URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2010, 00:58

Război pe pahare

Război pe pahare FĂRĂ ALCOOL. Începând din 1 februarie 2010, ABC-urile non-stop, magazinele şi benzinăriile care vând alcool după ora 23 în timpul săptămânii, respectiv 24 sâmbăta, vor trebui să plătească o taxa specială de ordine publică. Patronii vor trebui să contribuie la bugetul local cu sume între 21.000 şi 35.000 lei pe an, în funcţie de suprafaţa sălii de vânzare, criteriu care nu are nimic în comun cu "ordinea publică"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adio, chefuri nocturne udate cu bere, adio, cumpărături urgente pentru împrospătarea stocului de vin epuizat în timpul unei agape cu prelungiri! Începând din februarie va intra în vigoare taxa specială de ordine publică instituită pe localurile care comercializează băuturi alcoolice pe timpul nopţii.  

Conform unei Hotărâri de Consiliu Local, supra-taxa se plăteşte indiferent dacă e vorba de un night-club gălăgios sau de un ABC cu o vânzătoare aţipită în aşteptarea vreunui client la gemuleţul din uşă. Asta, dacă nu cumva prefectul Gavrilă Ghilea atacă taxa în instanţă, aşa cum ameninţă...

Dezalcoolizare!

Scandalul e vechi de când lumea şi, culmea, toată lumea are dreptate. De o parte sunt tinerii care vor să se distreze, de cealaltă orădenii care vor ca noaptea să doarmă. După încercări repetate, care au culminat cu intenţia închiderii barurilor la ora 22, primarul Ilie Bolojan a venit cu o propunere de inspiraţie englezească. Primăria va limita numărul localurilor cu program non-stop, de la restaurante până la săli de nunţi şi baruri de hotel, prin introducerea unei taxe speciale. Din banii încasaţi, va înlocui mobilierul stradal spart de clienţii turbulenţi, va spori numărul poliţiştilor şi va spăla străzile de urmele beţivilor.

Taxa specială de ordine publică a fost adoptată de Consiliul Local în luna august a anului trecut. Se aplică localurilor deschise în intervalul orar 23-06, de duminică până joi inclusiv, respectiv 24-06 vinerea şi sâmbăta. Un local cu sala de mese sub 100 de metri pătraţi ar trebui să achite 3.000 lei pe oră pe an (pe fiecare oră cu care depăşeşte orele 23, respectiv 24), iar unul mai mare până la 5.000 lei pe oră pe an. La un bar cu regim non-stop, ajunge la 35.000 lei pe an!

Pentru ca Primăria să poată calcula suma datorată de fiecare local, patronii sunt obligaţi să declare orarul de funcţionare şi suprafaţa sălii până la sfârşitul lunii ianuarie a fiecărui an. Altfel, riscă amenzi de până la 2.500 lei!

"Nu-i normal"

Deşi Hotărârea Consiliului Local a fost adoptată vara trecută, scandalul a izbucnit abia la începutul acestui an. Motivul? În şedinţa din 17 decembrie 2009, Consiliul a introdus pe lista localurilor supra-taxate inclusiv ABC-urile, benzinăriile şi magazinele non-stop.

07 Ghilea.jpgMăsura a fost considerată abuzivă de către prefectul Gavrilă Ghilea (foto). Acesta l-a invitat săptămâna trecută la discuţii pe secretarul Consiliului, Ionel Vila, şi i-a cerut revizuirea hotărârii. "Una am discutat cu primarul Ilie Bolojan şi alta a ieşit. Discuţia a fost că se pune o taxă pe barurile şi cluburile cu program non-stop dar, în final, în Hotărârea de Consiliu Local au fost introduse ABC-urile, staţiile PECO şi magazinele alimentare", a declarat Ghilea pentru BIHOREANUL.

Prefectul consideră mai ales taxarea ABC-urilor ca fiind aberantă. "Nu e normal ca în plină criză să suprataxezi clienţii magazinelor, pentru că până la urmă asta se întâmplă: din cauza suprataxei, patronii fie vor creşte preţurile, inclusiv la mâncare, fie vor închide", explică Ghilea. Prefectul ameninţă că în cazul în care Consiliul nu revine asupra hotărârii, o va ataca în justiţie. Şi, conform legii, aplicarea unui act administrativ atacat de prefect e suspendată de drept până la obţinerea unei sentinţe definitive şi irevocabile!

07 Bolojan.jpg"Ba e legală"

Primarul Ilie Bolojan (foto) nu pare foarte impresionat de ameninţarea lui Ghilea. "Am vorbit cu juriştii Primăriei şi am înţeles că nu s-au formulat argumente cu privire la nelegalitatea hotărârii, ci doar păreri cu privire la oportunitatea ei", zice Bolojan.

Primarul spune că dacă Prefectura nu a atacat din august până acum prima formă a Hotărârii, nu are de ce s-o conteste nici pe a doua, cea din decembrie, care include referirile la ABC-uri şi benzinării. "Dacă taxa pe cluburile non-stop e legală, la fel de legală este şi taxa pe ABC-urile non-stop care comercializează alcool. În loc să cumpere o bere cu 6 lei dintr-un bar, unii preferă să cumpere cu aceiaşi bani un flacon de doi litri, pe care îl beau pe o bancă, pentru a-şi asigura "consumul de bază", după care intră în club doar pentru a-şi face "prea-plinul"", spune ironic primarul.

Bolojan susţine că de vreme ce fac profit de pe urma clienţilor, societăţile comerciale care vând alcool pe timpul nopţii vor trebui să participe şi la înlăturarea distrugerilor provocate de aceştia. "Ar fi anormal ca repararea băncilor sparte de cheflii, înlocuirea becurilor sparte şi spălarea străzilor de vomă să se facă din banii tuturor orădenilor", spune, tăios, Bolojan.

Argumentul cu falimentul

07 Florea.jpgŞi funcţionarii municipalităţii consideră că argumentul Prefecturii, cel privind falimentul ABC-urilor, nu stă în picioare. "Dacă ai un ABC non-stop şi nu vrei să plăteşti taxa specială, nicio problemă: nu mai vinzi alcool după ora 23! La fel se întâmplă în Croaţia şi în alte ţări şi nu protestează nimeni că este un abuz", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

Directorul mai spune că taxa nu e nici pe departe atât de dărâmătoare precum pare la prima vedere. "Toţi patronii de non-stopuri care au fost la Primărie au spus că nu vor mai vinde băuturi alcoolice noaptea, iar proprietarii de localuri au declarat două, cel mult trei ore de funcţionare peste ora 23", spune Florea. Directorul afirmă că fie clientela barurilor se va rări după ora 2 noaptea şi proprietarilor nu le va mai renta să ţină deschis, fie patronii de ABC-uri şi de baruri vor miza că nimeni nu va face controale cu noaptea-n cap.

Dar în acest caz se înşală! "Vom avea harta exactă a localurilor non-stop din oraş şi Poliţia va face controale pentru a verifica respectarea orarului", spune Florea. Pentru că adoptarea unei norme nu înseamnă nimic dacă nu există şi metode prin care să fie impusă. Chiar şi cu sila. Cam aşa cum încearcă Primăria să facă ordine pe timpul nopţii...


"Dacă ABC-urile spun că vor da faliment fiindcă nu vor mai vinde alcool noaptea, înseamnă că până acum vindeau pe timpul nopţii foarte multă băutură. E un motiv în plus să fie supuse taxei speciale, pentru că înseamnă că sunt principalii furnizori de cheflii care distrug mobilierul stradal"

Ilie Bolojan


CINE-A PUS CÂRCIUMA-N DRUM...

612 de baruri, cafenele şi localuri orădene intră sub incidenţa taxei pe ordine publică


"SE CITEAZĂ CONSILIUL LOCAL!"

Războiul grişului cu lapte

Taxa specială de ordine publică nu este singura disputată între Prefectură şi municipalitate. În decembrie, prefectul a atacat în contencios Hotărârile de Consiliu Local 707 şi 852 din 2009, prin care Primăria introducea o taxă minimă lunară de 90 lei pentru hrana copiilor de grădiniţă. Reprezentanţii municipalităţii au spus că măsura va descuraja absenteismul, deoarece ştiind că le-au plătit mâncarea părinţii îşi vor duce zilnic copiii la grădiniţă. Şi, astfel, va diminua pierderile cu hrana preparată, dar aruncată din cauza absenţilor. La solicitarea Prefecturii, Consiliul Municipal a revenit asupra hotărârii, scăzând din taxă suma aferentă zilelor de vacanţă şi sărbători legale, şi scutind de plată micuţii care absentează din cauza unor boli contagioase şi aduc adeverinţe medicale.

07 lupes.jpgModificarea nu a fost însă pe placul Prefecturii. "Masa pentru copii se găteşte dimineaţa, după ce au fost număraţi copiii prezenţi, aşa că scuza cu porţiile aruncate nu stă în picioare. Şi apoi, cine are copii ştie că dacă micuţul face o indigestie nu fugi cu el una-două la spital, ci îl ţii acasă două-trei zile şi îl tratezi cu ceaiuri. Aşa că nu ai de unde să scoţi adeverinţă medicală", spune Alice Lupeş (foto), şeful Direcţiei Juridice a Prefecturii.

Ambele hotărâri de Consiliu sunt momentan suspendate, pentru că au fost atacate de Prefectură în Contenciosul Administrativ. Prima înfăţişare în proces va avea loc pe 23 martie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON