URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Mai 2018, 17:48

Relaţia de cuplu, intimitatea şi tipologiile îndrăgostiţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comportamentul unei persoane poate fi determinat de structura sa de personalitate. Extrapolând asta spre relaţiile de cuplu, ceea ce acea persoană externalizează ţine de influenţa exteriorului (a mediului, a factorilor sociali şi de ordin cultural).

Dacă ar fi să definim relaţia de cuplu aceasta ar putea fi caracterizată ca fiind "un sistem bipolar, o structură psihosocială, rezultantă a interacţiunilor complexe desfăşurate între cei doi parteneri de cuplu, pe mai multe niveluri interpersonale" (Mitrofan, I, Ciupercă, C, 1998). Dintre aceste niveluri interpersonale amintim nivelul intermotivaţional (care poate la rândul lui fi afectiv sau sexual), nivelul intercomunicaţional, nivelul intercognitiv/interevaluativ, nivelul interacţiunilor specifice (de cooperare, competiţie sau conflict), cel al raporturilor de forţe (dominaţie/submisivitate, devizional/executor) şi nu în ultimul rând nivelul interrelaţional, de armonizare mutuală a personalităţii şi a conduitei.

O altă definiţie a relaţiei de cuplu este dată de J. Salome şi Sylvie Galland: un sistem ce rezultă din "comportamentele partenerilor, din modurile lor de comunicare, din combinarea datelor personale conştiente şi inconştiente, prezente sau mai vechi". Cu alte cuvinte relaţia de cuplu rezultă din interacţiunea verbală şi non-verbală a partenerilor şi din combinarea dorinţelor, aspiraţiilor, ţelurilor şi acţiunilor comune ale celor doi parteneri.

De ce relaţie de cuplu?

Relaţia de cuplu este forma cea mai elementară a socialului. Cuplul este un grup social de dimensiune mică, alcătuit din doi indivizi, de cele mai multe ori de sexe diferite. Cuplul asigură perpetuarea speciei şi se desprinde din grupurile sociale mai mari. La nivel antropologic putem spune că din vremuri imemoriale perpetuarea speciei a fost asigurată de cupluri.

Dorinţa noastră de a face parte dintr-un cuplu nu este doar una de nivel biologic, ci şi una de ordin social. Cuplul asigură nu doar continuitate şi oferă un scop vieţii, ci înseamnă totodată şi supravieţuire. De unul singur individul nu poate supravieţui. El are nevoie de relaţii sociale pentru a putea merge mai departe şi rareori întâlnim indivizi care reuşesc să ajungă la vârste înaintate de unii singuri, fără ajutorul celorlalţi. Cuplul asigură supravieţuirea individului prin acea apropiere fizică şi sentimentală. Iubirea garantează solidificarea relaţiei de cuplu şi este punctul de origine al nevoii de procreare. Iubirea nu doar că este baza relaţiei de cuplu dar garantează la ordin biologic şi implicit chimic supravieţuirea individului.

Intimitatea

Putem vorbi de relaţie de cuplu fără a discuta despre intimitate, dar nu putem vorbi de intimitate fără a aduce în discuţie cuplul, în accepţiunea că acea intimitate este un produs al acelui cuplu. Încercările de definire a intimităţii sunt variate. Ioana Stancu o caracterizează ca fiind "o legătură foarte puternică între două persoane, adesea de natură erotică". Dennis Bagarozzi o defineşte ca pe o nevoie umană generată din "diferenţierea unei nevoi biologice universale, o nevoie de apropiere fizică şi de contact cu o altă fiinţă umană". La rândul ei, Brenda Schaefer defineşte intimitatea ca pe "dorinţa de a forma trăsături emoţionale cu ceilalţi" care la rândul ei este "o trăsătură înnăscută şi definitorie a omului, care va continua, fără îndoială, să se manifeste".

Etimologic vorbind, cuvântul "intimitate" se trage din latinescul intimus (interior). Face trimitere spre ceea ce are mai profund un individ în interiorul său şi spre ceva de valoare ce ar putea împărtăşi într-o relaţie. Nevoia de intimitate este una specific umană şi satisface nevoia de afiliere (conform Iolandei Mitrofan). O altă definiţie a intimităţii ar fi cea de liant emoţional, construit din emoţii de acceptare, înţelegere, valorizare şi suport, liant constituit între două persoane în cadrul unui proces de autodezvăluire reciprocă.

Dacă e să ne luăm după teoria lui Darwin, care afirmă că rădăcinile omului se află în strămoşii noştri primatele, atunci nevoia de intimitate este o moştenitoare îndepărtată a pulsiunii de agăţare. Dacă e să o luăm pe făgaş psihologic, intimitatea este o continuare a fuziunii intrauterine dintre făt şi mama acestuia. Cu alte cuvinte încercăm să regăsim acea legătură dintre creaţie şi creator şi să perpetuăm acea legătură prin intermediul relaţiilor amoroase.

Mai târziu, relaţia dintre copil şi mama lui în primii ani de viaţă ai copilului cimentează acest sentiment de apropiere. Este prima formă de intimitate cu care facem cunoştinţă, iar unii autori presupun că aceasta rămâne adânc înrădăcinată în noi la nivel celular. Alţi autori specifică că există o anumită nostalgie în a avea relaţii intime, nostalgie care se trage tocmai din acest prim contact al fătului cu mama; este speranţa refacerii acestei unităţi şi totodată speranţa diminuării sentimetului de singurătate pe care fiecare îl resimţim atunci când părăsim cuibul părintesc.

Nevoia de intimitate erotică se trage din mitul androginului, androginul reprezentând atât bărbatul cât şi femeia, uniunea acestora mai exact. Până şi în cazul relaţiilor dintre cupluri de acelaşi sex, mitul androginului presupune că unul dintre parteneri îşi va asuma rolul masculin, iar celălalt rolul feminin.

Intimitatea în relaţiile de cuplu

Relaţiile intime pot fi nu doar de dragoste, ci şi de prietenie, de familie. De obicei, însă, intimitatea este asociată cu relaţiile de cuplu, care implică un oarecare dram de erotism. Conform lui Osho (2005), "atunci când doi îndrăgostiţi sunt cu adevărat deschişi unul faţă de celălalt, atunci când nu se tem unul de celălalt şi nu ascund nimic unul de celălalt, înseamnă că sunt intimi".

Putem deci deduce că atunci când două persoane sunt intime nu există sentimentul de teamă. Acest fapt se trage tot din social şi din nevoia noastră de a ne simţi în siguranţă. Suntem intimi deoarece la nivel ancestral şi biologic avem nevoie de acel sentiment de siguranţă care garantează integritatea noastră fizică şi psihică. Avem nevoie să ne simţim apăraţi de pericole, complet încrezători într-o altă persoană.

Siguranţa dă naştere la calm, calmul dă naştere la decizii raţionale şi prin urmare asigură armonia individului şi continuitatea acestuia.

Tipologii ale îndrăgostiţilor

Putem vorbi de o tipologie a îndrăgostitului în condiţiile în care iubirea dă naştere la un anumit tip de partener în relaţia de cuplu. J. A. Lee propune următoarele şase categorii de îndrăgostiţi în care s-ar încadra partenerul dintr-un cuplu:

1. Eroticul (eros): se află în căutarea partenerului ideal şi consideră că există doar unul singur disponibil pentru el. Crede în iubirea veşnică şi se dedică acesteia căutând să aibă o relaţie intensă cu partenerul de cuplu. Dă dovadă de fidelitate, iar atracţia fizică joacă un rol deosebit de important în relaţie.

2. Ludicul (ludus): este partenerul instabil care pune valoare pe diversitate. Are mai mulţi parteneri, este infidel, îi place noutatea şi nu se implică profund în relaţia de cuplu. Este o persoană sociabilă, dă dovadă de fantezie şi ştie cum să facă uz de şarm pentru a-i cuceri pe ceilalţi.

3. Storgicul (storge): îşi tratează partenerul de cuplu ca pe ceva de neînlocuit şi valorifică stabilitatea în relaţii. Pune mare accent pe prietenie şi-şi tratează partenerul de cuplu ca pe un prieten. În caz că relaţia se sfârşeşte va face tot posibilul să menţină acea relaţie de prietenie cu fostul partener.

4. Maniacul (mania): este extrem de gelos şi de dependent emoţional faţă de partenerul de cuplu. Îi este în permanenţă teamă să fie respins sau părăsit de către acesta, trăieşte sentimentul de iubire intens, iar acest sentiment nu se disipează atunci când există distaţă fizică între el/ea şi partenerul de cuplu.

5. Agapicul (agape): Este iertător şi deloc posesiv. Tolerează aproape orice, acceptă şi este răbdător din toate punctele de vedere. Indiferent de cauze şi scopuri, îşi oferă ajutorul celuilalt.

6. Pragmaticul (pragma): se comportă în relaţia de cuplu ca şi cum aceasta ar fi o afacere din care trebuie cu orice preţ să scoată un profit. Calculează poziţia lui în relaţie în funcţie de costurile şi beneficiile pe care această poziţie i-ar putea-o aduce. Gândeşte logic şi rece, este uneori distant şi deseori denotă lipsă de afectivitate în relaţia de cuplu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@Florin Ciucas
Ma amuza ca oameni ignoranti mai sunt bagati in seama. Oamenii ignoranti cred ca ar trebui pur si simplu ignorati. Mai ales cei ce sunt elementar de prosti :) E adevarat ca unul este cel mai "elementar de prost" si poate de aceea ar trebui ignorat. Asta cand nu se mai schimba nici macar vremea sau dna docila nu mai cuvanteaza ceva, se pune si comenteaza ghilimelele si gradele de comparatie. Cum am spus: "elementar de prost" :)
Postat 01 Mai 2018, 22:49 de oradea_mea_si_a_ta
1 mai
@Autor: De dată aceasta am sesizat nume de alti autori, ghilimele...totuși....trebuie să faceți o corecție ! SURPRISE: elementar NU ARE GRAD DE COMPARAȚIE ! Nu știați ? Cum să spui " cea mai elementară..." ? PS: mâine încerc o programare pe George Enescu ! Sunt curios cum ar putea suna un refuz...
Postat 01 Mai 2018, 17:59 de dani-e-let
RE: 1 mai
Don Tedese, poate facem subiect de ştire de fapt divers din matale. Pacientul care a făcut scandal că nu e primit la psiholog. În ştire putem să-ţi dăm numele, sau doar cu iniţiale? :)
Postat 01 Mai 2018, 21:35 de Florin Ciucas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON