URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2022, 12:55

RER Vest, o nouă campanie de colectare a deșeurilor voluminoase și periculoase din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de două săptămâni, orădenii pot scăpa gratuit de deșeurile voluminoase și periculoase.

Operatorul de salubrizare RER Vest derulează până pe 8 iulie o campanie de colectare a acestor deșeuri, iar orădenii care vor să le predea trebuie să facă o comandă telefonică. Programările se fac la numărul de telefon 0751.306.526, persoană de contact – Cristina Pojar.

Deşeurile voluminoase sunt deşeuri solide de dimensiuni mari, precum mobilier, obiecte de uz casnic, covoare, saltele, obiecte mari de folosinţă îndelungată, altele decât deşeurile de echipamente electrice şi electronice provenite de la Generator.

Deșeurile periculoase sunt reprezentate de materiale, substanțe sau produse care provoacă poluare gravă sau riscul de daune asupra oamenilor sau animalelor. Legislația națională definește deșeurile periculoase drept orice deșeuri care prezintă una sau mai multe dintre următoarele proprietăți: sunt explozive, oxidante, inflamabile, iritante (iritarea pielii și leziuni oculare), toxice prin aspirare, cancerigene, corozive, infecțioase, mutagene.

„Operatorul va prelua telefonic solicitările de colectare a deșeurilor voluminoase și a deșeurilor periculoase din partea persoanei fizice, acesteia din urmă fiindu-i transmise data și ora de colectare. Deșeurile vor fi preluate în baza bonului de confirmare – câte 1 bon separat per tip de deșeu (voluminos și periculos), care va conține următoarele informații: nume și prenume solicitant, adresa, date de identificare C.I. serie și numărul și semnătura solicitantului. De asemenea, pe bonul respectiv se vor menționa și datele operatorului: nume și prenume conducător autospecială, nr. mijloc transport și volumul colectat în metri cubi/ tip de deșeu”, a transmis Primăria Oradea.

Municipalitatea a mai comunicat că transportul și colectarea deșeurilor poate fi influențată de mai mulți factori: declararea eronată a volumului de către solicitant operatorului, blocaje în trafic din cauza șantierelor, timpii de încărcare și descărcare a deșeurilor voluminoase, staționarea în rampă a autospecialei la depozitul ecologic. Așadar, orădenii trebuie să înțeleagă că pot exista întârzieri.

„Menționăm că prezența persoanei care solicită colectarea este obligatorie la momentul ridicării deșeurilor. Solicitantul are obligația de a comunica la telefon următoarele informații: nume şi prenume, adresa, tipul de deșeuri voluminoase/ periculoase pentru care se solicită colectarea și volumul estimat al acestora”, a mai transmis Primăria.

Deșeurile voluminoase care se vor preda către RER Vest trebuie demontate și dezasamblate și scoase la limita proprietății solicitantului, cu acces direct dinspre carosabil.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON