URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 27 IULIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă, prin absurd, de mâine s-ar închide toate Ministerele și Agențiile din București, în mai puțin de doi ani PIB-ul României s-ar dubla. Pentru că, în mare măsură, munca birocraților se rezumă exclusiv la a-și păstra privilegiile. Iar dacă de mâine s-ar desființa toate Consiliile de Administrație la companiile de stat, jumătate dintre muzele de partid ar muri de foame și un sfert din activ ar ajunge să trăiască din alocațiile copiilor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Sub conducerea lui Ilie Bolojan, căruia mai-marii partidului îi laudă performanţele obţinute ca primar al Oradiei şi, mai nou, ca preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, organizaţia PNL va fi cea mai numeroasă la Congresul partidului din 25 septembrie. În ciuda ofertelor şi promisiunilor pe care precis i le-au făcut, Bolojan s-a ferit să-şi declare sprijinul pentru unul dintre cei doi candidaţi la şefie, premierul Florin Cîţu şi actualul deţinător al funcţiei, Ludovic Orban.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Când am văzut ştirea cu elicopterul aterizat forţat în Bucureşti, am ştiut că va urma o avalanşă de glume pe subiect. Accesul rapid la informaţie, obligaţia de a avea o părere despre orice şi uşurinţa de exprimare individuală în spaţiul public au făcut ca elicopterul acela ghinionist să plonjeze direct într-o mare de glume şi miştouri. O să ziceţi că nu doar noi am fost, că şi Ambasada Suediei a comis-o. Staţi liniştiţi, şi acolo e tot un om la butoane, poate chiar românaş de-al nostru.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Zborurile externe au fost reluate pe Aeroportul din Oradea. Ce părere aveţi despre destinaţiile operate de Ryanair (Milano, Bologna, Londra, Dusseldorf)?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
După 2 ani în care nu s-au organizat concursuri de admitere în magistratură, recent situaţia a fost deblocată şi se aşteaptă anunţurile oficiale pentru reluarea acestora. În concret, în urmă cu aproximativ 2 ani, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legale care reglementau concursurile de intrare în magistratură, pe motiv că toate condiţiile de accedere erau prevăzute în regulamentele Consiliului Superior al Magistraturii, şi nu în lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
09 Iulie 2021, 10:00

(re)Naşterea lui Venus: Cum a reuşit "regina Kangoo Jumps", Kinga Sebestyen, şi echipa ei să schimbe vieţile a 17 bihorence (FOTO / VIDEO) 

(re)Naşterea lui Venus: Cum a reuşit 'regina Kangoo Jumps', Kinga Sebestyen, şi echipa ei să schimbe vieţile a 17 bihorence (FOTO / VIDEO)  ÎMPREUNĂ. Chiar dacă programul s-a încheiat acum o lună, cursantele și mentorii lor au format prietenii, întâlnindu-se nu doar în sala de antrenament, ci și în timpul liber
(re)Naşterea lui Venus: Cum a reuşit 'regina Kangoo Jumps', Kinga Sebestyen, şi echipa ei să schimbe vieţile a 17 bihorence (FOTO / VIDEO)  TRANSFORMAREA. La finalul programului intitulat sugestiv „Metamorfoza”, unele participante au obținut un rezultat la care, înainte, nu îndrăzneau nici măcar să viseze. „A fost o provocare, dar am reușit să slăbesc 10 kilograme. Acum, nu mai vreau să trăiesc fără sport, voi merge mereu la Kangoo Jumps!”, spune doctoriţa Monica Boroș, care, la 45 de ani, a obținut un abdomen tonifiat şi a fost declarată „KAPO Fit”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Tu de ce nu slăbeşti? N-o fi atât de greu...". Asta pare să le reproşeze societatea, fie şi numai din priviri aţintite asupra "colăceilor", domnişoarelor şi doamnelor care au adunat - pe parcursul anilor plini de muncă, responsabilităţi şi griji - nu doar stres, ci şi kilograme bune în plus.

Conştientă că transformările nu vin uşor, o recunoscută antrenoare de fitness a lansat în Oradea un program complex, menit să le ofere femeilor sprijinul, inclusiv psihic, de care au nevoie pentru a dobândi condiţia fizică dorită. Câteva luni mai târziu, cu sprijinul unor antrenori, medici, psihologi şi stilişti, 17 doamne au "absolvit" cursul cu brio, adică au nu doar multe kilograme în minus, ci şi încredere, energie şi, în unele cazuri, chiar... pătrăţele.

De Cartea Recordurilor 

Orădeancă prin adopţie de mai bine de doi ani, Kinga Sebestyen i-a provocat pe locuitorii urbei la mişcare de cum a ajuns în oraşul de pe Criş. În 2019, a făcut echipă cu medicii Alin Iova, Dorina Fărcaş Puşa şi Olivia Burtă şi a lansat studiul medical "Kapo - Sănătate pe ghete", prin care şi-a propus şi a reuşit să arate, cu exemple concrete, cât de benefic este antrenamentul de tip cardio numit Kangoo Jumps, care se practică sărind pe nişte ghete speciale. În toamna acelui an, tot la iniţiativa ei, Oradea a intrat în Cartea Recordurilor după ce a găzduit în Piaţa Unirii cea mai mare oră de Kangoo din lume, cu peste 1.600 de "săritori".

Acela a fost începutul echipei KAPO. "Aveam multe proiecte, însă pandemia ne-a încurcat. Chiar şi aşa, cât am stat în case, ne-am gândit să facem un program complex, care să ajute femeile să slăbească, să întinerească şi să se simtă bine în pielea lor", povesteşte "regina Kangoo Jumps".

Invitaţie la metamorfoză

Doritoarele au fost uşor de găsit. Fie o urmăreau deja pe Kinga pe reţelele de socializare şi au văzut anunţul ei despre program, fie s-au înscris la recomandarea unuia dintre cei trei medici. "Criterii de selecţie nu au fost. Putea să se înscrie orice femeie care dorea să se «transforme»", explică şefa Centrului de Transfuzie Sanguină, Olivia Ligia Burtă, una dintre cele mai active promotoare a exerciţiilor Kangoo Jumps în Oradea.

Programul "Metamorfoza KAPO", al cărui nume a fost ales pentru a sugera schimbarea care le aşteaptă pe participante, a început la finalul lui septembrie 2020, cu 17 femei din Oradea şi Sântandrei, având vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani.

Mentorii transformării

Bihorencele au plătit o taxă de 580 lei pe lună, însă în schimbul acestei sume au primit un pachet complex de servicii, corelate în aşa fel încât aproape să le garanteze metamorfoza.

Întâi, starea de sănătate a femeilor a fost evaluată de Alin Iova (directorul unui centru de lipoterapie) şi Dorina Fărcaş Puşa, ambii specialişti în recuperare medicală, care le-au recomandat câte antrenamente pot să facă pe săptămână, în funcţie de surplusul de greutate. Participantele au început apoi primele şedinţe cu Kinga pe ghetele de Kangoo Jumps - unele ţinute online din cauza pandemiei, în paralel adoptând şi un plan alimentar sănătos şi personalizat de nutriţionista Beatrice Leahu.  

În plus, de câteva ori pe lună, fetele se întâlneau la terapii de grup sau individuale cu psihoterapeuta Lăcrimioara Mezei, care se îngrijea ca ele să-şi recapete încrederea în forţele proprii. "Am început «schimbarea» prin îmbunătăţirea relaţiei cu propria persoană, de unde, de fapt, hrănim şi celelalte relaţii. Apoi, în workshopuri tematice, am continuat cu relaţia de cuplu, relaţia părinte - copil dar și cele create la locul de muncă. Fetele aveau nevoie de motivare, de cineva care să le înţeleagă povestea şi să le ajute să şi-o rescrie", relatează terapeuta.

Stilistă personală

Csilla Miklos contabilaPrimele rezultate s-au văzut în februarie, când participantele au fost evaluate din nou de medici. Multe dintre ele scăpaseră deja de kilograme bune, aşa că, profitând de tonusul nou câştigat al fetelor, Kinga le-a înteţit antrenamentele, la 5 pe săptămână.

În aceeaşi perioadă, cursantele puse pe transformare au cunoscut-o pe stilista Olivia Popovici (director creativ şi de vânzări al brandului Amavi), şi ea mentor al programului, care le-a încurajat să poarte haine colorate, ba chiar le-a oferit ţinute în dar. "La multe dintre ele am fost acasă. Am renunţat la piesele vestimentare care nu li se potriveau. Neavând încredere în ele, majoritatea purtau doar croiuri largi, închise la culoare, bătrânicioase", spune stilista.

Şi nu greşeşte. "De când mă ştiu mi-au plăcut ţinutele clasice, care să nu atragă priviri, dar Olivia m-a încurajat atât de mult încât am ajuns să ador jeanşii rupţi, pe care nu credeam că îi voi mai purta vreodată", se destăinuie Csilla Miklós (52 ani), contabilă de profesie (foto).

Răsfăţate gratuit

Olivia s-a ocupat şi de celelalte aspecte ale înfăţişării doamnelor. Le-a făcut programări la machiaj, stomatolog, coafor, manichiură, tratamente faciale sau corporale şi la dermatolog, toate aceste servicii fiind gratuite, căci au fost oferite de parteneri ai programului "Metamorfoza KAPO". Şedinţele de răsfăţ, în valoare totală de peste 20.000 lei, le-au făcut atât de fericite, încât au tras şi mai tare în sala de sport.

"Anul trecut am trecut printr-o perioadă mai grea, am divorţat, dar prin acest program m-am regăsit. Am slăbit 12 kilograme, am ajuns să port M şi uneori chiar S şi să mă îmbrac în culori vii. De ani de zile nu m-am mai simţit atât de bine cu mine", descrie Oniţa Tünde, administratorul unui magazin de lenjerie, rezultatele spectaculoase ale transformării sale.

-27 de kilograme

Ediţia I a "Metamorfoza KAPO" s-a încheiat în 22 mai, când medicii au făcut ultimele măsurători, iar rezultatele au fost peste aşteptări, multe dintre cursante reuşind să slăbească mai mult decât şi-au propus. Fiecare membru al echipei a trebuit să facă apoi un top al performanţei, la petrecerea de final urmând să fie desemnate 3 câştigătoare. "Fiind atât de încântaţi de rezultatele lor, am ales în final 7 doamne care pe tot parcursul programului au dovedit determinare şi perseverenţă până când au ajuns la greutatea dorită", spune Alin Iova.

Pentru a sărbători reuşitele lor, întreaga echipă "Metamorfoza KAPO" s-a strâns trei zile mai târziu la o pensiune din Sântandrei, unde câştigătoarele Daniela Popa, Monica Boroș, Carmen Bochiș, Ioana Cozma, Onița Tünde, Csilla Miklós și Sorina Magheru au primit cadou câte o ţinută de gală.

"Când am început aveam 97 de kilograme şi eram speriată. Eram obosită şi mă simţeam oribil. În primele luni de antrenamente mi-a fost greu, am crezut că voi renunţa, dar fetele din echipă şi mentorii noştri m-au încurajat să continui. Aşa am ajuns să dau jos 27 de kilograme, în numai 7 luni, iar acum mă simt mult mai tânără", spune, mândră, Daniela Popa, al cărei parcurs spectaculos i-a uimit pe membrii familiei sale.

Echipa KAPO vrea să se mai laude cu astfel de rezultate, astfel că, în toamnă, va lansa o nouă ediţie a programului (înscrieri la adresa: kapo@kingasebestyen.com). Fiindcă metamorfozele nu sunt imposibile, doar cer "suporterii" potriviţi...


(Video: Bihoreanul / Paul Lelea)


Pentru KAPO
Îndrăgostită de Oradea

Născută în urmă cu 47 de ani, instructoarea Kinga Sebestyen, originară din Miercurea Ciuc a descoperit Kangoo Jumps în 2007, devenind destul de rapid şi distribuitor de ghete speciale pentru acest tip de exerciţii în Europa.

De-a lungul timpului, a antrenat sute de persoane care au devenit la rândul lor instructori de Kangoo Jumps (în Suedia, România, Bulgaria şi Serbia) şi a organizat festivaluri pe ghete.

Deşi a călătorit mult, când a ajuns în Oradea, Kinga a hotărât să se stabilească aici: "Am rămas pentru că am întâlnit echipa și totodată prietenii pe care i-am căutat de mult timp şi, chiar dacă mai plec la evenimente în ţară sau peste hotare, eu tot aici, acasă, mă voi întoarce".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bravo lor
Bravo lor ! super ! lifestyle change ....
Postat 09 Iulie 2021, 20:15 de richard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1716 RON
  • 1 EUR = 4.9208 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON