URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2021, 15:00

Va fi lege! Referendumul pentru rebotezarea comunei Abrămuț și mutarea centrului la Petreu a întrunit o prezență de 39,77%

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Referendumul pentru rebotezarea comunei Abrămuț și mutarea centrului la Petreu organizat duminică a întrunit o prezență de 39,77%, depășind pragul minim de 30% cerut de lege.

„Am rămas plăcut surprins”

Potrivit primarului localității, Barcui Barna, din cei 2.421 de alegători cu drept de vot din comună, s-au prezentat la urne 963 de localnici, din care 868 au votat pentru strămutarea centrului și rebotezarea comunei în Petreu, iar 34 s-au declarat împotrivă. 61 de voturi au fost nule.

„Sincer, am rămas surprins plăcut de prezența mare la vot. Eu mă așteptam undeva să vină cel mult 800 de oameni. S-a văzut dorința petrilenilor de a muta centrul de comună. Au votat cu ei și cei din Crestur, în timp ce Abrămuț și Făncica nu a ieșit la vot”, declarat pentru BIHOREANUL primarul Barcui.

Potrivit edilului, localnicii din Petreu își doresc mutarea centrului de comună aici pentru că satul are, singur, mai multă populație decât celelalte trei localități Abrămuț, Făncica și Crestur la un loc și are găzduiește toate instituțiile importante, de la școală la poliție.

„Până în 1950, când s-au unificat, Petreu, Abrămuț și Crescut erau, fiecare, comună. La comasare, petranii au fost lezați în drepturi. Orice problemă aveau trebuiau să vină în Abrămuț, la Primărie, și apoi să meargă înapoi la Marghita la bancă sau notar”, a spus Barcui.

UDMR va promova o lege

Primarul de Barcui Barna a arătat că dorința localnicilor Petreu de a muta la în acest sat centrul de comună și de a redenumi localitatea este mai veche.

„Prima procedură de consultare a populației am ținut-o în anul 2009, când am scos o Hotărâre de Consiliul Local cu organizarea referendumului. Prefectul de atunci, Gavrilă Ghilea, a atacat-o în contencios. Noi, am câștigat la Judecătorie, la Tribunal, la Curtea de Apel, Hotărârea de Consiliu Local a rămas validă, atâta că am completat-o cu data ținerii referendum-ului”, a spus primarul.

Barcui Barna a afirmat că, odată depășită faza consultării publice, rezultatul referendumului se va materializa printr-o lege.

„Noi am ținut consultarea publică să vedem dacă vrea populația (n.r. mutarea centrului comunei și redenumirea localității Abrămuț în Petreu). Populația a spus clar că vrea, acum e rândul politicienilor noștri - domnii Szabó Ődőn și Cseke Attila - să demareze în Parlament procedura pentru adoptarea unei legi pentru asta”, a declarat edilul.

Referendumul de la Abrămuț s-a ținut duminică. Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat consultarea populară și a coordonat organizarea a patru secții de votare, câte una pentru fiecare sat aparținător.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON