URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2009, 04:01

România, prin ochii Top Gear (VIDEO)

Pentru a descoperi celei mai bune maşini pentru un tur al Europei, Jeremy Clarkson, Richard Hammond şi James May au fost trimişi de producătorii emisiunii în România, chiar dacă ei se gândeau la Franţa, Italia sau Germania.

Cei trei şi-au ales trei maşini decapotabile cu sute de cai-putere sub capotă, toate mai scumpe de 140.000 de lire. Astfel, Clarkson a filmat într-un Aston Martin DBS Volante V12, Hammond - într-un Ferrari California V8 şi James - într-un Lamborghini Gallardo Spider V10.

Aventura britanicilor a început pe litoral, la Mamaia, unde credeau că bolizii lor or să rupă gura târgului, însă au observat cu stupoare că se integrează pefect în "salonul auto" care cuprindea un Jaguar, trei Ferrari, un Porsche şi un Audi R8. "Credem că, dacă vii aici cu o maşină de 168.000 lire, e ca şi cum te-ai duce în Sudan îmbrăcat în mâncare", spune Clarkson. Cei trei opresc în parcarea unui hotel de lux şi îşi dau seama că se integrează perfect în peisaj, aşa că toate planurile lor de a epata sunt năruite.

În timp ce privesc la bolizii înmatriculaţi în România aliniaţi în parcare şi străzile pline de "playboy ruşi", trece pe lângă ei o Dacia Sandero la care se uită ca la... maşini străine. James spune că de doi ani se gândeşte la maşina aceasta, însă nu are timp să admire autoturismul pentru că echipa primeşte într-un plic provocarea producătorilor: să găsească un drum făcut pe vremea "dictatorului Ceauşescu", considerat "cel mai bun drum din lume", însă abia pot pronunţa numele de "Transfăgărăşan". Dacă Hammond şi Clarkson găsesc ruta pe GPS, May constată că România nici măcar nu e trecută în baza de date a Lamborghini.

Când ajung aproape de Transfăgărăşan, încep jocul pentru care au venit în România. După ce constată că "drumul e plin de hopuri ca faţa unui adolescent de coşuri", cei trei rămâni fără cuvinte văzând curbele Transfăgărăşanului.

"E ca şi cum ar fi adunate aici cele mai tari curbe de la toate circuitele din lume. E perfecţiunea automobilistică", constată britanicii. "Este divin, este cu adevărat cel mai bun drum din lume. Putem să rămânem aici? Pentru totdeauna?", au spus cei trei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON