Românii vor putea solicita din luna august noua carte de identitate. Noul tip de document, introdus la recomandarea UE, va avea dimensiunile unui card bancar şi va conţine date stocate pe cip, cum ar fi imaginea titularului, amprentele şi semnătura electronică a acestuia.
Cum arată şi ce va conţine
În şedinţa de miercuri a Guvernului a fost adoptată hotărârea privind stabilirea formei şi conţinutului actelor de identitate. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că românii vor putea solicita noul tip de carte de identitate începând cu luna august.
"Noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document", a transmis ministrul Bode.
Mai mică
Noul document va avea dimensiunile unui card bancar (85,50 mm lungime şi 53,98 mm lăţime) şi va conţine elemente de securitate, relatează Hotnews.ro.
Concret, cartea de identitate va conţine un cip, care va avea stocate date precum un certificat digital pentru semnătura electronică, datele biometrice ale deţinătorului, adică imaginea facială şi amprentele a două degete.
Pe faţa documentului vor fi inscripţionate denumirea statului emitent, tipul documentului, numele de familie, prenumele, genul titularului (F/M) cetăţenia, data naşterii, codul numeric personal (CNP), numărul documentului, data expirării valabilităţii, semnătura olografă a titularului, imagina facială a titularului, iar pe verso: domiciliul, data emiterii, autoritatea emitentă şi zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ).
Pe stil nou
Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii, notează Digi24.ro.
"Este, practic, etapa finală a procesului de modernizare şi de aliniere la standardele europene a documentelor de identitate româneşti atât în ceea ce priveşte dimensiunea acestora, cât şi privitor la datele personale", a scris ministrul Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.
Simplă sau electronică
Cetăţenii vor putea opta în continuare şi pentru cărţi de identitate simple, fără cip. De asemenea, chiar şi în cazul celor cu cip, ei pot refuza să li se ia amprentele, însă le vor fi restricţionate călătoriile în UE. Regulamentul adoptat de Parlamentul European în 2019 spune că amprentele și imaginea facială, denumite "date biometrice", trebuie incluse în noile cărţi de identitate, care permit libera circulaţie în UE, notează Libertatea.ro.
Actele de identitate actuale ale românilor vor fi înlocuite pe măsură ce expiră, dar nu mai târziu de 3 august 2031. Cât sunt încă valabile, actualele cărţi de identitate pot fi folosite pentru a circula în UE.
În prezent nu se ştie cât îi va costa pe români noua carte de identitate. În prezent, pentru eliberarea unui astfel de document se achită o taxă de 7 lei, prin CEC Bank, Poşta Română, sau la ghişeul la care se depun actele. Legea spune că echipamentele şi softurile necesare realizării cărţilor electronice de identitate trebuie achiziţionate de Imprimeria Naţională. Pe lângă aparatele care vor imprima noile cărţi electronice de identitate, vor trebui achiziţionate şi aparate pentru colectarea amprentelor papilare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.