Roverul Perseverance trimis de NASA pe planeta roşie în februarie 2021 a reuşit să transforme, printr-o tehnologie specială, dioxidul de carbon din atmosferă în oxigen, proces care le-ar putea deschide drumul astronauţilor dornici să exploreze într-o zi Planeta Marte.
"Este o primă încercare crucială de a converti dioxidul de carbon în oxigen pe Marte", a spus Jim Reuter, administrator asociat la NASA, citat de Agerpres.
Roverul Perseverance are instalată în partea dreaptă o cutie aurie numită MOXIE (Experimentul de utilizare a resursei de oxigen in-situ pe Marte) care foloseşte electricitatea şi chimia pentru a diviza moleculele de CO2, producând oxigen şi monoxid de carbon.
MOXIE a produs oxigen suficient pentru ca un astronaut să poată respira timp de 10 minute.
Demonstraţia a avut loc pe 20 aprilie, iar reprezentanţii NASA speră că viitoarele versiuni ale instrumentului experimental folosit ar putea pregăti terenul pentru explorarea umană, potrivit Digi24.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.