URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2022, 09:27

Refacerea Corso-ului. Nicicum nu-i bine

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor, cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor. Păi, dacă era Bolojan la cârmă, reacţiile erau cerute cel mai devreme la jumătate de an după ce lucrarea era deja gata recepţionată!

Aşa cum era de aşteptat, oamenii se situează de la: "încântaţi de noul proiect" la "totul e o porcărie pentru deservirea clientelei politice".

Necesitatea refacerii pavajului sinistru de pe centru, însă, nu poate fi pusă sub semnul întrebării, chiar dacă unii spun că nu demult a fost terminată lucrarea. Poate că, la scara istoriei, 16 ani nu reprezintă nimic, dar, pentru o lucrare mizerabilă încă de la inaugurare, anii sunt prea mulţi.

Observ că, ori de câte ori se propune o lucrare, apar înţelepţii capabili să stabilească alte domenii în care banii ar putea fi utilizaţi mai cu folos. Pe principiul acesta, de ce să mai ţinem în plată o grămadă de "paraziţi" pe la teatru şi filarmonică, cât timp încă avem drumuri neasfaltate şi spitale nereabilitate?

Ce uită contestatarii e că banii pentru refacerea pavajului sunt ca pielea ursului din pădure. Primarul Florin Birta mizează pe fonduri europene, dar încă nu ştim sigur dacă le vom primi sau ne vor ajunge pentru aşa ceva. Iar utilizarea banilor europeni are un anumit dichis.

Nu vine şeful UE şi varsă pe biroul primarului un purcoi de bani, după care edilul-şef îi consumă după bunul plac. Banii pot fi folosiţi numai în anumite domenii, aşa că cei care cred că, dacă nu schimbăm pavajul, vom putea folosi lovelele la asfaltări se înşală amarnic.

Am constatat cu amărăciune că, din cauza decalajului uriaş în dezvoltarea Românei faţă de alte ţări, e ridicol să primim sume importante pentru digitalizare, câtă vreme încă n-am scăpat de budele din fundul curţii. Ne dau bani pentru prize de telefon prin parcuri, dar irigaţii, ioc!

Până una-alta, însă, dezbaterea cu privire la Corso este vie şi asta demonstrează interesul orădenilor pentru ce se întâmplă în urbea lor. Aici este marele câştig, şi nu neapărat în modificarea formelor băncilor sau renunţarea la cercurile care ne aduc aminte de vechiul proiect...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
deoarece cladirile din centru sunt bijuterii arhitecturale, pavajul trebuie sa fie simplu, discret, pentru a nu ameti calatorii si pentru a nu stirbi din frumusetea zonei.
deoarece cladirile din centru sunt bijuterii arhitecturale, pavajul trebuie sa fie simplu, discret, pentru a nu ameti calatorii si pentru a nu stirbi din frumusetea zonei. -- sper ca acest mesaj sa fie citit de dl primar. **** cu aceasta ocazie, ar trebui introdusa o lege locala, prin care primarii sa fie obligati sa parcurga un curs anual de recunoastere a arhitecturii locale (cladiri, stil, influente, elemente de rafinament, bun gust arhitecturale) si un curs de cunoastere a legislatiei privind constructiile (cursuri urmate de examen cu min 90% raspunsuri corecte, altfel repetat cursul!) pentru ca Oradea sa nu mai fie vandalizata de toate constructiile tiganesti care o sufoca mental si vizual!
Postat 26 Iunie 2022, 21:58 de roger
!
Pavajul de pe Corso trebuie refăcut. Nu doar că-i urât (are un design de te doare mintea), dar îți strici pantofii agățând ba una, ba alta din pietrele alea puse aiurea peste tot. Bărbații își nenorocesc bombeurile, femeile tocurile.
Postat 26 Iunie 2022, 16:10 de Shogun
Din ciclul: ,,cugetari de simbriaș!"
Asta faci tu, Mirceo, ridici mingi la fileu pt. cei care te platesc! Problemele cu tot felul de proiecte sunt generate de lipsa de transparenta in a lua decizii a birtasului si a birtinezului. Firesc ar fi sa ni se prezinte caietul de sarcini si membrii comisiei care vor decide castigatorul. Apoi proiectele depuse. Se pare ca la cat de idi*ti suntem (noi i-am ales!), merge si asa, sa ni se bage pe gat toate tampeniile!
Postat 26 Iunie 2022, 12:16 de pinonel
Este un model repetabil obositor d.p.v. vizual.
La nivelul solului o să fie mulți orădeni sau turiști ocazionali care o să umble ca niște oameni beți. Asta pentru că, subconștient, omul are tendința când se deplasează pe jos, să urmărească anumite linii. Mai ales când e vorba de cele curbate. Între două linii drepte și paralele este absurd să te joci cu cercuri și semicercuri care, la nivelul ochiului, devin mai apropiate decât pozate din dronă. Există foarte multe astfel de modele pietonale prin lumea largă, în mod aparte în orașe mari dar și în unele mici ... și nu trebuie niciun ban cheltuit pe asta, pentru că e plin internetul de așa ceva. Cu ce se propune la Oradea, pe Republicii, poți spune că prostul gust, superficialitatea și incompetența, au ajuns să fie parte a politicii municipale.
Postat 26 Iunie 2022, 12:13 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON