URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2011, 08:36

Războiul mall-urilor

Războiul mall-urilor ÎN CREŞTERE. Complexul Era Shopping Park, dezvoltat de grupul grec Omilos, îşi continuă creşterea inclusiv la doi ani de la inaugurare. Pentru la toamnă, dezvoltatorul pregăteşte darea în folosinţă a unui mall cu circa 70 de magazine noi
Războiul mall-urilor MĂRIMEA CONTEAZĂ. Inaugurat în decembrie 2002, primul mall din vestul României, Lotus Center, traversează cea de-a treia etapă de extindere după cele din 2006 şi 2008, urmând să ofere noi forme de distracţie. De data aceasta non-stop!
Războiul mall-urilor RENĂSCUT. La un an după ce a cumpărat cu 30,5 milioane euro proiectul falimentar Tiago, miliardarul Gabriel Popoviciu pregăteşte relansarea complexului sub numele Oradea Shopping City, care va include un cinematograf 3D
Războiul mall-urilor "UZINA" DE COMERŢ. Fondată de doi nemţi originari din Sibiu, compania Oasis Developement a proiectat pe amplasamentul fostei întreprinderi Înfrăţirea un centru comercial cu 120 de magazine
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Suflul distructiv al crizei a măturat piaţa, victimele falimentelor au fost îngropate, supravieţuitorii se pregătesc de contraofensivă.

După doi ani de blocaj, marii comercianţi anunţă investiţii masive, astfel că mall-urile se pregătesc pentru ziua în care puterea de cumpărare va reîncepe să crească...

Se mişcă piaţa

07 Iacob.jpgMarile firme fac primele mişcări pe piaţă. "Pentru prima dată în ultimii doi ani investitorii au început demersuri pentru autorizarea unor lucrări de extindere a construcţiilor existente sau chiar a unor construcţii noi", spune Lucia Iacob (foto), arhitectul şef al Oradiei.

În ultimul an au cerut extinderea firme consacrate, ca Lotus Center şi Era Shopping Park. La fel, milionarul Gabriel Popoviciu a cerut reglementarea căilor de acces la fostul complex Tiago, care va fi relansat în toamnă sub brandul Oradea Shopping City, iar grupul Oasis pregăteşte construirea unui mall în buricul târgului, pe terenul fostei întreprinderi Înfrăţirea.

Ofensiva mall-urilor care promit posibilităţi variate de shopping şi de petrecere a timpului liber în cinematografe, discoteci şi săli de sport e dublată de un val de magazine care îşi anunţă intrarea în Oradea.

Primăria a eliberat autorizaţii de construire pentru viitorul magazin Dedeman (situat pe Calea Aradului, între Era Shopping Park şi Bricostore), pentru un magazin Baumax (în zona Ogorului, lângă Real), pentru un al doilea magazin Kaufland (în Nufărul) şi pentru primul magazin Lidl (în locul fostei fabrici Exmob din Tudor Vladimirescu). Şi exemplele pot continua...

Mai mare, mai tare...

Cele mai aprigi bătălii se anunţă pe piaţa mall-urilor. Nume consacrate ca Era Shopping Park şi Lotus Center se află în plină campanie de extindere. "Nu pot da cifre exacte, dar ambele companii îşi doresc să deţină cea mai mare suprafaţă construită, lucru care le-ar putea influenţa poziţia pe piaţă", spune Lucia Iacob.

Conform proiectului, Era Shopping Park urmează să ajungă la 78.000 metri pătraţi. Cum Lotus Center a pornit în primăvară campania de mărire de la 60.000 mp, câştigătorul competiţiei va fi stabilit în toamnă, la inaugurare.

Războiul titanilor

Din raţiuni strategice, reprezentanţii firmelor se feresc să facă publice numele brandurilor care vor fi găzduite în noile galerii comerciale, dar anunţă că vor oferi noi posibilităţi de petrecere a timpului liber.

Era Shopping Park mizează pe un centru comercial cu peste 110 magazine, sală de cinema, restaurante, cafenele, piste de bowling, casino şi jocuri mecanice. La rându-i, Lotus Center pregăteşte creşterea numărului de spaţii comerciale prin mutarea sectorului de divertisment şi food la etajul clădirii unde au loc acum lucrările de extindere. Acolo vor funcţiona cafenele şi restaurante, un cazino, o sală de jocuri şi una de bowling cu 12 piste. Despărţite de zona comercială, vor avea avantajul de a putea funcţiona cu program prelungit sau chiar non-stop.

Sub presiunea concurenţei

Noii sosiţi - Oradea Shopping City, dezvoltat pe infrastructura Tiago, şi Prima Shopping Center, pe fosta întreprindere Înfrăţirea - vor fi forţaţi să mărească oferta de divertisment.

Principalul punct de atracţie al fostului Tiago vor fi cele şase săli de cinema cu proiecţie 3 D, un centru de bowling cu 8 piste profesionale, sală de biliard şi altele. Oferta Prima Shopping Center e încă în lucru. După toate probabilităţile, galeria comercială a acestuia va include branduri precum Kaufland, Lidl, magazine de confecţii, saloane de beauty şi wellness. Proiectul mai prevede construcţia unui hotel şi a unei clădiri de birouri, dar varianta finală n-a fost încă făcută publică. Oricare ar fi, aceasta va trebui să se adapteze la standardele concurenţei, care se anunţă înalte. Aşa că, după ani de letargie, din toamnă cârcotaşii nu vor mai putea vorbi despre Oradea ca despre un oraş fără posibilităţi de distracţie. Doar bani să fie...


ATAC PE CORSO
Vremea băcanilor

08 Dan Octavian_1.jpgDezvoltarea mall-urilor va avea un impact major asupra comerţului local. "Investiţiile masive lansate acum arată că, deşi criza încă nu a trecut, retailerii se aşteaptă la o revitalizare a consumului prin creşterea puterii de cumpărare a populaţiei în următorii trei ani", spune Dan Octavian (foto), directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene.

Consultantul afirmă că primele efecte se vor vedea în cifra de afaceri a magazinelor. "Prin puternica ofertă de divertisment, mall-urile vor fi un concurent serios îndeosebi pentru zona pietonală a străzii Republicii. Majoritatea clienţilor de pe Corso se vor muta aici, pentru că posibilităţile de distracţie vor fi mai variate", spune Dan Octavian.

În plus, promoţiile firmelor mari vor atrage tot mai mulţi clienţi în detrimentul ABC-urilor de cartier. "La fel ca în Occident, la magazinul din colţul străzii vor apela doar pensionarii care nu se pot deplasa la hypermarket şi cei care ies din casă după o pâine", prezice consultantul. Scăderea vânzărilor va determina patronii ABC-urilor fie să tragă obloanele, fie să renunţe la personal şi să vândă în magazin împreună cu ceilalţi membri ai familiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
hahahaCOPY
si cine mai munceste in tara asta? toata lumea e la mall daca te iei dupa tovarasul consultant, inchideti magazinele si parasiti orasul, vine potopul de mall-uri....
Postat 12 Iulie 2011, 23:57 de fer
Neclaritati...
Se vede treaba ca articolul a fost scris din birou, fara o documentare in teren.Asa apar neclaritati..."viitorul magazin Dedeman (situat pe Calea Aradului, între Era Shopping Park şi Bricostore)", pai Era Shopping Park include Bricostore in aceeasi constructie!!! Poate peste drum, langa Oradea Shopping City, unde chiar este un teren liber..."magazin Baumax (în zona Ogorului, lângă Real)", daca faceati putina miscare pe centura ati fi observat ca peste drum de Real este de luni de zile un panou de tabla cu amplasamentul firmei Toni Construct care include si magazinul Baumax.Deci peste drum va fi Baumax.
Postat 12 Iulie 2011, 23:30 de Boom
Asta ne trebuie...
Asta ne trebuiesc... Mall-uri... si "Shopping City"-uri... Wsm...
Postat 12 Iulie 2011, 09:21 de az
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON