Şefa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Sanda Mercea, a scăpat definitiv de acuzaţiile pe care i le-a adus Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în 2017, când a acuzat-o de conflict de interese şi incompatibilitate, pentru nişte fapte nu doar vechi şi la acea vreme, ci, culmea, pentru care Mercea fusese trimisă în judecată cu un an înainte.
Concret, nora fostului consilier PSD Pavel Mercea a fost acuzată că, în 2012, instituţia condusă de ea a cumpărat 20 de chitanţiere de la firma soţului ei, Mardan Exim, în valoare de 156,98 lei, dar şi că anterior, între 2004 şi 2012, a fost administrator la o firmă, fără să treacă asta în declaraţiile de interese.
Procesul penal s-a încheiat în 2018, când Curtea de Apel Oradea a achitat-o pe Mercea pentru toate faptele, iar săptămâna trecută Înalta Curte a decis să anuleze şi raportul ANI. Cum a ajuns ditamai scandalul să se fâsâie a aflat Bihorel, citind motivarea sentinţei de la Oradea, care arată pe de-o parte că procurorii n-au dovedit intenţia lui Mercea de a comite o faptă penală când a omis să declare că e patroană, iar pe de altă parte că ea nici măcar nu era şefa APM când instituţia cumpăra chitanţiere de la soţul ei.
Achiziţia a comandat-o nimeni alta decât Manuela Moldovan, noră a fostului procuror-şef al DNA Oradea, Ioan Moldovan, şi soţia avocatului Tudor Moldovan, care a fost şefa Agenţiei două luni şi a fost mazilită în iulie 2012, tocmai ca să-i facă loc lui Mercea.
În ultimele zile ca directoare, Moldovan a comandat chitanţierele de la Mardan Exim, firmă de la care APM făcea asemenea achiziţii din anul 2000, iar apoi, un an mai târziu, a reclamat-o pe Mercea pe motiv de conflict de interese.
Cu ce folos se vede acum: 7 ani de scandaluri, bani publici cheltuiţi pe anchete, dar niciun vinovat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.