URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2022, 17:22

Recensământ „împotmolit” în Bihor, ar putea urma și amenzi: „Oamenii nu deschid ușa, deși sunt acasă”

Recensământ „împotmolit” în Bihor, ar putea urma și amenzi: „Oamenii nu deschid ușa, deși sunt acasă” foto generic, sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La aproape o lună după începerea celei de-a doua etape a Recensământului Populației și Locuințelor, cea efectuată în teren prin interviuri în fața recenzorilor, „numărătoarea” se face tot mai greu în Bihor. Peste două treimi din populația estimată a județului a fost deja evidențiată, dar recenzorii fac și 3-4 vizite la o adresă, pentru că oamenii refuză să le deschidă ușile.

Până la finalul acțiunii a rămas mai puțin de o lună, iar cine refuză recenzarea riscă să fie amendat.

71% din populația estimată

Potrivit unei informări făcute luni de către Direcția Județeană de Statistică Bihor, până vineri, 26 iunie, în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor în județ s-au înregistrat „un total de 392.900 de chestionare care au avut completată secțiunea de persoană, ceea ce reprezintă 71% din populația rezidentă țintă estimată a județului la data de 1 decembrie 2021”.

Acest lucru înseamnă că, în prezent, Bihorul este pe locul 11 în țară în ce privește desfășurarea recensământului, după ce la finele primei etape, de autorecenzare, fusese pe locul 5.

De notat că, în conformitate cu explicațiile primite de BIHOREANUL de la directorul DSJ Bihor, Gabriel Borbandi, cele 392.900 de chestionare completate până acum însumează atât chestionarele înregistrate în prima etapă a RPL, cea de autorecenzare din perioada 14 martie - 27 mai, cât și chestionarele înregistrate după începerea etapei a II-a, în teren, din data de 28 mai și până în 26 iunie inclusiv.

În această etapă, care se va încheia pe 17 iulie, recenzorii se deplasează la adresele de reședință ale persoanelor care nu s-au autorecenzat în etapa precedentă și se colectează datele tuturor persoanelor rezidente în România, indiferent de cetățenie, care locuiau pe teritoriul țării, de cel puțin 12 luni, la data de 1 iunie.

Tăuteu și Lugașu de Jos vs Husasău de Tinca și Pomezeu

Conform comunicatului transmis de către DJS Bihor, în etapa a doua, de recenzare în teren prin interviuri față în față, numărul mediu de chestionare completate în Bihor a fost de 3.173 chestionare pe zi, sub numărul de 4.976 chestionare/zi din prima etapă, de autorecenzare.

Datele DJS Bihor arată că localitățile din Bihor cu cel mai mare procent de chestionare completate până acum sunt Tăuteu, Lugaşu de Jos, Sânnicolau Român, Lazuri de Beiuş, Șimian, Mădăras şi Vârciorog, iar la polul opus localităţile cu cele mai slabe rezultate sunt Husasău de Tinca, Pomezeu, Drăgănești, Măgești, Săcădat, Copăcel și Tileagd.

În Oradea au fost completate 126,9 mii chestionare privind persoanele (cu tot cu cele 99.877 completate în prima etapă), ceea ce reprezintă 67,4% din populația rezidentă țintă estimată la 1 decembrie 2022, iar la nivelul întregului județ, din cele 392.900 chestionare înregistrate până acum, doar 85.671 au fost realizate în teren.

Urmează amenzi

Directorul DJS Bihor, Gabriel Borbandi, afirmă că activitatea de recenzare în teren a început să fie tot mai grea, iar asta din cauza reticenței oamenilor.

„Din păcate, pe cât de bine a mers etapa de autorecenzare, pe atâta de prost merge cea de recenzare în teren. Oamenii sunt reticenți, avem recenzori care fac și 4-5 vizite la aceeași adresă, pentru că oamenii refuză să le deschidă ușa, deși sunt acasă”, spune directorul DJS Bihor.

De altfel, Direcția Județeană de Statistică precizează că „persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei”, iar cele care „împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale” amenzi între 1.500 și 5.000 lei.

„Rugăm pe această cale populația să sprijine efortul recenzorilor de a colecta datele pentru recensământul populației și locuințelor, pentru a obține informații de calitate necesare politicilor publice naționale și locale, în domeniul economic și social”, transmite DJS Bihor.

Deși cetățenii care nu se informează știu mai puțin acest detaliu, recensământul este extrem de important și pentru că, între altele, de populația dintr-o comună sau dintr-un oraș ori un județ vor depinde și fondurile ce vor fi alocate pentru proiecte de dezvoltare locală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@Boss1 ...
Tu realizezi ce trăznăi ai scos din tine? Te contrazici singur ... păi, dacă nu-l inviți pe recenzor înăuntru poți lua o amendă. Evident că Jianu s-a inflamat degeaba, că doar nu se apucă recenzorul să intre forțat în casă ori în curte. Dar tu ești tot atât de "paralel" ... la fel ca cele două paparude care au venit la mine să mă "recenzeze" și puneau întrebări fără legătură cu subiectul. Una dintre ele a fost să-i enumăr câți pomi fructiferi am în curte și ce cantitate de țuică mi-a ieșit din ei în toamna lui 2021. Ei ... !?!?!?!?!
Postat 28 Iunie 2022, 08:19 de KP
Amenzile ar fi ilegale și în acest caz, precum unele din "pandemia" pusă la cale în 2019 de globaliștii de la Davos ai grupului Bildenberg.
Curtea Constituțională va infirma la prima "strigare" valabilitatea acestor amenzi din "viitor". Orice persoană are dreptul de a refuza să vorbească dacă nu vrea să deschidă gura sau să scrie ... că-i la solicitarea unui recenzor, a unui polițist, a unui procuror sau a unui judecător, nu contează. Pe de altă parte, șeful ANAF tocmai ne transmitea măsurile de a face ordine cu persoanele fizice care au venituri nedeclarate ... spunând că deja există acces digital integrat la toate datele și informațiile persoanelor, de la locuințe la impozite, de la taxe la conturi bancare, de la achiziția bunurilor și serviciilor până la deplasări în concedii și vacanțe. Cu alte cuvinte, Big Brother funcționează deja și în România, nu numai în lumea "civilizată" unde nu zboară nici pasărea fără să știe fiscul. Atunci, de ce mai trebuie recensământ, dacă sunt integrate toate bazele de date personale și Statul de Drept Paralel poate să o vizualizeze și să-și extragă de acolo tot ce vrea?
Postat 28 Iunie 2022, 08:09 de KP
Penalistul Jianu
Nu cred că trebuia să îți etalezi cunoștințele de procedură penală învățate pe băncile Sorbonicii Oradea. Recensămîntul locuințelor și persoanelor este o obligație cetățenească...rezistule care ești tu dobitoc. Pe teren sunt o multime de reziști că tine prost informați și tari în gusă. Nimeni nu intră în curtea omului care nu s-a autorecenzat dacă nu este invitat să intre. Nimeni nu violează pe mimeni doar o minte bolnavă că a ta poate debuta așa ceva. Totul se rezumă la un simplu interviu despre gospodărie și persoanele care locuiesc acolo ...data de referință 1 decembrie 2021. Un simplu interviu ...atât.
Postat 27 Iunie 2022, 22:58 de Boss1
Constitutia Romaniei
Art. 27 – Inviolabilitatea domiciliului (1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia. (2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru următoarele situaţii: a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti; b) înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane; c) apărarea securităţii naţionale sau a ordinii publice; d) prevenirea răspândirii unei epidemii. (3) Percheziţia se dispune de judecător şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege. (4) Percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante.
Postat 27 Iunie 2022, 19:59 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON