URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2012, 11:16

Reciclare scrisă în... stele: Elevii orădeni care adună deşeuri reciclabile fac o lecţie despre bolta cerească într-un planetariu mobil (FOTO)

Reciclare scrisă în... stele: Elevii orădeni care adună deşeuri reciclabile fac o lecţie despre bolta cerească într-un planetariu mobil (FOTO) STELE LA ŞCOALĂ. Dat fiind că elevii orădeni nu au un planetariu pe-aproape, Asociaţia Trăieşte Verde duce un planetariu mobil în şcolile care reciclează cât mai multe gunoaie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Trăieşte Verde, care are scopul de a educa elevii Oradiei în spirit ecologic, a demarat un proiect inedit: elevii care adună cantităţi semnificative de deşeuri reciclabile, adică PET-uri, hârtie, cartoane ori doze de metale, primesc o lecţie de astronomie într-un planetariu mobil.

În igluul anume amenajat, elevii privesc proiecţii video cu bolta cerească, înţelegând astfel mai bine legile şi caracteristicile Universului.

Colectare cu folos

Proiectul "Stele în şcoală" a fost demarat de Asociaţia Trăieşte Verde la începutul lunii decembrie, fiind destinat exclusiv şcolilor din Oradea. Regulile sunt simple: elevilor li se dau recipiente pentru colectarea deşeurilor reciclabile, iar ei trebuie să adune cantităţi cât mai mari. "Pentru fiecare elev înscris, şcoala trebuie să adune 35 de kilograme de reciclabile", explică Anca Mihociu, membru al ONG-ului.

Când îşi ating "target-ul", şcolile anunţă membrii asociaţiei, care vin şi ridică deşeurile şi aduc la schimb un planetariu mobil. "Altfel spus, deşeurile adunate de elevi reprezintă biletul lor de intrare în planetariu", explică Mihociu, completând că scopul ONG-ului din care face parte este de a le arăta copiilor că merită să colecteze selectiv.

Lecţie vie

Planetariul a fost construit de clujeanul Adrian Filpisan, voluntar "Trăieşte Verde" şi pasionat de astronomie. Într-un iglu, bărbatul a montat aparatura necesară pentru videoproiectarea  în format full HD pe "tavan" a unor imagini cu bolta cerească.

"În funcţie şi de lecţia pe care vrea profesorul să o ţină, le cerem elevilor să găsească Carul Mare, Carul Mic, să le arătăm fazele lunii, soarele...", spune Anca Mihociu. Astfel, elevii participă la o lecţie dinamică, din care sigur rămân cu mult mai multe noţiuni decât dacă acestea le-ar fi fost dictate pur şi simplu.

Asociaţia Trăieşte Verde nu e la primul proiect de acest gen. Anul acesta, ONG-ul a mai dotat două şcoli orădene cu table inteligente, conectate la internet, "preţul" plătit de elevi fiind tot în deşeuri reciclabile adunate. La mai multe!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON