URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iulie 2014, 19:04

Război între agenţiile de turism şi MAE, pe tema calităţii apei de pe litoralul bulgăresc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Ministerul de Externe a atenţionat populaţia că apa de pe litoralul bulgăresc , pe plaja din Varna, ar putea fi infectată cu microorganisme, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) ameninţă MAE cu judecata, pentru că ar fi băgat degeaba spaima în turiştii români.

Printr-un comunicat transmis duminică, citat de Digi24.ro, ANAT cere Ministerului de Externe să transmită toate informaţiile primite de la autorităţile din Bulgaria, nu doar pe cele alarmante.

ANAT cere autorităţilor române o reacţie fermă care să confirme situaţia din Bulgaria pentru a putea informa şi acţiona corect faţă de românii care şi-au cumpărat vacanţe pe litoralul bulgăresc.

"Informaţiile oficiale venite din Bulgaria în urma monitorizării calităţii apelor pentru îmbăiere în zonele Dobrici, Varna şi Burgas arată că valorile indicatorilor microbiologici cercetaţi sunt în conformitate cu cele legale, nereprezentând un risc de sănătate pentru populaţie şi pentru turiştii care aleg să-şi petreacă concediile în ţara vecină", arată comunicatul, care menţionează că o singură zonă, Plaja Ofiţerească din oraşul Varna, a înregistrat depăşirea normelor admisibile, autorităţile bulgare impunând interdicţia temporară de îmbăiere în acest loc.

Disputa îşi are originea într-o alertă de joi dată de oficialii bulgari şi preluată de cei români.

De precizat, însă, că Ministerul de Externe a trimis atenţionările clar, anunţând că apa e probabil infestată pe o singură plajă, cea din Varna, nu şi în alte staţiuni de pe litoralul bulgăresc, scrie digi24.ro.

"Suntem extrem de supăraţi pentru că MAE a preluat joi o ştire a departamentului de sănătate din Varna, relativ inofensivă, ştire a fost transformată, a apărut pe piaţa din România că litoralul bulgăresc este infestat de microoganisme. Guvernul bulgar a reveni cu o declaraţie vineri, dar MAE nu s-a grăbit să preia această clarificare edificatoare. Aşteptăm ca luni MAE să preia aceste informaţii, e bizar că ce e dramatic preiau, iar ce este corect nu le preiau. Au fost probleme la agenţiile din România", a declarat, la Digi 244, Alin Burcea, vicepreşedintele ANAT.

Agenţiilor de turism din România le-au fost deja trimise adrese oficiale cu această înştiinţare de către Inspectoratele de Sănătate din zonele cercetate, tocmai pentru a-şi anunţa turiştii.

Mai mult, în 5 iulie, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei şi Energiei din Bulgaria au trimis un comunicat de presă cu privire la starea apelor din 23 de staţiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin şi Elena, Sunny Day şi Riviera, arată ANAT.

"Anunţăm că informaţiile apărute în presă şi ipotezele privind riscul de îmbolnăvire lansate de anumite persoane nu au la bază niciun studiu de caz ale cărui rezultate să provină de la instituţii oficiale. Aşa cum am anunţat, potrivit rezultatelor monitorizării, nu există nicio contaminare care să pună în pericol turiştii pe coasta bulgărească a Mării Negre", se arată în comunicatul oficial al celor două instituţii din Bulgaria, citat de Digi 24.

Legat de declaraţiile privind infestarea cu hepatita A, autorităţile bulgare nu au confirmat această informaţie. Atât agenţiile de turism româneşti, cât şi turoperatorii europeni şi-au informat turiştii cu privire la zonele în care scăldatul este permis.

"În continuarea informărilor de presă privind riscul ca apa mării de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre să fie contaminată cu virusul hepatic A, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Avertismentul privind riscul ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A şi recomandarea vaccinării împotriva acestui virus au fost făcute de şeful secţiei de hepatologie de la spitalul "Sf. Ivan Rilski" din Sofia şi preluate de numeroase agenţii de presă şi publicaţii bulgare, la 30 iunie 2014", arată documentul, preluat de sursa citată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON