URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2020, 10:50

REZULTATE FINALE: Florin Birta a câştigat Primăria Oradea cu 70% din voturi, lista PNL a primit 65% din sufragii. Cum va arăta Consiliul Local 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se cunosc rezultatele finale ale alegerilor locale în Oradea, după centralizarea tuturor voturilor la Biroul Electoral Municipal. Astfel, potrivit documentelor BEM, consultate de BIHOREANUL, Florin Birta a câştigat detaşat fotoliul de primar al Oradiei cu 70,13% dintre voturile orădenilor, aproape cât a obţinut Ilie Bolojan în urmă cu 4 ani (70,95%).

În schimb, lista de candidaţi a PNL a depăşit scorul de la alegerile precedente, obţinând nu mai puţin de 65,20% dintre voturile orădenilor, faţă de 57,65% în 2016.

Principalii contracandidaţi ai lui Birta au obţinut abia 11,39% din voturi - Cseke Attila, respectiv 7,74% - Emilian Pavel. La Consiliul Local, după PNL, UDMR a primit 11,45% din voturi, în timp ce PSD 8,89% din voturi. 

O surpriză în Oradea este şi faptul că Zatyko Gyula, candidatul PPMT, a obţinut mai multe voturi decât propunerea USR-Plus, Ioana Mihăilă. 

Rezultatele alegeri primar Oradea: 
(Voturi valabil exprimate – 68.391)
Florin Birta – 47.966 – 70,13%
Cseke Attila – 7.795 – 11,39%
Emilian Pavel – 5.297 – 7,74%
Zatyko Gyula – 2.546 – 3,72%
Ioana Mihăilă – 2.078 – 3,03%
Mircea Jacan – 869 – 1,27%
Daniel Pop - 848 – 1,23%
Bogdan Manafu – 592 – 0,86%
Daniela Ghiuro – 400 – 0,58%

La Consiliul Local Oradea, lista PNL şi-a asigurat în urma numărătorii finale, 65,20% dintre voturile orădenilor. UDMR a obţinut 11,45% (mai puţin ca în 2016), iar PSD 8,89%, tot în scădere faţă de acum 4 ani. 

Astfel, conform documentelor BEM, consultate de BIHOREANUL, Partidul Naţional Liberal va primi 20 de mandate (din totalul de 27) în Consiliul Local Oradea.

Liberalii nu vor primi nimic în plus la redistribuire, dar PSD şi UDMR vor mai primi câte un mandat. Astfel, UDMR va avea 4 consilieri locali în Oradea, iar PSD va avea 3 consilieri în Oradea. 

Astfel, faţă de 2016, PNL a "crescut" cu două mandate, de la 18 la 20, PSD a pierdut 2 mandate, (coborând de la 5 la 3), iar UDMR se menţine cu 4 mandate.

În această configuraţie, este lesne de înţeles că PNL nu va face alianţe politice fiindcă va putea să voteze proiectele executivului cu proprii consilieri (este nevoie de 18 voturi pentru proiectele care se cer aprobate cu două treimi).

Rezultatele la Consiliul Local Oradea
(Voturi valabile – 67.922)
PNL – 44.289 – 65,20%
UDMR – 7.779 – 11,45%
PSD – 6.038 – 8,89%
USR – 2.684 – 3,95%
PPMT – 2.544 – 3,74%
POL – 1.263 – 1,85%
Pro România – 1.162 – 1,71%
ALDE – 729 – 1,07%
Uniunea Slovacilor şi Cehilor – 1,07%
PMP - 1,03%

În 2016, la Primăria Oradea, Ilie Bolojan a obţinut al treilea mandat cu 70,95% din voturi, urmat de Huszar Istvan cu 13,06% din voturi. La Consiliul Local Oradea, lista PNL a obţinut 57,65%, iar PSD 15,88%, în timp ce candidaţii UDMR au obţinut 14,24% din voturi.

Deocamdată nu se cunosc rezultatele finale privind alegerile pentru Consiliul Judeţean Bihor şi preşedinţia instituţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
viziune, strategie, oratorie - obligatoriu pentru politicienii care se respecta
cine nu s-a prezentat la vot chiar nu are ce sa comenteze. la Oradea si in tara, politicienii habar nu au ce inseamna viziune, strategie, oratorie - asta se invata de la profesionisti. cei din PNL au castigat pt ca au trudit si si-au ros coatele ca sa dezvolte orasul si zona. ceilalti politicieni inchipuiti mai au multe de invatat. copilul de la psd si madam de la usr sunt de rasul curcilor la prezentare. lasati-va de meserie, chiar nu aveti stofa pentru politica!
Postat 28 Septembrie 2020, 19:57 de roger
plange iohannis
ca partidul lui de "progresiti noi" nu are succes la Oradea. Felicitari PNL!
Postat 28 Septembrie 2020, 18:30 de unu
@ alinm
Nu, nu am avut de unde alege. Pari inteligent, chiar daca usor radicalizat cu lozinci de partid. Putem discuta zile intregi despre asa-zisa democratie romaneasca, mai exact absenta ei. Cat despre chestiunile murdare, esti naiv. Nu ai citit despre ele pentru ca nimeni nu a publicat. Orasele mici ca Oradea nu mai au de mult timp mass-media independente in mod real. Bolojan e ok in comparatie cu personajele enumerate de tine. E ok si pentru ca perceptia publica este ca e ok, iar imaginea se construieste cu presa. Iti pot da zeci de exemple -de proasta functionare a administratiei locale - pentru care primarii anteriori au fost pur si simplu linsati de catre presa locala. In cazul lui Bolo, doar cate o urecheala feciorelnica a mai razbatut prin cate un articolas ratacit. Presa locala nu are forta economica, este dependenta de banii de publicitate, iar multi dintre cei care au bani de cheltuit sunt strans legati de contractele pe bani publici, de traficul de influenta etc. Chiar nu intelegi ca nu poate exista democratie autentica cu un popor pauperizat in ultimul hal? Singurele democratii reale se intalnesc la natiunile prospere. E o relatie cauza-efect. De termenul presa miluita ai auzit? A aparut in perioada interbelica. Fenomenul continua si azi, din pacate. Zici ca edilii locali nu au fost amestecati in afaceri necurate?! Serios? Esti copilaros. Pe bune. Iti dau o veste buna. Ai sa evoluezi. E inevitabil. Sa auzim numai de bine.
Postat 28 Septembrie 2020, 14:57 de JohnBlack
@JohnBlack
Dreptul constitutional la opinie intr-o democratie este in primul rand votul. Restul sint povesti pe Facebook, Reddit, forumuri, manifestatii in strada, etc. Insa odata la 4 ani ai sansa sa schimbi ceva. Anul asta am avut 7-8 canditati la Oradea, deci nu poti sa-mi spui ca nu ai avut de unde alege. A, ca nu ai avut chef sa iesi din casa, e fix problema ta asa incat nu ma intereseaza parerea unui care nu a votat. Cat despre problemele orasului sigur ca exista, ce ai enumerat tu aici e valabil peste tot in lume din New York pana la Moscova. Inegalitate sociala, coruptie la nivel inalt, etc. Pe de alta parte (cel putin in mod public) candidatii PNL din Oradea nu au fost implicati in chestii murdare, mite, spagi, contracte, au incercat sa schimbe lucrurile in oras, consider ca sint mult mai OK decat o Firea la Bucureti, Chirica la Iasi sau un Robu la Timisoara.
Postat 28 Septembrie 2020, 13:48 de alinm
@ alinm
"Nu vii la vot, nu ai ce comenta." Asta este extremism de cea mai joasa speta. Habar n am daca e gandire de politruc platit cu contracte publice sau convingere personala. Nu exista nicio prevedere legala care sa spuna ca iti pierzi dreptul constitutional la opinie daca refuzi sa-ti exerciti dreptul de vot. Desigur, tinerii oradeni au pierdut enorm prin neprezentarea la vot. Salariile sunt deosebit de atractive in minunata noastra urbe, iar egalitatea tuturor in fata legii este evidenta cand te uiti la bogatasii in masini de lux care trec in tromba pe strazile limitate la 50 sau 30. Copiii de stabi nu trag cu Kalasnikovul in buricul targului, statul roman este corect si despagubeste niste cetateni investitori cu sute de milioane de euro, iar toti elevii fara posibilitati au primit tablete pentru invatamantul online pe vreme de pandemie. Politicienii locali sunt oameni cu frica lui Dumnezeu si traiesc din salariul umil oferit de contribuabili. Totodata, sunt cei mai gospodari dintre pamanteni: din venituri derizorii reusesc sa economiseasca, astfel ca ajung sa detina vile de milionari, parcuri auto si menajerii de c---e de lux. Da, tinerii astia nu stiu ce au pierdut si se inghesuie si pleaca pe capete pentru 1500-2000 de euro in Occident cand au atatea sanse loco. Norocul nostru ca mai intram aici la rubrica de comentarii - gazduita cu amabilitate de Bihoreanul - si ne lamureste comunitatea locala de interese ca noi avem obligatia de a vota, obligatia si mai strasnica de a tacea si obligatia de a aplauda maretii conducatori oradeni si bihoreni. Mda.
Postat 28 Septembrie 2020, 13:30 de JohnBlack
Foarte bine !?!
Cineva de la PNL, indiferent cine, oricum ar trebui să primească înjurăturile pentru scăderea calității vieții orădenilor și bihorenilor, aflați pe lista săracilor României pe antepenultimul loc ... prin nivelul de salarizare și al puterii de cumpărare (sursa: ZIARE.COM) !?!
Postat 28 Septembrie 2020, 13:03 de CrisDumi
@JohnBlack
A castigat cu 70% din voturile oradenilor. Nu fa apologia absentului de la vot ca risti sa cazi in ridicol. Nu vii la vot, nu ai ce comenta.
Postat 28 Septembrie 2020, 13:01 de alinm
JohnBlack
Bine ai venit. In următorii 4 ani tot asa o sa ne aburesti
Postat 28 Septembrie 2020, 12:05 de Sandu2100
...
Nah, nu boicotează nimeni votul. Tinerimea inconștientă preferă să facă alte cele: să stea la terase sau, pur și simplu, să piardă vremea.
Postat 28 Septembrie 2020, 11:55 de Shogun
70% din 37,1% care s-au prezentat la vot
Se impune o rectificare: fostul vice NU a castigat cu 70% din voturile oradenilor. A obtinut 70% din voturile oradenilor care au votat, ceea ce este cu totul altceva! Asta inseamna aproximativ 25% din voturile oradenilor cu drept de vot. Nu prea mai este chiar atat de reprezentativ, nu-i asa? Poate ca ar trebui sa renuntati la titlurile astea bombastice care amintesc de Coreea de Nord. Un pic de echilibru jurnalistic nu ar strica. Nu-i faceti niciun bine d-lui Birta aducandu-i atatea osanale. Pentru binele orasului, acest domn ar trebui sa intre cu umilinta in biroul de primar. In fond, nu e cine stie ce glorie sa castigi cu 25%. Domnul Birta, dar si domnul Bolojan ar trebui sa mediteze la aceste cifre. Care arata ca MAJORITATEA oradenilor nu se simt reprezentati de actuala oferta politica si, pe cale de consecinta, boicoteaza votul.
Postat 28 Septembrie 2020, 11:43 de JohnBlack
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON