URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2022, 11:05

Războiul rece: Termoficare Oradea a anulat două licitații pentru gaz, din lipsă de ofertanți. Ce facem cu încălzirea la iarnă?

Războiul rece: Termoficare Oradea a anulat două licitații pentru gaz, din lipsă de ofertanți. Ce facem cu încălzirea la iarnă? „VA FI ASIGURAT”. În ciuda licitațiilor eșuate pentru achiziția de gaz pentru centrala din Oradea, primarul Florin Birta spune că orașul nu va avea probleme cu aprovizionarea peste iarnă. „Gazul pentru încălzirea orașului va fi asigurat. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat săptămâna trecută că România va avea cantități suficiente pentru a trece prin iarnă”, promite primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu trei luni înaintea deschiderii sezonului de încălzire 2022 - 2023, Termoficare Oradea nu are încă rezervată întreaga cantitate de gaz necesară pentru încălzirea orașului. 

„Am organizat două proceduri de achiziție, dar nu a venit niciun ofertant. Căutăm în continuare soluții”, spune directorul societății de termoficare, Călin Ungur. Iar timpul tace și trece...

Frigul vine de la ruși...

Săptămâna trecută, închiderea gazoductului Nord Stream 1, care alimenta Germania cu gaze rusești, a pus Europa pe jar. Dependente de gazul din Rusia, marile economii europene caută soluții pentru constituirea stocurilor pentru iarna care vine. Comisia Europeană va anunța pe 20 iulie un set de măsuri ce va viza stimularea firmelor care își reduc consumul de gaze sau trec pe alți combustibili și încurajarea populației să reducă consumul.

Potrivit presei internaționale, autoritățile locale din Berlin au redus deja temperatura piscinelor cu 2 grade, Düsseldorf și-a închis cel mai mare complex de înot, în Köln iluminatul public a fost diminuat la 70%, iar cel mai mare fond imobiliar din Germania, cu 490.000 de apartamente, a anunțat că va reduce la iarnă temperatura interioară la 17 grade Celsius. Măsuri similare pregătesc majoritatea țărilor occidentale, având în vedere că stocurile de gaze sunt doar la 60%, iar șansele să ajungă la 80% până la iarnă sunt mici.

Rezervat: 60%! 

În mod similar, Termoficare Oradea, care încălzește 69.500 de apartamente și 3.200 de case din municipiu, nu are nici ea rezerve pentru iarnă. „La această oră, avem asigurată o cantitate de 68.000 MWh, ceea ce reprezintă cam 60% din necesarul de gaz”, spune directorul Călin Ungur (foto).

Operatorul de termoficare a anulat deja două licitații din lipsă de ofertanți. „Furnizorii nu vin la licitații. Astăzi prețul gazului este undeva la 370 lei pe MWh, iar în condițiile în care Guvernul a plafonat tariful la 250 lei pe MWh până în aprilie 2023, trebuie să aștepte și 5 luni după diferență”, spune directorul.

Ungur ia în calcul soluții disperate. „Analizăm varianta achiziției gazului la prețul de piață, urmând să așteptăm noi după compensarea de la Guvern”. Economiștii societății fac simulări pentru a vedea ce credite va trebui să își asume Termoficare pentru a cumpăra gaz. Pentru că altă variantă de încălzire nu există...

„Nu se poate”

Dacă Europa de Vest își repornește centralele pe cărbune pentru a compensa criza gazului, Termoficare nu mai are această opțiune. „Întoarcerea la cărbune nu mai poate fi făcută. Din 2016, de la trecerea pe gaz, s-a distrus cazanul, secția combustibil, benzile transportoare, tot. Ar trebui reparat, revizuit și repornit, iar asta nu se poate”, zice directorul.

Alternativa cărbunelui este cu atât mai puțin fezabilă cu cât vechiul CET este extrem de poluant. „Cazanul nu are instalație de desulfurare. Nu am primi niciodată autorizație de funcționare, din rațiuni de protecția mediului”, spune Ungur. 

S-a scumpit încălzirea!

Iarna se anunță grea inclusiv pentru bihorenii care folosesc la încălzire combustibili solizi. Într-un singur an, prețul lemnelor de foc s-a dublat, de la 240 lei la 500 lei pe metru cub, și amenință să urce până în toamnă la 600 lei/mc, preț la care se mai adaugă costurile cu transportul, tăiatul și depozitatul. Încălzirea unei case de circa 100 metri pătrați s-ar putea scumpi, astfel, de la 3.600 lei pe sezon în iarna trecută, la circa 9.000 lei în cea care vine. De două ori și jumătate!

În ceea ce privește peleții, prețul unui sac de 15 kilograme s-a majorat de la 26 lei, anul trecut, la 39 lei în prezent, și urcă în continuare. La actualele tarife, încălzirea unei case de 130 mp se va scumpi de la circa 6.000 lei, iarna trecută, la cel puțin 9.000 lei în cea care vine.

În acest context, cei mai avantajați rămân tot clienții Termoficare. „Dacă prețul gazului rămâne plafonat, nu va exista nicio scumpire a încălzirii în iarna care vine”, promite primarul Florin Birta (foto). Desigur, asta dacă Termoficare va găsi gaz să „bage” pe foc. Pentru că, altfel, nu va exista nici încălzire...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Ia sa luam putina lumina...din mina
https://www.gandul.ro/opinii/cine-vrea-sa-inchida-minele-romaniei-19814953
Postat 20 Iulie 2022, 20:59 de excalibur
Interese...de grup
Cand a tocat Primeria cu acolitii 100 de milioane de euro sa faca aceasta "minune a lumii" centrala pe gaz..a fost bine hmm ce comisioane...acum platesc proștii ca na cine sa plateasca. Au dat afara sute de oameni... platesc mentenanță anual la centrala pe gaz milioane de euro... Oradea e o altă țară aici totul se face doar sa se cheltuie cat mai mult nu conteaza ca e bine sau nu ... urmeaza falimentul in ritmul asta...Falimentul oradenilor pentru ca an de an cresc taxele sa acoperim investitiile proste ale acestor politruci.
Postat 19 Iulie 2022, 19:57 de strada
:::::))))))
Mulți pe aici care ar putea adapta o ușă de ka Lodga la 1310 ::::))))
Postat 18 Iulie 2022, 22:54 de Sandu2100
Nu se stie (stia) povestea gazului?
[ https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/raport-rezervele-energetice-romaniei-terminate-1_6123ea1a5163ec4271738e03/index.html ]. La ritmul actual de consum si extractie, 9ani. Ce era de stiut? Nu te poti incalzi iarna cu eoliene,fotovoltaice... Trebuie FLACARA. "Din 2016, de la trecerea pe gaz, s-a distrus cazanul, secția combustibil, benzile transportoare, tot. Ar trebui reparat, revizuit și repornit, iar asta nu se poate”, zice directorul." DE CE S-A DISTRUS? DE CE NU S-AU PROCURAT FILTRE?
Postat 18 Iulie 2022, 21:50 de excalibur
@adi13
Nu a demolat nimic, chiar si in iarna s-a pornit o perioada. Cet de pe Borșului a ramas aproape complet.
Postat 18 Iulie 2022, 21:27 de poiu
"Premierul Nicolae Ciucă a anunțat săptămâna trecută că România va avea cantități suficiente pentru a trece prin iarnă”
Asta nu stia nici macar ca in Romania se produce motorina...In acelasi timp a calculat ca avem in continuare o crestere economica solida...nu in doua cifre ,dar consistenta. Din seria: "Daca sunteti cuminti ,va bagam apa in piscina". Cind te gindesti ca antecesorul lui Necula, fie iertat, incalzea orasul cu porumb de pe tarlalele proprii... Cit de prost sa fii sa nu bagi cet-ul pe carbune in conservare, pe 10-20 ani, strategic ??
Postat 18 Iulie 2022, 20:34 de excalibur
Bolovanul e tot bolovan
De ce naiba a trebuit demolat cazanul cu carbune? Cu ce incurca ala de il lasau acolo, in caz de nevoie. Nu se stie niciodata ce e cu gazul , si uite prostovanul de Bolojan, repede l-a demolat. Vai prost e omul asta
Postat 18 Iulie 2022, 19:10 de adi13
Fake news !?!
Chiar săptămâna trecută a apărut premierul Ciucă într-o conferință de presă, spunând clar și răspicat, în stilu-i caracteristic ... că România nu are probleme de continuitate a alimentării cu gaz, că rezerva e în curs de reconstituire de la 60% la 100% până în luna decembrie, iar dacă va fi cazul, suntem în situația în care se va putea deschide oricând "robinetul" rețelei de pe teritoriul național-liberal, ce urmează a se finaliza în următoarele 3 luni și care se înțeapă în magistrala ce leagă gazul din Azerbadjan și Kazastan prin Turcia, Grecia, Bulgaria ... până la Bruxelles, via "bursa de la Viena". Așadar, dacă municipalitatea din Oradea nu știe că la București, la etajul vilei din Modrogan și nu după fiecare strigare a unor trepăduși ai PNL, se semnează contractele de achiziție ... atunci e groasă rău. Pentru că asta arată cum, sub înaltul patronaj al harbarniștilor de la acest măreț partid, se inaugurează proiectul de țară numit "România Liberală și Haosul Desăvârșit".
Postat 18 Iulie 2022, 17:47 de KP
Acum 10 ani am ales! Din pacate am ales prost(ul)!
Articolul e super, pun link-ul si atat, n-am ce adauga! https://www.ebihoreanul.ro/stiri/mihai-groza-voi-renunta-din-prima-zi-la-proiectul-cet-ului-pe-gaz--101596.html
Postat 18 Iulie 2022, 16:25 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON