URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
30 Mai 2022, 13:02

Raportul copy-paste: Raportul primarului Florin Birta privind starea Oradiei în 2021 a fost făcut "din pix"!

Raportul copy-paste: Raportul primarului Florin Birta privind starea Oradiei în 2021 a fost făcut 'din pix'! VOI VERIFICA! Primarul Florin Birta (foto) a prezentat joia trecută Consiliului Local raportul privind starea Oradiei în anul 2021, copiat în mod greşit după cel din anul precedent. Consilierii locali n-au avut nicio obiecţie, pentru că nu l-au citit. "Raportul primarului se face în fiecare an după acelaşi calapod. De la 150 de pagini în 2008, au ajuns la 600 anul acesta, pentru că a crescut şi activitatea Primăriei. Totuşi, voi verifica dacă la redactare s-au păstrat, în mod eronat, date din cel de anul trecut", spune Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Documentul este narcotic curat. Lung de peste 600 de pagini, raportul primarului Florin Birta privind starea economică, socială şi de mediu pe anul 2021 pare scris pentru sertar.

Redactat într-o limbă de lemn, documentul nu a putut fi citit în integralitate nici măcar de cel care îl semnează. "E foarte complex. Recunosc că l-am citit doar pe diagonală", recunoaşte Birta.

Oficial ne merge bine!

Codul Administrativ obligă primarii să prezinte în primul trimestru al anului un raport privind starea economică, socială şi de mediu a localităţii. Prezentarea "fotografiei la minut" este prima obligaţie trasată de legiuitor primarului în exercitarea atribuţiunilor acestuia.

Văzut ca o corvoadă, raportul primarului Florin Birta pentru anul 2021 a fost tratat ca atare. Întins pe 678 pagini, documentul - emis de Direcţia Juridică a Primăriei - este cu 115 pagini mai lung decât cel de anul trecut, pe care îl copiază, şi de două ori peste cel din 2019.

În ciuda volumului, informarea este doar o însăilare a rapoartelor de activitate prezentate încă din iarnă de directorii Primăriei. Spre exemplu, orădenii sunt reinformaţi triumfal că oraşul îşi păstrează calificativul Fitch "recomandat investiţiilor", încasările din amenzile de parcări au crescut cu 30%, datoria publică de 16,5% se păstrează sub pragul legal de 30%, investiţiile s-au ridicat la 90 milioane euro şi altele. Toate bune!

Copie la indigo

Concret, rapoartele directorilor APTOR sau Direcţiei Poliţiei Locale au fost copiate integral, cele ale direcţiilor Patrimoniu Imobiliar şi Asistenţă Socială au fost făcute după power-point-urile deja publice, iar cele ale direcţiilor Economică şi de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională au fost umflate cu cifre şi tabele, ca să pară mai elaborate.

Redactat într-un limbaj de lemn, documentul abundă în lozinci. Potrivit Primăriei, "contextul actual, prin prelungirea stării de alertă datorată efectelor evoluţiei Covid-19, şi-a pus amprenta şi asupra activităţii publice locale, care a fost nevoită a lua măsuri rapide pentru protejarea angajaţilor, a serviciilor publice locale, a locuitorilor, dar şi a mediului de afaceri local, concomitent cu păstrarea unui echilibru bugetar prin menţinerea unui bun nivel al încasării impozitelor şi taxelor, dar şi prin grija faţă de cheltuirea banilor publici". Edificator!

"Nu l-am citit"

Primarul a introdus raportul aferent anului 2021 în şedinţa de joia trecută a Consiliului Local la rubrica "diverse". Primit cu două luni întârziere după "primul trimestru", documentul a trecut neobservat.

Florin Marinău, consilier local OradeaLiberalul Florin Marinău (foto) spune că a citit raportul, dar a refuzat să facă comentarii. "Nu vreau să mă pronunţ, pentru că din modul în care puneţi întrebarea, induceţi un anumit răspuns", zice el.

Culmea, până şi consilierii opoziţiei s-au lăsat intimidaţi de volumul materialului. "Nu l-am citit în întregime", recunoaşte liderul grupului UDMR, Szabó József. Potrivit acestuia, "noi citim doar capitolele care ne interesează în mod deosebit, cum ar fi partea bugetară şi investiţiile mari".

La fel a făcut şi PSD-istul Liviu Sabău Popa, abia revenit în Consiliu. "Sincer, l-am citit pe sărite. E foarte lung, scris într-o limbă de lemn şi laudativ", spune el.

Totuşi, a rămas cu ceva: "Faptul că Oradea a închis anul 2021 cu un excedent bugetar de 63,9 milioane lei denotă incapacitatea de a pune investiţiile în operă", spune Sabău Popa.

Rămaşi în 2021

Adevărul este că, de fapt, nici angajaţii Primăriei nu au citit ce au scris în raport! Dacă ar fi făcut-o, ar fi văzut că, luând copy-paste documentul de anul trecut, au lăsat datele neactualizate.

Spre exemplu, preambulul atribuit primarului Birta cuprinde afirmaţia, ambiguă şi nesusţinută, că "Oradea se află pe primul loc în topul «celor mai bune oraşe din România»", informaţie valabilă în raportul pentru anul 2020, care cita un sondaj Press One, dar neactualizată ulterior.

Metoda copiei la indigo este şi mai străvezie la capitolul "concluzii", care nu prezintă nicio idee finală şi se referă la anii trecuţi. "Prin prezentul raport s-a realizat o analiză a activităţii primarului municipiului Oradea, a aparatului de specialitate pe care îl coordonează, precum şi a instituţiilor şi serviciilor publice subordonate Consiliului Local al municipiului Oradea din cursul anului 2020 (!). Totodată în raport sunt cuprinse şi obiectivele pentru anul 2021 (!)". Oamenii primarului Birta nu au ajuns încă în 2022, ca să prezinte raportul pe anul precedent. În ritmul acesta o vor face abia la anul...


"Structura raportului privind starea Oradiei este aceeaşi în fiecare an. Fiecare director din Primărie îşi prezintă raportul de activitate, iar în momentul în care acestea sunt finalizate, secretarul Consiliului Local (n.r. Eugenia Borbei) se ocupă de înglobarea lor în raportul primarului. De 12 ani se lucrează în acest fel şi nu au fost probleme. Totuşi, de anul viitor, pentru cei care nu au timp să citească atât de mult, vom face o sinteză, la final, cu modificările care au apărut de la un an la altul"

Florin Birta, primarul Oradiei

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Și?
A semnat și el k Piedone. Și câte nu o mai semna așa.
Postat 31 Mai 2022, 01:20 de Dinu29
Rezultă că activitatea din primărie ...
... e constantă și pozitivă, an de an la fel.
Postat 30 Mai 2022, 21:52 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON