URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2021, 17:50

România, cu mult în urmă: În multe ţări europene, procentul vaccinării anti-Covid a depăşit 60%. La noi, este de doar 30%

România, cu mult în urmă: În multe ţări europene, procentul vaccinării anti-Covid a depăşit 60%. La noi, este de doar 30% (Getty Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În multe ţări europene, procentul acoperirii vaccinale cu minimum o doză din serul anti-Covid la adulţi a depăşit 60%, arată datele actualizate, marţi, de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). În schimb, România se află la coada clasamentului, cu un procent de doar 30% al adulţilor vaccinaţi cu cel puțin o doză.

Până în prezent, peste 236 de milioane de europeni au fost vaccinaţi cel puţin cu prima doză, reprezentând 63,8% din populaţia adultă din Europa. Peste 163 de milioane sunt vaccinaţi cu schema completă, adică 44% din populaţia adultă a Europei, relatează G4Media.ro, pe baza datelor publicate de ECDC. 

Astfel, Islanda deschide topul vaccinării adulţilor (89% din totalul adulţilor din acest stat au primit măcar o doză de ser anti-Covid), fiind urmată de Belgia, cu 81,3%. 

Măcar 70% din populaţie este vaccinată anti-Covid şi în Ţările de Jos, Malta, Finlanda, Danemarca, Luxembourg, Irlanda şi Portugalia. Peste 60% din adulţii din Italia, Spania, Austria, Ungaria, Suedia, Franţa, Germania, Norvegia şi Cipru au primit, la rândul lor, măcar o primă doză de ser. 

Dintre ţările Uniunii Europene, doar Bulgaria are un procent mai mic de vaccinare decât România. Concret, în Bulgaria acoperirea vaccinală a adulţilor este de 17,4%, în timp ce în România este de 30,4%.

Campania de vaccinare a mers mai bine şi în ţări ca Liechtenstein (59,5%), Cehia (58,5%), Grecia (57,6%), Polonia (55,9%), Lituania (52,9%), Estonia (52,5%), Slovenia (47,5%), Slovacia (45,9%), Croaţia (44,6%) şi Letonia (40,7%). 

Raportat la schema completă de vaccinare, cele mai multe ţări europene au ajuns la 45-80%, în timp ce România abia a vaccinat 29% din populaţia adultă.

Pentru a impulsiona şi mai mult vaccinarea, unele ţări, precum Grecia şi Franţa, au decis ca vaccinarea personalului medical să fie obligatorie. În România, autorităţile au anunţat că personalul medical nevaccinat va trebui să se testeze periodic anti-COVID pe cheltuiala proprie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Vaccinare fortata
Serios??? Olanda cu procent mare de vaccinare si este in zona rosie ,ceva nu se leaga!cam aiurea totul sau cu interese financiare!!!
Postat 20 Iulie 2021, 11:11 de User anonimizat
Bulgarii au ajuns să domine topul neîncrederii, surclasând România.
A spus șeful OMS că deja e vorba de "lăcomia" BigPharma? A spus. O spun "specialiștii" planetei că tot vaccinatul poate fi și purtător, putând transmite virusul oricui? O spun. A dat chiar și CDC informația că noile tulpini, cum e și "delta", sunt mai prezente în vaccinați decât în nevaccinați? A dat. Atunci, ce dreac de propagandiști sunteți voi, care vă spuneți "jurnaliști", de nu informați corect cititorii despre ce-i fals și ce-i adevărat, ce-i minciună și ce-i adevăr în vaccinarea asta forțată. Cum naiba de nu ați înțeles, mai ales voi "jurnaliștii", că un act medical firesc a fost deturnat de politicieni într-un demers administrativ de-a dreptul criminal.
Postat 14 Iulie 2021, 06:43 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON