URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
18 Februarie 2020, 10:54

Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, demisionează!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, va demisiona din funcţie.

BIHOREANUL a aflat că Bungău a convocat Senatul academic, pentru a anunţa că renunţă la funcţie, în favoarea calităţii de senator, recent câştigată. În prezent, Senatul Universităţii nu are un lider, aşa că şedinţele pot fi convocate, potrivit Legii Educaţiei, de rector.

Sursele BIHOREANULUI susţin că Bungău a transmis senatorilor un mail, prin care îi cheamă la şedinţă joi, de la ora 13, pentru a aproba încetarea contractului de management încheiat între el şi Senatul Universităţii, ca urmare a faptului că renunţă la funcţia de rector, începând cu ziua de 1 martie 2020.

De asemenea, senatorii vor trebui să desemneze un ordonator de credite, care va conduce Universitatea în această perioadă.

Demisia lui Bungău din funcţia de rector era previzibilă. Luna trecută, acesta a câştigat un mandat în Senatul Universităţii din Oradea şi, potrivit legii, a trebuit să decidă dacă preferă să rămână rector sau senator.

În plus, renunţarea la conducerea executivă a Universităţii îi deschide lui Bungău drumul spre o nouă candidatură pentru aceeaşi funcţie, la alegerile din luna aprilie. Potrivit Legii Educaţiei, rectorii pot avea maximum două mandate complete, iar Bungău va avea acum un motiv în plus să arate că acest al doilea mandat al său este incomplet, după ce în vara anului 2016 a fost şi suspendat din funcţie, pentru că se afla în arest la domiciliu.

Recent, articolul care limitează numărul mandatelor de rector la două a fost modificat în Senatul României, laolaltă cu mai multe prevederi din Legea Educaţiei. Totuşi, cum legea care cuprinde toate aceste schimbări nu a fost încă promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, cel mai probabil Bungău a vrut să-şi securizeze drumul spre a treia candidatură.

Contactat de BIHOREANUL, rectorul Bungău a confirmat că a optat pentru calitatea de senator. "Eu preferam să fiu şi rector, şi senator, dar dacă nu-mi permite Carta Universităţii, am ales. Aveam un termen de 15 zile în care să decid, iar cum mandatul de senator a fost validat ieri (n.r. luni), din 1 martie nu voi mai fi rector", a declarat Bungău pentru BIHOREANUL.

Citeşte pe această temă şi articolul:

"Înnoire... cu şefime: Senatul Universităţii din Oradea s-a primenit, peste jumătate din noii aleşi fiind la primul mandat"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON