URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Decembrie 2014, 15:30

Respins! Eurobusiness Parc şi Compania de Apă Oradea au căzut "testul de transparenţă" al asociaţiei Pro Democraţia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost supuse unui test de transparenţă şi l-au căzut. "Eurobusiness Parc şi Compania de Apă Oradea au un comportament non-transparent de tipul societăţilor secrete", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Adrian Şimon, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia Oradea.

APD a depus în luna octombrie la Administraţia Domeniului Public, Termoficare, Electrocentrale, OTL, Eurobusiness Parc şi Compania de Apă Oradea, societăţi aparţinând municipalităţii, o cerere formulată în baza Legii 544 din 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Pentru a testa nivelul de transparenţă şi deschiderea conducerii celor şase societăţi aparţinând municipalităţii faţă de societatea civilă, Adrian Şimon a solicitat în scris copii după procesele-verbale ale şedinţelor Consiliului de Administraţie pentru perioada februarie-iunie 2014, tabelul cu votul nominal al fiecărui membru CA în cadrul ultimei şedinţe, informaţii cu privire la cheltuielile din luna iunie cu combustibilul autovehiculelor de serviciu aflate în folosinţa directorilor şi directorilor adjuncţi cu precizarea dacă şi-au depăşit plafonul maxim alocat şi un răspuns clar dacă reprezentanţi ai societăţii civile pot participa la dezbaterile din CA.

"Dintre toate societăţile municipalităţii CAO şi Eurobusiness s-au dovedit cele mai necooperante. Au căutat anume acele litere din lege în baza cărora să nu îmi dea informaţiile cerute", a spus Şimon.

De altfel, răspunsurile formulate de reprezentanţii celor două societăţi sunt asemănătoare până la identificare. CAO şi Eurobusiness invocă OUG 109 din 2011 privind guvernanţa corporativă, care enumeră documentele şi informaţiile ce trebuie publicate obligatoriu de conducerea unei întreprinderi publice şi menţionează că datele solicitate nu intră în această categorie.

În plus, CAO şi Eurobusiness îşi justifică refuzul de a răspunde cererii în temeiul Legii 31 din 1990 privind societăţile comerciale care interzice membrilor CA-urilor să divulge informaţiile confidenţiale şi secretele comerciale la care au acces.

"Strict pe lege, conducerile celor două societăţi s-a acoperit juridic. Legea nu le obligă la furnizarea acestor informaţii, dar nici nu le interzice. Să dai astfel de răspunsuri în anul 2014, când pot fi consultate până şi dosarele Securităţii, îmi pare inacceptabil", spune preşedintele APD Oradea.

Şimon este cu atât mai revoltat cu cât nici Termoficare, ADP, OTL şi Electrocentrale nu au răspuns pe deplin cererii de informaţii publice, dar măcar au manifestat deschidere.

Termoficare a furnizat copiile după procesele verbale ale şedinţelor după ce a cerut acordul CA-ului, ADP s-a oferit să le pună la dispoziţie la sediul societăţii, OTL a dat de înţeles că va permite prezenţa justificată a unui reprezentat al societăţii civile la şedinţele CA, iar Electrocentrale, care aflată în insolvenţă, nu mai are CA, a răspuns la celelalte întrebări.

Adrian Şimon a spus că în baza răspunsurilor primite de la cele şase companii ale municipalităţii, APD Oradea va cere în ianuarie, la întâlnirea reprezentanţilor ONG-ului cu parlamentarii bihoreni, modificarea OUG 109 din 2011 şi a Legii 544 din 2001 în sensul obligării la un plus de transparenţă a companiilor care au ca acţionar statul sau administraţiile locale.

"La transformarea în lege, OUG 109 trebuie modificată de aşa natură încât planurile de afaceri propuse de viitorii membrii CA să fie făcute publice încă din faza concursului, iar concursul să fie anunţat nu doar în presa centrală, ci şi în presa locală. În plus, Legea 544 va trebui să oblige expres societăţile aparţinând autorităţilor publice la un plus de transparenţă. CAO, spre exemplu, nu este o firmă privată, ci un serviciu public, nu înţeleg de ce nu poate răspunde unei cereri de informaţii publice", a spus Şimon.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON