URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2009, 04:11

Războiul pensiilor

Războiul pensiilor RĂZBOI CÂT CASA. Fost jurist la Alumina, avocatul Paşcu Balaci (foto) a reprezentat în instanţă sute de bătrâni care s-au judecat cu Casa Judeţeană de Pensii. "Am lucrat o vreme ca jurist în întreprindere şi am cunoscut condiţiile în care munceau colegii mei. Era normal să îi ajut să obţină o majorare a pensiei dacă legea le dă acest drept", spune Balaci
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copil cuminte, babă frumoasă şi pensionar mulţumit cu pensia, mai rar! Mai ales că, de cele mai multe ori, pensia nu e decât un abonament la foame.

În Bihor sunt deja peste 2.000 de nemulţumiţi care s-au adresat instanţei, iar zilnic alţi 30 de foşti salariaţi cheamă în judecată Casa Judeţeană de Pensii pentru recalcularea pensiei. De cele mai multe ori cu succes...

Procese peste procese

05 Tirle.jpgDacă ar fi plătiţi la kilogram, după volumul dosarelor pe care le au în lucru, juriştii Casei Judeţene de Pensii (CJP) ar fi milionari. În ultimii trei ani vârstnicii bihoreni au deschis împotriva instituţiei nu mai puţin de 2.016 procese, iar numărul cauzelor este în continuă creştere. "Zilnic se înregistrează noi acţiuni, nu ne putem aştepta ca în viitorul apropiat numărul proceselor să scadă", spune Leontin Ţîrle (foto), directorul CJP Bihor.

Toate procesele au acelaşi obiect: recalcularea pensiei. Împinşi de sărăcie, bătrânii cer majorarea cuantumului drepturilor băneşti convinşi că, după o viaţă de muncă în care au cotizat, merită o pensie mai mare. Şi încearcă marea cu degetul...

La Tribunal!

Primele acţiuni în instanţă formulate pentru majorarea pensiei au fost depuse în anul 2006. Ulterior numărul lor a crescut de la lună la lună, pentru ca punctul culminant să se înregistreze în 2008. "Prin acţiunile depuse, pensionarii cer recalcularea pensiei invocând faptul că au lucrat în grupa întâi sau a doua de muncă", povesteşte Laura Hora, consilierul juridic al CJP Bihor.

Conform Legii pensiilor din 1977, valoarea punctului de pensie pe baza căruia se stabilesc drepturile băneşti ale solicitanţilor se împarte la stadiul complet de cotizare, care este de 30 de ani pentru bărbaţi, respectiv 25 de ani pentru femei. Normativele ulterioare apărute în 1990 spun că pentru minerii din subteran şi cei care au lucrat în mediu radioactiv stagiul complet este de doar 20, respectiv 15 ani de muncă. Cum în ambele cazuri este vorba de salariaţi care au lucrat în grupa întâi de muncă, de aici până la asimilarea cu minerii de către instanţele de judecată a tuturor celor care au lucrat în condiţii grele a fost doar un pas.

Calcul simplu

Raţionamentul celor care deschid proces e simplu. Prin împărţirea punctelor de pensie acumulate în timp ce era salariat la un număr mai mic de ani creşte valoarea coeficientului cu care se înmulţeşte punctul de pensie. Şi implicit pensia! Un exemplu aleator arată că dacă împărţim 52 de puncte de pensie la 30 de ani de cotizare rezultă un coeficient de 1,73, dar dacă împărţirea se face la doar 20 de ani coeficientul este de 2,6. Înmulţit cu 732,8 lei, la cât a fost majorată valoarea punctului de pensie începând cu 1 octombrie 2009, rezultă că de la 1.270 lei, cât este stabilită în primul caz, pensia urcă la 1.905 lei în cel de-al doilea. O majorare de aproape 35%!

Chiar dacă sumele cu care cresc pensiile în urma recalculării nu sunt în general atât de mari ca în exemplul dat, în medie tot e vorba de o majorare de 100 lei pe lună, adică 1.200 lei pe an. Ceea ce, în condiţii de criză, este mult chiar şi pentru un salariat!

Vinovat, un avocat

La o asemenea "indexare" era de aşteptat ca procesele de recalculare să se ţină lanţ. "Spre deosebire de alte judeţe, instanţele din Bihor au fost mai îngăduitoare cu solicitările pensionarilor, care sunt o categorie socială mai vulnerabilă, chiar dacă solicitanţii speculau de fapt o portiţă a legii. După primele procese câştigate au urmat valuri de solicitări de recalculare", spun angajaţii CJP.

În vreme ce instituţiile similare din Cluj, Timişoara sau Arad au pe rol undeva la 200 de procese pe această temă, în Bihor sunt înregistrate de 10 ori mai multe. S-ar zice că bihorenii ţin mai mult ca alţii să le fie respectate drepturile. Neoficial, conducerea CJP pune, însă, valul de procese pe seama avocatului Paşcu Balaci, specializat în procese cu Casa de Pensii. "Mai bine de trei sferturi din cauzele aflate pe rol sunt deschise de Balaci. Fiecare proces câştigat îi aduce alte şi alte cauze. Restul cererilor sunt individuale sau făcute de persoane fizice care au câştigat procesul şi acum îşi sfătuiesc foştii colegi cum să facă", povesteşte unul din reprezentanţii instituţiei.

"Au tot dreptul!"

Contactat de BIHOREANUL, avocatul Paşcu Balaci spune că numărul mare de cauze înregistrate faţă de judeţele vecine este dat de natura fostei industrii comuniste şi nu din faptul că ar fi făcut o afacere din "războiul" cu Casa de Pensii. "În Bihor, spre deosebire de alte judeţe axate pe industrie uşoară, au fost peste 5.000 de muncitori care au lucrat în condiţii grele, încadrate în grupa întâi de muncă. Aceşti oameni au fost angajaţi la CFR, la Alumina, la fosta întreprindere chimică Sinteza, la turnătoria de la Înfrăţirea sau la Exploatarea Minieră Băiţa", zice avocatul.

Balaci povesteşte că primul proces pe această temă a fost câştigat în urmă cu trei ani la Bucureşti de un anume Dumitru Vulpe. Apoi sentinţa respectivului a intrat în practica judiciară. "Oamenii ăştia au tot dreptul la recalcularea pensiei pentru că au lucrat în grupa I. Dintre cei care au lucrat în radiaţii, de exemplu, cei mai mulţi nici n-au mai apucat să se bucure de pensie prea mult, pentru că au murit. Acum vin văduvele să ceară recalcularea ei, ca să mai crească pensia de urmaş", spune Balaci.

Avocatul susţine că majorarea pensiei prin recalcularea ei nu este decât o minimă reparaţie pentru cei care şi-au distrus sănătatea. În acest context, numărul disproporţionat de mare de pensionari bihoreni care au profitat de această portiţă din lege nu e decât o consecinţă a faptului că la vremea lor au muncit pe brânci. Şi desigur, au găsit avocatul suficient de dibaci să ştie scoate bani din asta asta...


CINE N-ARE BĂTRÂNI...
3,4
pensionari revin, conform statisticilor oficiale, fiecărui angajat din judeţul Bihor


REPARAŢIE TÂRZIE
Vine recalcularea!

Pensionarii care au lucrat la vremea lor în grupa I de muncă dar nu au cerut recalcularea pensiei vor beneficia de majorarea ei chiar şi fără să se judece cu Casa de Pensii. Juriştii CJP Bihor spun că prin aplicarea Ordonanţei 100 din 2008, toţi salariaţii care au lucrat în grupa întâi şi a doua de muncă primesc 0,50 respectiv 0,25 puncte suplimentare de pensie, pentru fiecare an lucrat în condiţii grele de muncă.

Punctele se acordă în patru tranşe, ultima fiind în octombrie 2009. "Legiuitorul a vrut să elimine discrepanţele dintre cei care au lucrat în grupa întâi şi a doua de muncă şi au cerut recalcularea pensiei la un număr mai mic de ani, faţă de cei la care li s-a calculat pensia la 30 de ani. Acum, cei din urmă vor primi bani în plus", spune jurista Laura Hora.

Reprezentanţii CJP Bihor precizează că ordonanţa se referă doar la pensionarii la care li s-a calculat pensia raportat la stagiul complet cerut de lege. Aceştia vor beneficia de o majorare a pensiei în sumă mai mare decât au obţinut ceilalţi prin instanţă. Minim 150 lei, în funcţie de anii lucraţi în condiţii grele de muncă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON