URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2022, 07:57

Războiul din farfurie: Bihorenii vor plăti cu 40% mai mult pe masa de Paşti după creşterea fără precedent a preţurilor la alimente

Războiul din farfurie: Bihorenii vor plăti cu 40% mai mult pe masa de Paşti după creşterea fără precedent a preţurilor la alimente SE LASĂ RĂU! Scumpirile alimentelor au golit farfuriile românilor. „Săptămâna trecută am eliberat în magazinele noastre cu 30% mai multe bonuri dar, în loc să crească, valoarea vânzărilor a scăzut. Am ajuns să văd cumpărători care comandau: «Patru ficăței de pui, trei felii de salam, doi crenvurști și 200 de grame de carne»”, povestește administratorul Andromi, Sorin Mudura
Războiul din farfurie: Bihorenii vor plăti cu 40% mai mult pe masa de Paşti după creşterea fără precedent a preţurilor la alimente STOC LIMITAT. Panica cu privire la scumpirea produselor alimentare a determinat românii să își cumpere cantități mari de ulei, făină și zahăr, ca să își facă provizii. „Oamenii văd pe Facebook o poză cu un cumpărător cu coșul plin de ulei, intră în panică și iau apoi rafturile cu asalt, deși este ulei destul”, spune directorul unui hypermarket. Pentru evita specula, unele magazine au limitat la un bax cantitatea de ulei sau făină ce poate fi cumpărată de o persoană
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu mai este nicio îndoială. Criza e aici. "Ceva se întâmplă. Nu doar că s-au scumpit toate, dar carnea, de exemplu, începe să nu se mai găsească. Într-o singură săptămână preţul pe bursă al carcasei de porc a crescut de la 1,4 euro la 2,4 euro pe kilogram şi nu se nici găseşte. În loc să se deschidă miercuri, bursa s-a deschis abia joi, pentru că nu avea ce tranzacţiona", spune administratorul societăţii Andromi, Sorin Mudura.

Mai puţin în farfurie

Mesajele liniştitoarele ale guvernanţilor privind securitatea alimentară a românilor se lovesc de realitatea din plasa de cumpărături. La aceiaşi bani, oamenii pun pe masă cu un sfert mai puţină mâncare decât în februarie anul trecut.

Patricia David, firma VespanValul scumpirilor a fost pornit de creşterea preţurilor combustibililor şi energiei, care măresc costurile de producţie, transport şi distribuţie. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, scumpirea gazului cu 44,94%, a energiei termice cu 20,99% şi a combustibililor solizi cu 27,24%  a urcat preţul la cartofi cu 30,58%, la ulei cu 26,1%, la mălai cu 19,32% şi la făină cu 16,38%.

"Am scumpit pâinea cu 10% din ianuarie, după ce ne-a venit factura de curent pe decembrie, iar săptămâna aceasta vom majora cu încă 10% preţul produselor cu amelioratori (n.r. - franzelă, patiserie) pentru că aceştia s-au scumpit", spune Patricia David (foto), acţionarul Vespan, producătorul pâinii de Salonta. Rezultatul? "Cine cumpăra înainte o pâine, astăzi ia doar jumătate".

Secetă mare

Dan Corbut, fermierScumpirea combustibililor, generată de creşterea cererii în procesul de repornire a economiei după pandemie, a fost accelerată de declanşarea războiului din Ucraina. Pe de o parte, scoaterea de pe piaţă a producătorilor ucraineni, care ocupă locul II în Europa, cu recolte anuale de 30 milioane tone de grâu, a scumpit cerealele. Pe de altă parte, sancţiunile impuse Rusiei au lăsat agricultura fără îngrăşăminte, iar recoltele vor fi mai mici.

"Costurile fermierilor s-au triplat, iar îngrăşămintele se scumpesc tot la trei zile. Tona de uree (n.r. - cel mai utilizat îngrăşământ pe bază de azot) a ajuns, de la 1.000 lei anul trecut, la 5.000 lei. Şi nici aşa nu se găseşte!", spune fermierul Dan Corbuţ (foto), care lucrează peste 3.200 de hectare.

Lipsa apei din sol afectează şi ea culturile. "N-a mai plouat cum trebuie din noiembrie. Grâul doar a răsărit, dar stagnează. Dacă seceta continuă, vom avea probleme", avertizează Corbuţ.

Efectele se văd deja. Din cele 22.000 de hectare semănate în Bihor cu rapiţă, pe jumătate din suprafaţă sămânţa s-a uscat în pământ. "Voi reînsămânţa cu floarea soarelui", spune fermierul. Iar cheltuielile mai mari înseamnă produse mai scumpe...

"Nu au oamenii bani"

Preţuri record anunţă şi producătorii de legume şi fructe. "Pământul de răsad s-a scumpit de la 75 lei la 110 lei balotul, îngrăşământul pentru livadă de la 1.600 lei la 4.200 lei tona, iar ghivecele din plastic pentru flori au sărit de la 2,5 lei la 4 lei bucata. În luna mai va trebui să dau cel puţin cu 20 lei kilogramul de roşii", spune fermierul Marcel Maxim, din Satu Nou.

Bărbatul anunţă vremuri grele: "Dacă anul trecut, de 8 martie, am vândut toate florile, anul acesta, la 1 leu mai mult, am dat doar jumătate. N-au oamenii bani".

Şi fructele se vor scumpi. "Producţia la măr, păr şi alun arată deocamdată bine, dar fructele vor fi mai scumpe. Merele vor ajunge de la 2 lei la cel puţin 4 lei kilogramul, asta dacă nu vine un îngheţ târziu de primăvară şi vor costa şi mai mult", spune Francesco Tomassi, un antreprenor care supraveghează exploataţii cu peste 50 hectare de livezi.

"Au pus lacăt pe şapte ferme"

Iosif Pazuric, patron NutrientulCarnea va ajunge produs de lux. Grupul Nutrientul, cel mai mare producător din Bihor, a închis două ferme avicole de la Ciumeghiu şi Palota. "Nu am putut acoperi preţurile de producţie. Nu e vorba de creşterea costurilor doar cu energia, ci şi la toate materiile prime", declara luna trecută BIHOREANULUI patronul grupului Nutrientul, Iosif Pazuric (foto).

Aceeaşi soartă ar putea s-o aibă şi fermele de porcine, care se apropie de limita de jos rentabilităţii. "Zootehnia nu mai are viitor. Oamenii îşi vând animalele pentru că tona de borhot pentru vaci s-a dublat, de la 200 lei la 400 lei, iar un balot de siloz, pentru mai puţin de 30 de animale, s-a scumpit de la 200 lei la 300 lei. Anul ăsta s-a pus lacăt pe şapte ferme mari în Bihor", spune Alexandru Oltean, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Animale Domestice şi Păsări, care reuneşte circa 600 de exploataţii. În toamnă, de altfel, şi Oltean a renunţat la creşterea oilor ca să-şi poată întreţine cele 100 de vaci. "După mine, vine o criză de carne", spune el.

Zootehniştii confirmă că urmează scumpiri fără precedent. "Mielul, care anul trecut a fost 20 lei kilogramul, va fi acum 35 lei sau mai mult", spune fermierul Samuel Haiaş din Şuşturogiu.

Ciobanii nici nu-şi fac mari speranţe cu vânzările de Paşti. "Dacă vedem că nu trece, decât să vindem în pierdere mai bine ţinem mieii pe toamnă şi o să-i dăm la arabi", spune Haiaş.

Arşi la carne... 

Sorin Mudura, patron AndromiSărbătorile pascale vor fi mai scumpe ca niciodată. "Masa o să ne coste cu 40% mai mult", spune administratorul măcelăriei Andromi, Sorin Mudura (foto). "Anul trecut jambonul de porc era 38 lei kilogramul. Acum, dacă pe carcasa de porc dau 2,4 euro kilogramul, va sări de 50 lei. Pulpa de viţel s-a scumpit de la 34 lei la 54 lei, iar mielul va creşte de la 30 lei la aproape 40 lei".

Mudura e pesimist. "Carnea nu doar că s-a scumpit, dar se şi găseşte tot mai greu, pentru că ţările occidentale fac provizii. Dacă statul nu va interveni, românii vor ajunge să ia credit ca să aibă ce mânca", crede omul de afaceri.

Efectele se vor vedea în lanţ. "Firmele de catering şi organizare de evenimente, oricum afectate de pandemie, vor fi şi mai lovite. O să ajungem că o persoană care dă 100 euro la nuntă nici măcar nu şi-a plătit meniul", zice Mudura.

Constrânşi de situaţie, românii vor strânge cureaua. Potrivit procesatorului bihorean, "criza ne va învăţa să nu mai facem risipă şi să ne gândim de două ori ce punem în coş". Lecţie prin care bihorenii au mai trecut şi-n comunism, şi în anii 90...


RECORD
8,5%
 a fost rata inflaţiei în februarie, potrivit INS, depăşind vârful de 8,4% din ianuarie 2022


"NU EXISTĂ RISC DE CRIZĂ"
Oficial ne merge bine

Nicolae Hodișan, șeful Direcției Agricole BihorÎn Bihor s-au însămânţat 62.000 hectare cu grâu şi 22.000 cu rapiţă şi urmează să fie înfiinţate 92.000 hectare de porumb, 30.000 de soia şi 7.000 de floarea soarelui. "Ne confruntăm cu un deficit de 40% de apă în sol, dar sperăm să plouă, iar plantele să-şi revină", spune şeful Direcţiei Agricole Judeţene Bihor, Nicolae Hodişan (foto).

Mesajele oficiale sunt optimiste. "România, în momentul de faţă, nu se află în niciun risc de a apărea o criză alimentară... Producem suficient de multă hrană pentru necesarul de consum al populaţiei", spunea săptămâna trecută ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Părerea acestuia o împărtăşesc şi marii retaileri. "Acum există un val de consum pe care nici noi nu îl înţelegem. Într-adevăr, produsele se scumpesc cu 1-2 lei, dar nu sunt diferenţe aşa de mari încât să se justifice achiziţii de baxuri de ulei ori făină, ca acum două săptămâni", spune directorul unui hypermarket.

Sociologul Dragoş Dărăbăneanu crede că penuria alimentară de care se tem românii este, de fapt, una de securitate: "Oamenii se simt ameninţaţi de pandemie, de război, de sărăcie, şi încearcă să se protejeze cum pot". Potrivit sociologului, "nu o să se moară de foame în secolul XXI în România, pentru că în situaţii extreme alimentele pot fi raţionalizate, dar oamenii - nu doar românii - nu stau să judece în situaţii de criză, ci reacţionează din instinct".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON