URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2019, 11:17

Rocker în Oradea

Rocker în Oradea foto arhiva personală Răzvan Coloja
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea adolescenţei mele era un loc diferit de oraşul de azi. Străzile colcăiau de câini vagabonzi, iar în parcări mai vedeai încă Dacii 1310. Telefon mobil nu avea nimeni şi va mai dura o vreme până să apară primele pagere, aşa că singura modalitate de contact era să suni acasă la om pe telefonul fix şi să speri că răspunde.

Nici prospecte de distracţie nu aveai prea multe. Rocker fiind, aveam de ales între una din rockotecile din weekend şi fostul restaurant Astoria - ceva rupt din România ceauşistă şi blocat în timp, cu feţe de masă în pătrăţele roşii şi chelneriţe apatice, care vorbeau cu tine pe un ton robotic. În Astoria, la etaj, printre ziarişti, artişti şi săraci ai Oradiei, se aduna şi tineretul degustător de metal şi rom ieftin.

Al treilea punct de întâlnire era cel de pe treptele Teatrului de Stat. Al patrulea, rezervat rockerilor de etnie maghiară, era acum-demolatul "Majom Sziget" - o formaţiune din beton din spatele Teatrului învăluită în permanenţă de mirosul unui WC public alăturat. Când voiam să întâlnesc pe cineva făceam turul: Majom Sziget - Teatru - Astoria - rockoteca de la ARLUS (actuala sală de evenimente "Florica Ungur" de lângă Restaurantul Transilvania).

Oradea adolescenţei mele era plină de poliţişti rămaşi în post din vechiul regim al Miliţiei ceauşiste. Când te legitimau, o făceau pe un ton sever, ca şi cum erau pe cale să decidă dacă te duc sau nu la secţie. Erai la cheremul lor. "Ia ieşi tu afară rapid", mi-a strigat un gardian pe când aveam 18 ani; intrasem să-mi iau ţigări dintr-o cafenea de pe Corso şi-o deranjasem de la masă pe chelneriţa pe care împăciuitorul populaţiei încerca să o vrăjească.

Noaptea, în weekend, ieşeam de la rockotecă şi mergeam pe jos până la Silvaş ca să facem baie în Criş. Dacă aveam noroc şi era vară, ne uscam repede şi era plăcut. Dacă era noiembrie spărgeam gheaţa de pe mal cu tălpile şi intram în apă doar până la gât, să nu facem pneumonie. De uscat ne uscam aruncând stropii cu palmele şi ţopăind pe loc ca să ne încălzim, apoi luam hainele reci pe noi şi o porneam spre casă prin mărăcini, grămezi de bolovani şi roţi de cauciuc uzate, până ajungeam înapoi în civilizaţie.

Era ciudat să te scalzi la Silvaş iarna. Zona era pustie până şi ziua, cu excepţia verilor, când mici grupuri se adunau acolo să facă plajă şi să frigă mititei. Dar iarna nu dădeau nici animalele pe-acolo. Numai noi. Fără costum de baie, fără prosop, doar 15-16 ani de adrenalină şi inconştienţă adolescentină.

Într-o noapte cu lună plină ieşisem din apă şi dârdâiam râzând pe poteca de pe mal ascultându-mi prietenii cum zbiară fals-agonizant din cauza apei îngheţate şi brusc am ajuns faţă în faţă cu un el şi o ea. Se plimbau de mână, romantic, printre boscheţi, şi au dat peste un tânăr în costumul lui Adam care se holba oripilat la ei. Ne-am uitat unii la alţii cât a durat momentul ăla ce decide "ţipăt" sau "ne prefacem că n-am văzut nimic", după care eu am sărit înapoi în apă.

Oradea adolescenţei mele nu avea internet, aşa că serile de vară ni le petreceam pe acoperişul unui bloc cu cinci etaje, întinşi pe covorul de bitum, cu faţa la cer. Împărţeam filosofii negativiste despre ceea ce credeam noi că înseamnă viaţa la acea vârstă şi, ocazional, râdeam de o glumă porcoasă. Fumam ţigări "Rebel" şi aveam în cap toate albumele celor de la Pink Floyd. Problema stringentă a perioadei era dacă Roger Waters e un mai bun vocalist ca David Gilmour, iar X încă nu murise de ciroză. Existau doar "atâtea" modalităţi să-ţi desfăşori tinereţea în stepa de beton şi ciment, iar a trece prin geamul spart al uscătoriei pentru a ajunge pe bloc era una dintre ele. Ne uitam stând turceşte la luminile gălbui ale oraşului ori număram după miezul nopţii dreptunghiurile de lumină ce reprezentau camerele şi bucătăriile oamenilor din blocul vecin.

În rockotecă doar o mână de oameni avea nume. Restul aveau porecle ori glife ale unor formaţii pe tricouri şi ne recunoşteam unii pe alţii cu o încuviinţare a capului. În rockotecă nu conta dacă eşti român sau ungur, bogat sau sărac, tânăr sau bătrân. Nimeni nu-l critica pe singurul rocker ţigan dintre noi şi niciunul nu ne temeam că ne-ar putea fura ceva. Vorbeam o huno-română presărată cu elemente de engleză şi jargon de adolescent şi exista un soi de respect reciproc bazat pe simplul fapt că ascultam aceleaşi subgenuri muzicale.

În mod absolut ironic n-ai fi dat doi bani pe noi în anii '90 şi-ai fi zis că viitorul nostru stă în construcţii ori regimul penitenciar. Iar acum, în 2019, aceiaşi oameni lucrează în posturi de conducere la Microsoft, sunt psihologi, psihiatri, cadre didactice universitare în Cluj, funcţionari ai Uniunii Europene în Luxemburg, avocaţi, notari şi stomatologi. Cei mai mulţi au familii şi copii; majoritatea au angajaţi. Şi s-ar putea ca într-o zi să stau de vorbă două ore cu o directoare a unei companii şi să n-am idee că în urmă cu 20 de ani o sărutam cu foc în semiumbra unei piese "Morbid Angel". Să trec pe stradă pe lângă o cochetă cu doi copii de mână şi să nu ştiu că am împărţit aceeaşi ţigară într-o seară a lui 1995 pe treptele Teatrului.

Pentru că nu aveam nume, aveam identităţi şi o ideologie de grup. Iar maturitatea ni le-a furat pe amândouă şi le-a înlocuit cu conformism, şi impozite, şi discuţii de complezenţă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
multumesc!
Ala era! Pivnita plina de rockeri!
Postat 02 Februarie 2019, 17:56 de Kid
@Kid
”Jazz” îi spunea. Treceam și eu prin pivnița aia din când în când.
Postat 02 Februarie 2019, 14:59 de Razvan_T_Coloja
dl Coloja
Mai era un bar de rock-eri pe str. G. Enescu, pe stanga cum vii din Magheru spre Parcul Traian. Multe seri si nopti mi-am petrecut acolo si spre marea mea dezamagire nu-mi mai aduc aminte numele birtului. Poate ma ajutati dvs.
Postat 02 Februarie 2019, 14:52 de Kid
Domnule Coloja, felicitari pt onestitate!
"În mod absolut ironic n-ai fi dat doi bani pe noi în anii '90 şi-ai fi zis că viitorul nostru stă în construcţii ori regimul penitenciar. Iar acum, în 2019, aceiaşi oameni lucrează în posturi de conducere la Microsoft, sunt psihologi, psihiatri, cadre didactice universitare în Cluj, funcţionari ai Uniunii Europene în Luxemburg, avocaţi, notari şi stomatologi".
Postat 01 Februarie 2019, 23:46 de Alcor
The best is yet to come...
conformism,impozite,discuţii de complezenţă...Nost-algia se datoreaza uzurii biochimice a organismului uman, cu virsta scade secretia de dopamina,serotonina,oxitocina...vremurile se intuneca datorita degradarii perceptiei, de aia se recomanda adjuvanti si stimulente compensatoare.Vorba aia: beauty is in the eye of the beholder.The best is yet to come...
Postat 01 Februarie 2019, 21:45 de excalibur
@ Dnul Coloja
Cu scuzele de rigoare, nu ma gandeam la country managers, dar aveti dreptate, si aceia se numara. Dar repet, frumoasa expunerea Dvs.
Postat 01 Februarie 2019, 18:19 de poiu
Faină viața
La Aarlus n-am mai ajuns ca plecasem da la Constructorul prin '90-91 mergeam constant cu o trupă solidă cu Nemila si Garone. Ce haos era pe Inner Self de la Sepultura! Mă bucur ca mai sânt oameni care mai aduc trăirile de atunci in actualitate. ????????????
Postat 01 Februarie 2019, 17:43 de Soke
@poiu
În post de ”Windows Business Group Lead” la Microsoft a fost Tudor Galoș. 14 ani în cadrul MS, în companie de pe vremea când divizia română avea doar vreo 30 de angajați. Orădean, dădea din cap și el pe la rockotecă în anii '90. Un tip foarte mișto și acum.
Postat 01 Februarie 2019, 17:35 de Razvan_T_Coloja
Fara rautate
Ce romane in conducere la Microsoft? Cu restul sunt de acord. Dar e speranta. Android P are wellbeing deci poti sa iti impui sa reduci timpii "digitali" in favoarea celor sociali (real sociali). Incearca sa stai la masa cu cineva fara telefon. Sau sa iti faci un concediu fara date mobile/wireless data. Si se simt beneficiile.
Postat 01 Februarie 2019, 15:41 de poiu
moderatorule....
pe noi ne-a crescut PARTIDUL ROCK sa nu ne supunem Partidului comunist.Pe tine te-a crescut partidul anti-rock sorosist anti-roman si "progresist" sa faci temenele imposibil de acceptat de GENERATIA MEA anti-marxista a anilor 80.Fa ce stii tu mai bine : cenzureaza opiniile democratice si anti-sorosiste,pentru ca ai tu impresia ca miktionatul contra vantului este productiv...
Postat 01 Februarie 2019, 15:05 de DIAVOLESCU
presedintele Statelor Unite
Inegalabilul Trump este suduit zi de zi de catre propaganda sorosista,ba mai mult este infatisat DECAPITAT de catre slugile neomarxiste; cuvinte greu de rostit sunt adresate Primei Doamne si familiei prezidentiale DAR TOTUSI se considera ca totul face parte din "democratia americana" La noi la Romanika e perfect legal ca scursurile sorosiste sa zbiere "M^^e psd" dar cind vine vorba de niste civinte uzuale gen "FUCK OFF" una doua apar ultragiatii sorosisti care fac pe Maica Tereza.....
Postat 01 Februarie 2019, 14:58 de DIAVOLESCU
@Diavolescu
Înțeleg că gloria ta a fost reprezentată de anii '80, cei despre care vorbești. Eu vorbesc despre anii '90 în text. Două decenii diferite, două regimuri politice diferite, două generații diferite. Înțeleg totodată că tu crezi că generația ta, cea fără muzică de peste granițe și limitată la Cenaclul Flacăra, o depășește pe a mea, cea cu acces la o pleiadă vastă care varia de la rock la black metal. Ce nu înțeleg e de ce mă înjuri. Chestia asta mă lasă perplex.
Postat 01 Februarie 2019, 12:57 de Razvan_T_Coloja
chestie de educaţie
Sunt câţiva pe-aici care nu se pot abţine să nu arunce şi câte o insultă sau înjurătură. Aşa i-o fi crescut partidul, atunci când nu aveau zile libere :)
Postat 01 Februarie 2019, 13:26 de Moderator
asa ca FUCK OFF
cu Astoria ,locul colcaia de securisti si turnatori la Militie si Secu,unde patrona colonelu Popica de la "elefafantii cu urechi foarte mari".In anii 80 ascultam Europa Libera sau ne milogeam la Dan Danculea la CC,sa ne mai puna cite un blues Scorpions.Se mai strecura cite o melodie la CA iar la Arlus cite un videoclip tot pe shestake.La URCC era mai problema ca acolo erau Iosienii cu hidedhea.Asta a fost farmecul anilor 80 cu chefuri in apartament unde n-aveam prea multe,dar aveam pofta de viata. Ce-a venit dupa noi,a fost doar o palida replica a celor care pretuiam Libertatea si Muzica Adevarata.
Postat 01 Februarie 2019, 12:50 de DIAVOLESCU
ba autorule,esti cam dus cu pluta
cei batrani ascultau Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath prin anii 70.Noi astia mai tinerei, incepind cu anii 80,ne-am emancipat cu AC/DC , Judas Priest,Iron Maiden,Dio,Metallica,Megadeth etc.Nu stiu despre ce Silvas vorbesti dar stiu ca si ai batrini si noi ascultam casete pe cite un pirlit de casetofon mono ( cine avea stereo era BOGOIASH ), fumam SHIMA si beam bere de 6,5 lei la Ciuperca sau pe terasa de la Strand.Cind se tineau concerte ,Calin Pop de la Celelate Cuvinte, si fiu de procuror,un adevarat meserias sau Quartz din Bucuresti,se intimpla la Teatru sau la Sala Sprturilor .Ne bucuram enorm de mult cind venea Cenaclul Flacara pentru ca partidul ne dadea zi libera de la scoala
Postat 01 Februarie 2019, 12:42 de DIAVOLESCU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON