În tratamentul diabetului de tip 2, alimentația echilibrată și activitatea fizică au roluri foarte importante. De altfel, acestea sunt primele măsuri recomandate de către medic pentru ameliorarea echilibrului glicemic.
În viața de zi cu zi deseori alocăm puțin timp pentru a mânca, iar când mâncăm, preferăm alimentele procesate care se găsesc ușor și sunt relativ ieftine. Cu timpul începem să le consumăm tot mai des și în cantitate tot mai mare. Treptat, apare creșterea în greutate, supraponderalitatea și, în final, obezitatea.
Efectul este o creștere a rezistenței la acțiunea insulinei produsă de pancreas, apariția hiperglicemiei și în final apariția diabetului.
ATENȚIE!
Evitați să „săriți” mesele principale, adică micul dejun, prânzul, o eventuală gustare și cina. O masă completă și echilibrată cuprinde legume, proteine animale (de preferință carne de pasăre, pește sau ouă), leguminoase, feculente (preparate bogate în amidon și fibre), produse lactate, fructe și minimum 1,5 litri de apă pe zi. Este de preferat să consumați alimente preparate în casă cu cât mai puține grăsimi.
Diminuați consumul de alcool, băuturile dulci și/sau acidulate, produsele ultra procesate (pline de grăsimi și zahăr), produsele sărate și sarea în general, carnea grasă (de porc, vită, vițel, miel, oaie) în cantitate mai mare de 500 de grame pe săptămână. Aportul unui dietetician este benefic, deoarece acesta poate adapta alimentația în funcție de stadiul diabetului și de eventualele complicații.
Nu se recomandă regimul alimentar pe considerente „proprii”. Este bine de știut că echilibrul alimentar nu se rezumă la o singură masă, la o zi sau la o săptămână, ci la un mod nou de alimentație. Nu există nici alimente strict interzise, dar nici alimente „miraculoase”! În mod excepțional, la festivități sau alte evenimente importante pentru fiecare dintre noi, putem să ne bucurăm de o masă copioasă, dar continuând cu mese mai lejere în următoarele zile.
REȚINEȚI!
Este important să citim etichetele produselor alimentare pe care le cumpărăm. Un aliment este considerat „gras” când conține mai mult de 10% grăsimi (10 grame la 100 de grame de produs).
Alimentele de bază pentru un echilibru alimentar care ar trebui să existe în casă sunt: legumele naturale proaspete, congelate sau conservate, pastele, orezul (de preferință cel complet), ouăle, fructele etc. Este bine să avem o listă de alimente pentru cumpărături și să comparăm valorile nutriționale de pe etichete (valorile energetice și cantitățile de glucide, lipide și proteine).
Din păcate, de multe ori există un mare inconvenient: bugetul. Tentația alimentelor ieftine este o mare problemă pentru echilibrul nutrițional în general. Totuși, chiar și cu un buget limitat se poate mânca sănătos.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.