții de 50.000-200.000 de euro, din cadrul schemei de ajutoare de stat de redresare a IMM-urilor afectate de criza Covid-19.

Reprezentanţii Asociaţiei Firmelor Bihorene au susţinut că mai bine de jumătate din proiectele câştigătoare au fost depuse în ultimele trei zile, 27 - 29 ianuarie, ceea ce ridică suspiciunea că unele firmele candidate au fost informate ce procent de cofinanţare să ofere pentru a obţine banii nerambursabili.

"Securitatea în sistem a fost alterată"

La această procedură de selecţie procentul de cofinanţare oferit de solicitant a fost principalul criteriu de departajare.

"În ultimele 3 zile s-au depus aproape toate proiectele câştigătoare. Acest lucru ne ridică suspiciunea că securitatea în sistem a fost alterată. Au avut acces în sistem persoane care au avut informaţii şi le-au trimis către aplicanţi", a declarat preşedintele AFB, Octavian Dan.

Acesta a mai arătat că ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat presei că pe 27 ianuarie a cerut oficial interzicerea accesului băncilor în sistemul de prelucrare a proiectelor.

"Până atunci băncile vedeau câţi ofertanţi sunt. Nu ştim dacă nu cumva vedeau şi procentele de cofinanţare oferite de firme", a spus directorul AFB.

Potrivit acestuia, faptul că aproape jumătate din ofertele câştigătoare au fost depuse în ultimele zile demonstrează că informaţia a transpirat şi a fost utilă unor candidaţi care au profitat de ea.

Patronatele cer transparenţă...

Concret, la procedura de selecţie pe Măsura 3 au candidat 27.736 de firme. În cadrul analizei făcute de AFB peste 500 de companii nu au putut fi identificate pentru că din datele vehiculate public lipseşte Codul Unic de Identificare, în condițiile în care multe poartă aceeași denumire.

"Până pe 29 ianuarie în procesul de depunere a proiectelor în categoria informaţiilor publice exista şi CUI-ul firmelor, după aceasta, la publicarea listei finale cu câştigătorii şi necâştigătorii, CUI-ul a fost exclus. Scoaterea acestei informaţii ne face să nu putem ajunge la o concluzie corectă, afectează transparenţa procedurii de selecţie şi îngreunează munca de verificare", a declarat Dan Octavian.

Printre primii la proiecte și ultimii la finanțări!

În baza datelor existe, judeţul Bihor ocupă locul patru la nivel naţional din punct de vedere al numărului de proiecte depuse (1.141) şi unul dintre ultimele locuri din ţară privind proiectele câştigătoare (68). 1.073 de proiecte bihorene au fost declarate nefinanţabile.

"Bihorul este printre judeţele cu cel mai mare interes pentru Măsura 3 şi cu cel mai mic impact. Suntem în acest moment după Constanţa, Cluj şi Bucureşti, pe locul patru, ca număr de proiecte depuse, iar la câştigători, pe ultimele locuri", a spus directorul AFB.

Octavian Dan a făcut o comparaţie între judeţele Bihor şi Arad, cu o structură economică şi un apetit investiţional similar. "În Bihor au fost declarate 68 de proiecte câştigătoare şi 1.073 nefinanţabile, ceea ce înseamnă un procent de 6%. În Arad avem în schimb 114 proiecte câştigătoare şi 465 de proiecte necâştigătoare, adică 24%. Asta nu înseamnă că patronii bihoreni au fost mai fricoşi, ci că le-a lipsit o informaţie vitală: procentul de cofinanţare pe care trebuie să-l ofere pentru a deveni câştigători", a spus acesta.

"Fiţi corecţi!"

AFB a transmis luni Ministerului Economiei şi primului ministru Florin Cîţu o adresă prin care solicită reluarea procedurii într-o manieră corectă, care să ofere egalitate de şanse tuturor candidaţilor.

"O vânătoare de vrăjitoare este inutilă. Ce contează este să fie anulată măsura, restabilite reguli obiective, să fie asigurată transparenţa, iar accesul în sistem să fie interzis inclusiv pentru angajaţii Ministerului Economiei, pentru că atunci când la licitaţie depunem ofertă în plic nici măcar comisia nu ştie oferta până la deschiderea plicurilor", a declarat Octavian.

În cazul în care cererea AFB va fi respinsă, asociaţia va strânge legăturile cu organizaţiile similare pentru a avea mai multă forţă de negociere. "Suntem în faza de analiză, nu avem încă o strategie, dar ne vom implica pentru a stabili un set de reguli clar", a spus acesta.

Toată lumea reclamă...

De altfel, rezultatul procedurii de selecţie a stârnit nemulţumirea mai multor asociaţii patronale. Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a transmis, tot luni, un comunicat de presă prin care ridică aceleaşi probleme.

"În ultima zi s-au depus aproape jumătate din proiectele câştigătoare (47,18%), fapt care ne ridică mari semne de întrebare cu privire la informaţiile din interiorul aplicaţiei cu privire la procentul de cofinanţare folosit de aplicanţi până în ultima zi", a transmis CNIPMMR.

Reprezentanţii asociaţiei au mai arătat că 20.946 de firme din totalul de 27.736, adică 75% din concurenţi, au acumulat 100 de puncte, ceea demonstrează că nu au existat criterii clare de departajare.

Organizaţia a cerut identificarea celor care au avut acces în sistem, pentru a putea fi verificaţi dacă nu au divulgat informaţii sensibile, deschiderea unei noi sesiuni de eliberare de certificate de stare de urgenţă, astfel încât câştigătorii să demonstreze la semnarea contractului de finanţare că activitatea companiei a fost afectată de pandemie, şi excluderea din competiţie a companiilor care achiziţionează spaţii imobiliare, pentru că acestea nu ajută la relansarea economiei.

Tot luni, şi uzând de acelaşi argumente, Uniunea Naţională a Patronatului Român, condusă de bihoreanul Ioan Lucian, a cerut premierului Florin Cîţu şi ministrului Economiei Claudiu Năsui suplimentarea bugetului alocat pe Măsura 3 astfel încât să aibă acces la finanţare toate companiile care au reuşit să adune 100 de puncte.

Potrivit UNPR, "este inadmisibil" ca în plină criză Covid-19 să beneficieze de finanţări pentru investiţii doar 13% din totalul firmelor concurente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Patronatul" firmelor bihorene ar trebui să știe că ...
... atitudinea lui Dan Octavian, precum și acuzațiile aiuristice pe care le face, vor conduce la respingerea aplicațiilor de finanțare ale membrilor AFB !?! Două motive vor sta la baza depunctării acestor proiecte ... în primul rând procentul de cofinanțare extrem de redus față de a altor firme, din alte județe, iar în al doilea rând calitatea aplicațiilor depuse și care arată neînțelegerea unor criterii de departajare, ce țin de obiectivele și rezultatele așteptate în cadrul acestui program !?! Evaluarea proiectelor va fi publică, iar evaluatorul desemnat de către Reprezentanța Comisiei Europene din România, pentru a monitoriza selecția proiectelor din cadrul acestei Măsuri 3 ... va fi extrem de intransigent față de cheltuirea banilor publici vizați !??
Postat 09 Februarie 2021, 10:31 de CrisDumi
Atât de multe tâmpenii spune acest Dan Octavian, președinte la o asociație făcută de trei firme și un pic ...
... încât te și întrebi dacă a înțeles ceva din ce înseamnă și cum se traduce IMM, ori care sunt procedurile de aplicare pe fonduri nerambursabile, care completează contribuțiile proprii !?! La depunerile de proiecte, indiferent în care program și ce măsură s-ar încadra ... peste 90% dintre aplicațiile de finanțare se depun în ultimele 3 zile de la termenul final anunțat !?! Motivul e simplu și ține de faptul că beneficiarii "lucrează" la actele dosarelor depuse până în ulima clipă, având în vedere complexitatea documentelor, obținerea autorizațiilor, acordurilor și avizelor premergătoare după caz, respectiv a tuturor semnăturilor necesare atât de la aplicanți și bănci, cât și de la diverse instituții și autorități publice !?! Așa funcționează lucrurile de zeci de ani, nu numai în România ci în toată Europa, cu fondurile ei cu tot !?!
Postat 09 Februarie 2021, 10:21 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON