URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2012, 15:48

Regina Maria şi Teatrul din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Născută la 29 octombrie 1875, ca nepoată a Reginei Victoria a Angliei, şi căsătorită în 1892 cu Ferdinand de Hohenzollern, moştenitor al tronului României, Regina Maria a fost o persoană fascinantă, cu un stil propriu de viaţă, fiind considerată "ultima romantică" a lumii.

A colecţionat şi a creat lucrări artistice şi şi-a decorat interioarele şi exterioarele clădirilor în care a locuit, fiind unul dintre promotorii curentului Art Nouveau, amănunt care o apropie şi mai mult de oraşul Oradea, pe care l-a vizitat de mai multe ori împreună cu Regele Ferdinand. A iubit arta, poezia şi filosofia, a ajutat cu burse o seamă de personalităţi, precum George Enescu, a pictat şi a scris ea însăşi poezii, un celebru jurnal şi o mulţime de poveşti pentru copii.

După încoronarea de la Alba Iulia, în 1922, a efectuat vizite externe în care a făcut cunoscută cultura poporului român. Un popor pe care l-a înţeles şi l-a iubit. Aşa cum a iubit şi Oradea, pe care a vizitat-o la 23 mai 1919, fiind primită de localnici cu "un extaz frenetic", după cum Regina însăşi nota în jurnalul său.

Prezenţa suveranilor în Oradea a avut un mare rol în dezvoltarea ulterioară a vieţii politice, culturale, economice şi spirituale a oraşului. Aşa se face că, în perioada interbelică, teatrul din Oradea a purtat numele de "Regina Maria" şi a găzduit o serie de spectacole excepţionale în care au jucat mari artişti ai scenei româneşti, printre care îi amintim pe Marioara Voiculescu şi Aristide Demetriade.

În acest context istoric şi cultural, revenirea în anul 2011 la denumirea de "Regina Maria", acordată Teatrului din Oradea, este nu numai un gest recuperator, dar şi o recunoaştere a unei personalităţi ce a marcat cultura română, pe care a iubit-o şi a slujit-o aşa cum numai o regină ştie şi poate să o facă.

Daniel Vulcu
Director Teatrul Regina Maria

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
servilism
aceast nou botez al tetrului oradean este cam tras de par.In primul rind nu a existat o adevarata dezbatere publica pentru schimbarea numelui teatrului din care sa reiasa daca oradenii chiar doresc o schimbare a numelui institutiei si daca da abia apoi sa se puna in discutie ce nume sa fie adoptat.Sa procedat ca pe timpul regimului totalitar, adica neconsultativ si fara sa se tina cont de contextul istoric local si regional.Toata aceasta afacere pare a fi fost urmarea ambitiei personale a d-lui Vulcu si a unor potentati actuali din PNL local si Primaria Orasului care sau culcat republicani si sau trezit monarhisti de conjunctura.Nu asa se procedeaza in cadrul unei comunitati care se doreste a fi democratica si cultivata, adica cu hotariri de genul la apelul bocancilor , totalitare si neconsultative.Exista si alte alternative cu mult mai mare legatura cu istoria artei teatrale oradene.pare a fi o schimbare de nume facuta fortat din anumite motive de ordin politic unde ca de obicei nici un alt criteriu nu a mai fost luat in seama.Pacat ca cei care conduc temporar orasul nu vor sa inteleaga sa fie consultativi si democratici chiar daca asta cere mai mult timp.
Postat 22 Octombrie 2012, 07:52 de Oradean
@@@
O regina care abia a pus de doua ori piciorul in Oradea, poarta numele teatrului. Dar de ce s-a renuntat la numele lui Iosif Vulcan, care efectiv a facut ceva pt teatrul romanesc din Transilvania????
Postat 22 Octombrie 2012, 02:26 de Euripide
Trezirea la realitate!
Respect istoria Romaniei, dar cred ca a sosit momentul sa revenim la actualitatea zilelor noastre. Viitorul Romaniei nu poate fi diferit de modul in care arata azi scoala si cultura. Nu putem trai din amintiri vazand ca totul se naruie in jurul nostru.
Postat 21 Octombrie 2012, 16:50 de SAFE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON