URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2021, 18:40

Reacţia BOR despre investigaţia "Clanul Marelui Alb": "Scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenţii" (VIDEO)

Reacţia BOR despre investigaţia 'Clanul Marelui Alb': 'Scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenţii' (VIDEO) (Sursa foto: Basilica.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, o reacţie dură cu privire la investigaţia jurnaliştilor Recorder, despre fondurile publice alocate bisericilor. Acesta susţine că investigaţia are "un scop jalnic" şi că este realizată cu intenţia de a distruge imaginea Patriarhului.

"Prost camuflat"

Investigaţia "Clanul Marelui Alb", publicată marţi seara, prezintă mecanismul prin care BOR construieşte şi renovează biserici din bani publici, la preţuri umflate.

În esenţă Bănescu transmite că investigaţia îi vizează pe cei care nu au "o idee clară" despre Patriarh, care nu cunosc "onestitatea sa profundă" şi care nu ştiu beneficiile pe care activitatea Bisericii le aduce societăţii.

"Material destinat unui scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenţii, anume lovirea în imaginea publică a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Pornind chiar de la titlul formulat abrupt şi aprioric ofensator, în material se foloseşte masiv tactica inoculării unei mari suspiciuni, a amorsării unui subiect-bombă, care poate fi perceput astfel doar pentru că în conţinut este introdus numele unei persoane foarte importante. Tactica aceasta vicleană e veche, dar încă eficace, întrucât rezervele sociale de credulitate, prejudecată şi ignoranţă în sfera unor anumite probleme sunt inepuizabile", se arată în comunicat.

Banii, administraţi "excelent" de BOR

Reprezentnţii Patriarhei mai precizează că materialul jurnalistic critică "excelenta chivernisare a banilor în Biserică" şi că nu se vorbeşte deloc despre banii alocaţi către sinistraţi şi victimele pandemiei de Covid-19 pentru care "a fost cheltuită suma de 185.599.815 lei (38.074.881,02 euro)" anul trecut.

În materialul video, jurnaliștii Recorder spun că rețeaua de cheltuire a banilor publici operează sub comanda şi binecuvântarea Patriarhului Daniel, care este supranumit de oamenii săi drept "Marele Alb". BOR transmite însă că Preafericitul nu are nicio legătură cu persoanele care apar în investigaţie. 

"Există, şi vor exista mereu, oameni de afaceri care încearcă să se apropie de Biserică, vizitaţi de tentaţia irepresibilă de a specula posibile relaţii personale cu unii angajaţi ai acesteia. A extrapola însă o asemenea intenţie detestabilă la nivelul patriarhal cel mai înalt, a lansa primitiv şi iresponsabil, fie ca angajat al administraţiei bisericeşti, fie ca jurnalist "independent" ideea absurdă şi otrăvită că asemenea lucruri se petrec cu ştirea Patriarhului României, acest lucru în sine este nu doar inept, ci şi dezgustător abject. Faptul ca o persoană, fie el şi un angajat al Arhiepiscopiei Bucureştilor sau un membru al unui for bisericesc ajuns acolo dintr-o nefericită eroare, se laudă că va vorbi sau că a vorbit cu Patriarhul în legătură cu o problemă, inventând şi invocând o relaţie apropiată cu acesta, un asemenea gest nu-l descalifică decât pe lăudărosul patologic, nu pe Patriarh, care nu ştie că i se foloseşte numele într-un context de care e total străin", se mai arată în comunicat.

Reţea deconspirată

Documentarea Recorder a durat 8 luni, timp în care jurnalistul Victor Ilie a folosit o identitate falsă, Gabriel Petrescu, şi camere ascunse. El le-a promis unor persoane din anturajul Patrirahului că îi va ajuta să obţină fonduri europene pentru reabilitarea şi restaurarea unor biserici.

Acesta a stat de vorbă cu episcopul vicar Aurel Mihai şi cu consilierul general al Capitalei, Lazăr Neacşu, care, filmat pe-ascuns, s-a autodescris ca un reprezentant al Bisericii în politică. Acesta i-a dezvăluit cum firmele agreate de Biserică sunt singurele care câştigă licitaţiile pentru lucrări în biserici, iar asta pentru că anunţurile se publică doar în ziarul "Lumina", un ziar al BOR care nu se vinde la chioşcuri.

Acelaşi jurnalist a discutat şi cu patronul unei firme de construcţii, Marian Iorga, care a dezvăluit, fără să ştie că este filmat, cum face profit de pe urma contractelor pe bani publici cu Biserica.

După apariţia reportajului, Lazăr Neacşu şi-a dat demisia din Consiliul General al Capitalei şi din PSD.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
BOR...
...Business of Religion
Postat 14 Octombrie 2021, 07:59 de pinonel
BORmasina
De ce nu te ingroapa, pana nu platesti taxa?? Dar taxa lor nu e taxabila ! si iti da chitanta! Cred in Dumnezeu, imi spun rugaciunea in fiecare seara, dar cand e vorba de biserica, bag o piesa de la Parazitii si imi trece, daca bag una din La Familia, e ca si cum nu am fost la biserica , BUG e pt copii, tot timpul a fost pt copii
Postat 13 Octombrie 2021, 22:45 de Sandu2100
Comisar Paraipan
Mama voastră de comuniști!
Postat 13 Octombrie 2021, 22:05 de decalog
Curva Iuda
Iuda mic copil pe lângă toată clica de Tâlhari marca "BOR". Sigur nu vor scăpa de judecata nici omenească și nici divină
Postat 13 Octombrie 2021, 22:02 de Valcov
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON