URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2021, 15:55

S-a deschis Târgul Gaudeamus: Reduceri de până la 80% și cărți oferite gratuit! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a şaptea ediţie a târgului de carte Gaudeamus de la Oradea s-a deschis oficial miercuri, la eveniment participând inclusiv managerul Radio România Cluj, Bogdan Roşca, şi primarul oraşului, Florin Birta.

Mai mic decât în alţi ani şi extins în 7 pavilioane expoziţionale (unul mare şi alte 6 mai mici), la târgul din Piaţa Unirii orădenii pot găsi o grămadă de cărţi de beletristică, pentru copii, de istorie, volume cu sfaturi practice şi gastronomie ori cadouri inedite sau CD-uri cu muzică. Printre acestea sunt şi două edituri care oferă toate cărţile gratuit!

Primul din 2021

Pentru a intra la târg, doritorii trebuie să prezinte dovada vaccinării anti-Covid sau rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen, ori să dovedească că au trecut prin boală.

Deschiderea Gaudeamus a avut loc la ora 11, când managerul Radio Cluj, Bogdan Roşca, le-a explicat jurnaliştilor prezenţi care sunt modificările faţă de anii trecuţi. Aceasta este prima ediţie a târgului după 15 luni, ediţia din 2019 fiind anulată din cauza pandemiei.

"A fost un an în care organizatorii evenimentelor culturale au căutat o modalitate de supravieţuire, transmisii live, lansări de carte pe internet. Dar să recunoaştem că nimic nu se compară cu interacţiunea directă cu publicul, cu editurile, cu cărţile", a spus el. 

La microfon a vorbit apoi primarul oraşului, Florin Birta, care a spus că este bucuros că Oradea a putut sprijini târgul. "Cred că nimic nu se compară cu plăcerea de a citi o carte şi acest lucru trebuie să-l insuflăm generaţiilor care vin din urmă, mai ales în această perioadă", a spus primarul.

De altfel, Birta a şi intrat apoi în cortul central al târgului, unde şi-a achiziţionat două volume: unul de istorie "România 1866 – 1947" (Keith Hitchins) de la Humanitas şi un altul de la editura orădeană Casa Cărţii, intitulată "Cristos şi cultura" (H. Richard Niebuhr).

Reduceri de până la 80%

La târg au fost amenajate 40 de standuri, în care sunt prezenţi zeci de expozanţi, între care edituri precum Lumen, Humanitas, Grupul editorial Corint, Editura Niculescu & Oxford University Press sau Grupul editorial All.  

O prezenţă nemaiîntâlnită până acum la târgul din Oradea este Centrul tehnic-editorial al armatei, o editură care aparţine şi este finanţată de Ministerul Apărării Naţionale şi le oferă orădenilor cărţi din domeniul militar, dar publică inclusiv volume de poezii.

Alte edituri oferă reduceri avantajoase. Preţurile Humanitas, de exemplu, sunt reduse cu 10%, iar în plus, cei care cumpără două cărţi o pot lua pe a treia gratuit.

"Sunt titluri interesante. Mi-am luat deja două cărţi, una de istorie şi o alta care mă va ajuta la şcoală", a spus o liceană de la Colegiul Iosif Vulcan. "Am fost şi în ediţiile trecute şi mă bucur că după perioada de pauză, Gaudeamus a revenit în Oradea", a completat-o şi prietena ei (foto).  

Şi adolescenţii iubitori de Science Fiction au o paletă largă de volume, la târg fiind expuse şi cărţi din seria "Harry Potter" sau "Assasin's Creed".

Editura Trei, de pildă, a adus o colecţie nouă de volume de beletristică, cu reduceri de 30%, dedicate adolescenţilor şi tinerilor.

Și părinții au din ce alege pentru copiii lor, la târg fiind prezente și două edituri locale ID Studioul de Artă și Editura Casa cu o grămadă de cărți pentru micuți, cea din urmă oferind și reduceri de până la 80% la cărți!

Cărţi gratuite!

Cei pasionaţi de citit pot găsi inclusiv volume oferite gratuit de două edituri. Este vorba de cărţile aduse de Asociaţia Liga Albanezilor din România şi de Asociaţia Macedonenilor din România, care prezintă istoria celor două culturi, informaţii despre ţări, dicţionare cu expresii uzuale şi chiar CD-uri cu muzică tradiţională.

La fel ca în anii trecuţi, la târg se găsesc inclusiv produse de papetărie expuse de Totem sau mici cadouri precum cutii de cafea, de ceai sau magneţi cu printuri ale unor reclame vechi, aduse de Cadouri Grozave, singurul distribuitor din România al brand-ului german Nostalgic-Art.

Gaudeamus poate fi vizitat de orădeni în intervalul 9 - 14 şi 17 - 21, pauza de trei ore fiind luată pentru ca organizatorii şi participanţii, obligaţi să poarte mască in interiorul cortului, să poată ieşi la aer, să ia masa ori să se răcorească.

Târgul de carte din Piaţa Unirii este organizat de Radio România prin echipa Gaudeamus şi Radio România Cluj-Napoca, cu sprijinul APTOR şi al Primăriei Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
segregarea a inceput
Da, poi, vaccin nu am facut iar test pe banii mei nici vorba. Na, aia e. Ii lasam pe cei vaccinati sa mearga, ca cine stie saracii cat mai au de trait dupa ce au suferit mutatii genetice.
Postat 07 Iulie 2021, 20:47 de User anonimizat
Foarte frumos
Chiar merita vizitat. Carti pt toate varstele, si pt toate bugetele. Nu veti regreta. Va spun din proprie experienta.
Postat 07 Iulie 2021, 17:14 de B90
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON