URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2011, 11:58

Răzmeriţă la Biharia: locuitorii vor referendum pe tema ieşirii din Aparegio

Răzmeriţă la Biharia: locuitorii vor referendum pe tema ieşirii din Aparegio DA SAU NEM! Revoltaţi că Primăria i-a băgat în proiectul Aparegio fără să îi întrebe, locuitorii comunei Biharia cer organizarea unui referendum. "Noi vrem ca oamenii să fie consultaţi. Să răspundă cu "da sau nu", "igen vagy nem", şi cu asta bună ziua! Cum zic ei, aşa facem", spune consilierul local Pavel Biţiş (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O comunitate este un fel de familie. Problemele comune se discută la comun. Că după ore de dezbateri capul familiei face tot cum vrea el, e altceva. Dar măcar au fost consultaţi cei ai casei...

Revoltaţi că Prefectura a respins ca nelegală hotărârea privind retragerea comunei din proiectul Aparegio, locuitorii Bihariei cer acum organizarea unui referendum. Atâta doar că pentru asta este nevoie de votul aleşilor, iar Consiliul Local se opune...

Cu toţii-n Aparegio!

Comuna Biharia s-a înscris în Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară "Aparegio" (ADI) în toamna anului 2010 şi a predat gestionarea reţelelor de apă şi canalizare către Compania de Apă Oradea (CAO), devenită operator regional, începând cu 1 octombrie. Miza? Cu un portofoliu de 238.000 de clienţi din Oradea, Beiuş, Tinca şi comunele din Zona Metropolitană, CAO a reuşit să atragă mult mai uşor fonduri pentru extinderea şi modernizarea reţelelor.

Proiectul, estimat la 102 milioane de euro cu TVA, din care 63,5 milioane de euro fonduri europene nerambursabile, va permite îmbunătăţirea serviciilor din Oradea şi ridicarea celor din Biharia, Alparea, Fughiu, Girişu de Criş, Nojorid, Sântandrei şi Tărian la nivelul celor din reşedinţa de judeţ. Iar apoi, extinderea în tot Bihorul...

Servicii "ţărăneşti", preţuri europene

La nici două luni după semnarea protocolului de predare-primire a început scandalul! Pentru că nimeni nu le-a explicat costurile pe care le implică Aparegio, sătenii au avut un şoc. În schimbul investiţiei de 5,8 milioane de euro în reţele de apă, canalizare şi o staţie de epurare pentru Biharia, promise de ADI în următorii trei ani, localnicii erau obligaţi să plătească, brusc, tarife de trei ori mai mari, pentru aceleaşi servicii! După trecerea la CAO, preţul apei a fost triplat peste noapte de la 1,1 lei la 3,31 lei metrul cub. La fel ca în Oradea!

În decembrie 2010, după o singură citire a contoarelor, comuna s-a umplut de facturi de peste 100 lei. Cam cât plăteau înainte familiile pe un an întreg! Localnicii au fost cu atât mai revoltaţi cu cât - facturarea făcându-se după o bază de date încropită de Primărie - mulţi dintre cei puşi la plată nici măcar nu aveau apă în curte, ci o cărau cu găleţile de la cişmele. În scandalul care a urmat, consilierii locali au hotărât, sub presiunea cetăţenilor, în ajun de Crăciun, retragerea din Aparegio.

Greu de ales

Ieşirea comunei din ADI a dat peste cap toate calculele CAO, pentru că asocierea, încheiată pe 25 de ani, începuse deja să genereze efecte juridice. "Retragerea din asociere se poate face doar în condiţiile contractului încheiat între părţi şi nu prin denunţarea unilaterală a unei hotărâri de Consiliu", spune Alice Lupeş, şefa juriştilor din Prefectură. În consecinţă, prefectul Gavrilă Ghilea a cerut Consiliului Local, încă de la începutul anului 2011, să revină asupra hotărârii de retragere, apreciind-o ca nelegală.

Aleşii comunei au tărăgănat anularea retragerii până la sfârşitul lunii mai, când au făcut-o, cu strângere de inimă. Pe de o parte, aleşii sunt conştienţi că, singură, Biharia nu va avea niciodată 6 milioane de euro pentru extinderea reţelelor, dar pe de cealaltă parte nici nu vor să-şi ridice localnicii în cap, cu scumpirea apei. Ca să iasă din încurcătură, un grup de consilieri a propus, la aceeaşi şedinţă, consultarea sătenilor. "Cel mai bine ar fi să facem un referendum. Practic, locuitorii ar trebui să fie cei care decid. Noi, ca aleşi, ar trebui doar să facem ce ne cer ei", spune consilierul Mehes Zoltan. Dar n-a fost să fie...

"Rămâne cum am stabilit"

Din cei 13 membri ai Consiliului local, doar patru au votat pentru referendum. Patru consilieri din Cauaceu s-au abţinut de la vot pe considerentul că este o problemă a reşedinţei de comună, iar ceilalţi s-au abţinut pentru că nu voiau să se opună făţiş consultării populaţiei.

"Prin votarea anulării retragerii din Aparegio tocmai girasem practic pentru continuarea pe bani europeni a lucrărilor începute de Primărie anul acesta, când au fost înlocuite din resurse proprii o parte din reţele. Dacă am votat împotriva retragerii, era logic că nu vom vota pentru referendum, fiindcă acesta nu ar face decât să amâne lucrările", motivează consilierul Alexandru Darabont, în numele grupului de consilieri pro-Aparegio.

Înfrânţi la vot, partizanii referendumului au cerut ajutorul prefectului. Contestatarii reclamă că, deşi peste 500 din cei circa 2.000 de alegători au cerut Primăriei organizarea unui referendum, aceasta tărăgănează răspunsul de luni de zile. "Avem dreptul să primim un răspuns ferm la petiţia noastră. Nu un răspuns care să elogieze tragedia noastră, un răspuns care să consfinţească profitul unor impostori. Referendum ne trebuie!", se menţionează în adresă.

Şi vicele vrea...

Demersul consilierilor Kozma Geza, Meheş Zoltan şi Pavel Biţiş nu a avut efectul scontat. Prefectul spune că singur Consiliul Local decide dacă ţine sau nu o consultare publică. "Organizarea unui referendum local se face pe probleme de interes deosebit, iar problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale, la propunerea primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali", a răspuns Ghilea.

Reacţia prefectului i-a întărâtat şi mai mult pe protestatari. "În prima şedinţă de Consiliu Local vom cere din nou organizarea unui referendum. Eu am fost ales de oameni şi nu vreau să mă scuipe pe stradă că am făcut altfel decât vor ei", spune Biţiş.

03 Szeghalmi Gyozo.jpgLa grupul opozanţilor s-a raliat inclusiv viceprimarul Szeghalmi Gyozo (foto). "Eu sunt pentru referendum, pentru liniştea mea şi a sătenilor, să fiu sigur că fac cum vor oamenii. Referendumul s-ar putea organiza pe bani de nimic. Eu unul aş lucra la organizare fără niciun ban. La fel ca mine ar face mulţi", spune viceprimarul.

Rămâne de văzut dacă de data asta proiectul de hotărâre cu privire la organizarea unei consultări publice va întruni voturile aleşilor. Nu de alta dar, după proverb, vocea poporului ar trebui să fie vocea zeilor. Iar cei care se împotrivesc voinţei sătenilor vor ajunge, anul viitor, la "judecata de apoi" a votului lor...


FĂRĂ IEŞIRE
"Vom tăia apa!"

03 Ovidiu Gavra.jpgDeşi localnicii din Biharia susţin că singurul care are de câştigat cu adevărat de pe urma asocierii în Aparegio este operatorul de apă şi canalizare, Ovidiu Gavra (foto), directorul CAO, afirmă că societatea se alege doar cu bătăi de cap. "Ne zbatem să extindem reţelele, să îmbunătăţim serviciile, iar în schimb ne confruntăm doar cu probleme de încasare a facturilor", zice Gavra.

După scandalul de la sfârşitul anului trecut, când localnicii au refuzat să achite facturile CAO, la cererea administraţiei locale, operatorul facturează tot consumul de apă către Primărie. "Noi facturăm în continuare, dar din octombrie nu am încasat niciun ban. Restanţele cresc în fiecare zi, iar lucrurile nu mai pot continua aşa. Până acum au fost privilegiaţi, dar dacă nu plătesc, în viitorul apropiat oprim apa", ameninţă Gavra.

Conform evidenţelor CAO, cu 257.464 de lei, Biharia este pe locul trei în topul restanţierilor, după Electrocentrale şi comuna Sânmartin. Alte localităţi cu datorii mult mai mici, precum Ceica sau Drăgeşti, au rămas deja fără apă din motive de neplată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
greu cu voi
actionarii la apa regio sunt consiliile locale ale primariilor participante la proiect, institutia primarului poate vroia-i sa intrebi cine sunt in consiliul de administratie, oricum datele sunt publice, le puteti gasi
Postat 06 Iulie 2011, 13:26 de io
hoti legalizati
datorita presiune politica a fost dat ,retea de apa ptr apatregio, este predata ilegal,fara voita satenilor,confirmand cu 700 de semnaturi si rezultatul sedintei comunale. --oare cine sant actionari din aparegio ?
Postat 06 Iulie 2011, 09:28 de dezso
hoti legalizati
datorita presiune politica a fost dat ,retea de apa ptr apatregio, este predata ilegal,fara voita satenilor,confirmand cu 700 de semnaturi si rezultatul sedintei comunale. --oare cine sant actionari din aparegio ?
Postat 06 Iulie 2011, 09:28 de dezso
hey Uuuu
daca nu intelegi ca mica-maerea revolta e din cauza ca mai-marii urbei si satului, in prostie si consens, faaarraa sa le explici "tzaranilor" de ce le va fi mai bine, le-au trantit facturile de aqua-park in fatza, si hai naah, U.E. Stiu ca se si fura, stiu ca e si un sistem de "comnpensare" ce nu duce la un bine pe plan mediu, dar nu asa se implementeaza proiecte European... macar in atat sa ne intelejem . Ca nici tie nu iti convine , cred, cand iti ajunge factura de la electrica si vezi iar 7%, iar 5% scumpire... atunci nu dai din umeri probabil, ci te intrebi in afara de consiliu concurentei cine Dzeu te mai apara te foametea alora ? ei, cei de acolo au reactionat...si atat
Postat 27 Iunie 2011, 11:46 de Rogerius
si at.
nu cao avea neaparat nevoie de biharia, ci biharia a insistat sa fie in primul ,,val" de intrare in aparegio. localitati precum nucet sau vascau ar fi dorit sa intre in primul val dar au fost refuzati. asita sunt de mai bine de 3 ani in aparegio si se fac ca nu ar fi stiut in ce se baga. oare comune precum nojorid, osorhei, santandrei etc la care s-a impus aceleasi reguli de ce au acceptat si respectat contractul si voi faceti gura mare.daca primaria a dat liste cu clienti intocmite prost cu ce e de vina cao. oricum in momentul in crae se intra pe teren la citiri si constatari se regularizau consumurile. sa nu-mi zica mie ca e mult sa platesti 2-3 mc de apa pe luna, mai mult lasa la bar pe alte lichide, da cand e vorba sa ne civilizam... . nimeni nu zice ca de fapt initial ereu preturi de trei ori mai mici in sat doar pentru ca si at. primaria suporta pierderile, nu era un tarif corect, dar primaria era dispusa da plateasca diferente din impozitele oamenilor si sa ramana cu mai putini bani pt. investitii, decat sa ceara un pret corect pe mc de apa. si asa s-a intiparit in mintea satenilor ca dintr-o data ca o venit cao apa e scumpa. trancaniti degeaba fara sa vedeti realitatea.
Postat 27 Iunie 2011, 09:00 de io
felicitari!
„Viziune fără acţiune e mai degrabă un vis. Acţiune fără viziune e pierdere de timp. Viziunea şi acţiunea, corelate, pot schimba lumea.” „Ce luăm acum drept demonstratie, a fost iniţial imaginaţie”, William Blake
Postat 26 Iunie 2011, 09:55 de JOS BOLOJAN
atentie la nume si conexiuni
Jordi ... sa te lase pe tine Bolojanu fara apa la buda, si sa bei pt 3,3 lei apa cu mocirla !!! daca te vei plimba prin biharia, vei ramane surprins ca s-a cam trecut peste etapa perioadei lui bunicu` tau. CAO s-a trantit peste biharia ca avea nevoie de nr. de populatie. Doi la mana: atata dispret , atata minim bun simt al "orasenilor" niciodata nu s-a pomenit !! trei: domnii de la udemere, au lasat frau liber in biharia, nu se implica: daca apara poporu`, nu iese cashu`` , asa ca daaai drak`, or fi maghiari de-ai lor, dar tot tzarani is :( Domnu de la etaj din parcu traian .... vaaaaaaaai... si atunci cu ce va fi Prea-Luceafarit echipa in liga 2 ?? este o intelegere perfecta intre lideri la faza asta, sacrificati cei din biharia, ca doar... ce conteaza ??!! si inca o ultima chestiune: acel domn consilier DaaaraBontz oare pe cine reprezinta cand voteaza cum voteaza ?? strada sa? NU Familia sa? incepe sa fie spre Da. Pe doamna sefa blonda de la oradea ?, familiile lor, cu tricicleta si patrupezi cu tot umbland impreuna prin taiwan ? incepetzi sa intelegeti logica voturilor...despre ceilalti next time
Postat 26 Iunie 2011, 08:30 de Rogerius
simplu
SA-I LASE FARA APA. buda, va ramane tot in fundul curtii.
Postat 25 Iunie 2011, 19:05 de jordi
Pacat !
Cu regret o spun, dar la pretul acesta al mc de apa, cel mai mare din tara, ,,viitorul'' este al puturilor forate si al hidrofoarelor ! In Oradea pretul mc de apa este de trei ori mai mare ca pretul unui kwh. Un hidrofor, cu un motor de 0,8 kw scoate intr-o ora minim 2 mc, astfel ca pretul mc de apa ajunge la un sfert fata de cel al CAO ! Despre calitate....poate in viitor ! Nu folosesc apa CAO la baut de peste 10 ani, iar la gatit folosesc doar apa ce a trecut printr-un filtru ceramic destul de performant ! Invit pe cei de la CAO sa vina sa vada ce apa ,,potabila'' vand, atunci cand curat filtrul !
Postat 25 Iunie 2011, 15:32 de ionel
Erori bihorenesti
Fara Aparegio nu se putea trage nici macar un euro in Bihor. Ce nu se intelege dle Simai? Iar Biharia a intrat in asociatie in 2007, nu in 2010 cind a predat reteaua proprie la CAO. Ar trebui sa te interesezi dle Simai la cineva care stie despre ce e vorba. Iar motivul real al retragerii este politica tarifara gresita, pe care a introdus-o Bolojan pentru comune ca si pentru Oradea.
Postat 25 Iunie 2011, 15:21 de Biharian
HOTII
nu va dati seama ca oamenii astia nu fac fata cheltuielilor cu preturile impuse de CAO????? oricum , primaria va plati si daca nu sa intre in incapacitate de plata sau sa o plateasca prefectura sau consiliul judetean ca e clar ca cineva tot va plati apa consumata din Biharia si asta din banii contribuabililor!!! deci vor lucra bihorenii ca sa plateasca consumul unora ce din start se opun acestu proiect!!! DE CE???? ASTA E DICTATURA!!! mai ales ca UDMR e la putere in Biharia!!! dati-le subventii - modernizare cu fonduri UE se intelege prin saracirea populatiei in final...nu va ajunge ca amaratii astia din sate se descurca fiecare cum poate - majoritatea lor sunt bunicii nostri,rudele noastre (si-i cunoastem personal pe fiecare cum se descurca) dar bineinteles ca , atunci cind vine vorba de bani, pe cine-l mai intereseaza de unde vin banii astia -
Postat 25 Iunie 2011, 12:56 de nicu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON