URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2014, 12:15

Romelectro contestă rezultatul licitaţiei pentru achiziţia noului CET pe gaz

Cea mai mare licitaţie din istoria Oradiei, referitoare la construirea noului CET pe gaz, a intrat în faza de contestaţie. Aşa cum anunţa încă de săptămâna trecută, compania Romelectro, care a participat la licitaţie în asociere cu slovacii de la Istroenergo Group, a atacat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor rezultatul licitaţiei, prin care contractul a fost atribuit de municipalitate asocierii formate din Elsaco Engineering şi italienii de la STC spa, pentru suma de 242,5 milioane lei.

"Contestaţia ne-a parvenit prin poştă în cursul zilei de miercuri. O vom analiza în zilele următoare şi, cel târziu la începutul săptămânii viitoare vom transmite CNSC punctul nostru de vedere", a declarat Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Primăria va transmite CNSC întreaga documentaţie a procedurii de achiziţie, precum şi răspunsul său la argumentele asocierii reprezentate de Romelectro, formulate de-a lungul a 28 de pagini, pentru ca instituţia centrală să se poată pronunţa în cunoştinţă de cauză.

Conform hotărârii comisiei de licitaţi, asocierea reprezentată de Elsacoo Engineering a fost declarată câştigătoare după ce ofertele asocierilor reprezentate de Romelectro şi OTF Fovallalkozo (Ungaria) au fost declarate ca inacceptabile, printre altele pentru că nu ar fi îndeplinit condiţiile de experienţă.

Prin contestaţia depusă la CNSC, Romelectro a solicitat anularea deciziei de descalificare şi a raportului de atribuire, declararea ofertei sale ca fiind admisibilă, precum şi obligarea comisiei de licitaţie la reevaluarea acesteia. În plus, contestatarul a cerut instituţiei de soluţionare a licitaţiilor reevaluarea ofertei Elsaco - STC, "având în vedere neconformitatea şi inacceptabilitatea acestei oferte".

Mega-licitaţia organizată de municipalitatea orădeană are ca obiect achiziţionarea unei centrale pe gaz cu o putere instalată de minim 40 MW electric, livrată la cheie. Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Câştigătorul licitaţiei va face atât proiectarea cât şi execuţia lucrării şi se va ocupa inclusiv de insturirea angajaţilor care vor opera noua centrală. Acesta va trebui să îşi asume un termen de finalizare a lucrărilor de 18 luni, sub sancţiunea unor penalităţi de minim 0,3% din valoarea contractului pentru fiecare zi de întârziere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON