URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Renovare în bloc: Peste 400 de blocuri din Oradea vor să se reabiliteze energetic pe bani europeni

Renovare în bloc: Peste 400 de blocuri din Oradea vor să se reabiliteze energetic pe bani europeni DIN CANTEMIR. Blocurile de la intrarea în Oradea dinspre Sânmartin au prioritate la reabilitarea energetică cu fonduri europene. „Municipalitatea investește în modernizarea bulevardului Nufărul-Cantemir și vrem ca și blocurile să fie reabilitate, pentru ca întreaga zonă să arate bine”, spune primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din cele aproximativ 2.000 de blocuri din Oradea, au fost izolate, prin diferite programe, 123, iar pentru încă 23 au fost depuse în aprilie documentaţiile de finanţare prin programul "Valul renovării".

Săptămâna trecută, peste 400 de solicitări ale asociaţiilor de proprietari aşteptau să fie soluţionate. "Numărul cererilor este foarte mare", constată primarul Florin Birta.

Avantajele izolării

Cristian Ile, administrator blocDacă în urmă cu câţiva ani administratorii se rugau de membrii asociaţiilor să accepte reabilitarea termică a blocurilor, anul acesta orădenii mai că nu s-au bătut ca să se înscrie în programul "Valul renovării" finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Scumpirea gigacaloriei cu 24% a fost cel mai solid argument. "Diferenţa de consum între un apartament cu 3 camere reabilitat energetic şi unul nereabilitat este de circa 100 lei lunar. Proprietarii apartamentelor izolate plătesc cu circa 600 lei mai puţin într-un sezon rece", explică Cristian Ile (foto), care administrează 18 asociaţii de proprietari.

În plus, reabilitarea creşte valoarea de piaţă a locuinţei. "Un apartament de 50.000 euro, după reabilitare, se vinde lejer cu 55.000 euro", spune Ile.

Reabilitare gratis!

Marius Moș șef Direcție Management proiecte Finanțare EuropeanăMarele avantaj al programului prin PNRR e că proprietarii imobilelor nu plătesc nimic. "Înainte de toate se face un audit energetic care stabileşte lucrările de executat. Dacă ţinta stabilită pentru reducerea consumului de energie termică este de 50%, finanţatorul alocă 200 euro pe metrul pătrat de suprafaţă desfăşurată. Dacă reducerea este de 60% şi se folosesc materiale mai scumpe, suma urcă la 250 euro pe metru pătrat", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto).

La propunerea expertului, lucrările vor cuprinde de la izolarea faţadei, a acoperişului şi a beciului, la închiderea balcoanelor şi înlocuirea tâmplăriei. În plus, pe acoperiş vor fi montate panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică.

Câştigul proprietarilor este evident. Spre comparaţie, în proiectele derulate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, prin care s-a finanţat reabilitarea a 43 de blocuri, dintre care 12 au şi fost recepţionate, locatarii au acoperit 25% din valoarea lucrărilor. Cheltuiala orădenilor pentru un apartament cu 2 camere a fost de circa 4.000 lei, pentru unul cu 3 camere cam 5.500 lei, iar pentru 4 camere de 7.000 lei. "Noi vom încerca să ne încadrăm în sumele alocate, ca să nu cerem bani orădenilor", promite Moş.

Întâi, intrările în oraş...

Florin Birta primarul OradieiCererea mare a determinat Primăria să stabilească priorităţi. "Întâi vor fi reabilitate blocurile de pe principalele artere de intrare în oraş", spune primarul Florin Birta (foto). Astfel, lista e deschisă de bulevardele Nufărul şi Cantemir, cu continuare spre Magheru, Republicii şi Ştefan cel Mare, dar şi Dacia, Decebal şi Calea Aradului. Măsura este de înţeles, de vreme ce, potrivit strategiei municipalităţii, blocurile nereabilitate de pe aceste artere vor intra în anii următori la supraimpozitare cu 500%, după modelul clădirilor din zona centrală.

Marius Mladin, directorul societăţii Imonova, care administrează 13 asociaţii de proprietari, a reuşit înscrierea în "Valul reabilitării" a două blocuri din zona Nufărul-Cantemir. "Problema e ce vom face cu celelalte blocuri din zonă", spune acesta.

Primăria are o listă cu 170 de blocuri "prioritare" de pe axa Nufărul-Magheru, dar fondurile alocate Bihorului prin "Valul renovării" s-au epuizat. Oradea a depus proiecte de 56,6 milioane lei pentru reabilitarea a 23 blocuri şi amenajarea a 15 staţii de încărcare a maşinilor electrice în Nufărul, iar următoarea sesiune, în care se vor împărţi banii necheltuiţi la nivel naţional, va avea loc în toamnă.

Pe buzunarul propriu...

Orădenii care vor să îşi reabiliteze blocurile pe bani europeni vor putea accesa finanţări prin POR 2021-2027, program ce urmează să fie lansat. Judecând după programele precedente, proprietarii s-ar putea să aibă, însă, o contribuţie de 25%. "Avem bloc unde proprietarii strâng bani de 4 ani. La 40 de apartamente s-au adunat 80.000 lei, aşa că vor acoperi mai uşor contribuţia proprie", spune Mladin.

Numărul mare al cererilor de finanţare depuse la Primărie şi preferarea blocurilor aflate "la vedere" îi determină pe unii orădeni să nu mai spere la cofinanţări europene. "Proprietarii unui bloc din strada Uzinelor adună bani lună de lună. Dacă pe viitor vom reuşi să atragem fonduri europene, bine. Dacă nu, când vor avea toată suma, căci deocamdată au doar jumătate, vor face reabilitarea pe banii lor", zice administratorul asociaţiei.

Pentru că, până la urmă, cu sau fără bani europeni, reabilitarea energetică se amortizează singură...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cind astepti ca cineva sa-ti faca ceva, gratis...ma rog, ieftin
Elanul cu gazul, cu termoficarea, acum cu anveloparea. Ba, tara asta are resure sa-si sustina cetatenii, cel putin 10 ani de-acum incolo, din zacamintele proprii. Fara Putin, Gazprom, MOL et co. Doar ca s-a vrut liberalizare. Liberalizare imseamna ca daca benzina,motorina o sa fie 12 lei, se va vinde pe piata libera. Adica va avea cine va da 12 lei. Ceilalti pot sa puna o haina in plus, se pot muta la tara, sau pot sa-si cumpare pompe de caldura.Apropo de pompe, IN UK, deci marea Britanie, care are gaz cit vrea, ( Cei mai mari producători de gaze din Europa sunt Marea Britanie, Norvegia și Olanda, urmate de România. ) guvernul a dat stimulente celor care trec de la centrala pe gaz la pompe de caldura. Rezultatul : platesc tot atita dar au caldura mai putina.Pen'ca pompele lucreaza la maxim 50 grade, iar caloriferele mergeau pe gaz la 60-70.Mai mult, la temperaturi spre maxim, randamentul pompei se duce spre minim.Gasiti povesti pe youtube,dar neaparat cititi commenturile. In schimb, sunt verzi. Revenind la anvelopare, la asemenea CERERE, si, mai mult, afacerea fiind pastorita/intermediata de Primaria Birta-Bolojan, costurile reale vor fi de 3-4 ori mai mari decit costul real, decent, pe mp, cu schela si tva inclus.Mult noroc!
Postat 06 Mai 2022, 16:00 de excalibur
Cand estetica e mai prioritara decat necesarul...
Da, blocurile noi de langa bulevard sunt mai prioritara, ca blocurile mai vechi, mai ales blocurile unde se stie ca muncitorii au furat materialul si au pus ziare in gauri si degeaba de 10 ani asociatia pune dosarul la primarie pentru reabilitare, totdeauna e respinsa ca primaria nu face nimic de 10 ani in Nufarul, ca asteapta proiectul cu geotermala, care iar nu e prioritara. Vedeti un astfel de bloc pe Constantin Noica unde a picat jos tot tencuiala acum un an si primaria nici acuma nu vrea sa ajuta localnicii ci mai face si figuri ca zona verde nu e zona verde la ei ci "teren degradat", deci proprietarii - majoritate pensionari - in loc sa renoveaza din banii ei blocul sunt in instanta cu proprietarii masinilor care au parcat acolo pe zona verde si pe trotuar si cer sume extraordinar de mari, cat nu valoreaza masina. Hai sa calculam atunci, in fiecare ani daca se renoveaza 10-20 de bloc in Oradea, ca toate proiectele de genul sunt puse la licitatie cu sume foarte mici, nu ca proiectele de modernizare stradale dedicate firmelor de case, deci daca oamenii trebuie sa asteapta dupa 400 de blocuri care arata si acuma mult mai bine, dar sunt pe bulevard si de aceea se renoveaza, inca cati ani ne trebuie sa asteapta proprietarii aceea ca primaria sa baga in seama si pe ei? inca 10-15 ani?
Postat 06 Mai 2022, 08:55 de cititor_
Estetica.
Reabilitarea (paradoxal-termica) e singura solutie sa se dea o unitate estetica acestor blocuri. Ideal ar fi fost aducerea lor la starea initiala, irealizabil insa la ce transformari au suferit.
Postat 05 Mai 2022, 18:48 de CalinWn
Cand ne jucam de-a reabilitarea...
Deci se inchid cu forta balcoanele a 400 de blocuri "la propunerea expertului"? Este o gluma?? Foarte misto un oras fara balcoane.
Postat 05 Mai 2022, 11:20 de ClaudiaC
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON