URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IUNIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când văd cum mulţi dintre compatrioţii noştri pun botul la toate prostiile despre conspiraţii, am bănuiala că anumite televiziuni urmăresc cu orice preţ tâmpirea privitorilor. Nici nu trebuie să se străduiască prea tare pentru a-i băga pe bieţii oameni în ceaţă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Deloc moale nu le-a picat alegătorilor liberali din Bihor acuza adusă PNL-iştilor din Consiliul Judeţean de către Ioan Mang, cum că partidul lor favorit se pregăteşte de-o alianţă taman cu UDMR. Supărat că PSD nu mai are, alături de UDMR şi ALDE, majoritatea în "parlamentul" judeţean, Mang le-a reproşat PNL-iştilor, cu Ilie Bolojan în frunte, încălcarea unui protocol semnat anul trecut de şefii celor patru partide reprezentate în CJ, care prevedea o repartizare mai puţin dezechilibrată a banilor pentru primării.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă am fi făcut orele de română prin internet, cel mai probabil că profesoara nu și-ar mai fi amintit de un elev obscur din a VI-a C. Aș fi rămas doar o adunătură de pixeli, un cadru minuscul în colțul din dreapta jos al ecranului, o fărâmă digitală pe care o uiți imediat ce închizi calculatorul sau tableta.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce anume v-a marcat cel mai mult în ultimele două luni ale stării de urgență?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Nu trebuie să poarte mască persoana care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc). Dincolo de faptul că nu se prevede ce înseamnă umiditate crescută sau temperatură ridicată, agentul trebuie să constate contravenția cu termometrul și barometrul? Mai mult, cum îl constată Agentul 007 pe „etc.”?!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...

RAPAS de pripas

RAPAS de pripas BĂTAIE DE JOC. În cimitirul municipal fostul director RAPAS Romulus Cosma (foto) a atribuit lucrările de reparaţii la capelă, fără nicio licitaţie, firmei Padombi. Lucrările trebuiau să se încheie într-o lună dar au ajuns să dureze nouă luni, iar preţul a fost majorat, în final, fără acte, de la 151.554 la 230.000 de lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Angajări făcute după bunul plac, lucrări date pe ochi frumoşi şi animale făcute cadou, fără nici un act, unor persoane necunoscute...

Auditul făcut la Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS) pentru perioada 2008-2010 a scos la iveală nereguli majore petrecute în mandatul fostului director Romulus Cosma. Toate semnalate de BIHOREANUL încă de atunci!

Am avut dreptate!

Primul lucru pe care l-a făcut în octombrie 2010 Liviu Andrica, proaspăt numit director la Regia Autonomă a Pieţelor, a fost să ceară un audit cu privire la situaţia reală a unităţii. Fostul director, Romulus Cosma, părăsise pe 30 septembrie postul prin demisie, presat de primarul Ilie Bolojan, şi dorea să ştie exact ce moşteneşte de la acesta.

BIHOREANUL avertizase încă din 2009 că tânărul Cosma, fost consilier de-al primarului, o luase pe un drum greşit. Printre altele, ziarul a dezvăluit că directorul şi-a înfiinţat o firmă de pază împreună cu un fost securist dubios, pe care l-a angajat pe bani grei în RAPAS, tocmai când regia scotea la licitaţie serviciile de pază. De asemenea, Romulus Cosma a umflat numărul taxatorilor din pieţe, a majorat pe ochi frumoşi salariile piloşilor din regie şi a umplut pieţele de chioşcuri neautorizate.

Comandat în octombrie anul trecut, controlul a fost finalizat la începutul acestui an şi a fost semnat de primar abia săptămâna trecută, după ce Ilie Bolojan l-a studiat zile în şir, îngrijorat de gravitatea faptelor. "Documentul arată clar că regia nu s-a bucurat de cea mai bună conducere", a confirmat BIHOREANULUI, vizibil iritat, primarul Bolojan.

Angajări pe ochi frumoşi

RAPAS este unul dintre principalii gospodari ai domeniilor oraşului. Regia gestionează "fabricile de bani" care sunt pieţele orădene, ştrandurile şi parcurile, precum şi cea mai sigură investiţie: cimitirul. O afacere teoretic "beton", regia a fost adusă pe butuci în doar doi ani. Şi culmea, acest lucru nici măcar nu poate fi imputat legal fostului director. Asta fiindcă Romulus Cosma nu a semnat niciodată un contract de management cu indicatori de performanţă cuantificabili. El a fost angajat în baza unui contract individual de muncă, la fel ca angajaţii de rând!

BIHOREANUL a dezvăluit încă din 2009 că în doar câteva luni RAPAS a angajat 34 de oameni, pe "prietenie" şi fără concurs, lucru confirmat acum de audit. Într-o perioadă în care Primăria şi regiile subordonate concediau oameni pe capete, numărul taxatorilor în pieţele orădene a fost dublat peste noapte. Culmea, angajările au continuat inclusiv după ce personalul depăşise totalul aprobat prin organigramă de Consiliul Local, "proprietarul" regiei.

Dincolo de faptul că RAPAS a plătit salarii peste buget, auditul a scos la iveală şi faptul că apropiaţii directorului au primit bani necuveniţi! Romulus Cosma a majorat, de pildă, retroactiv salariile a trei angajaţi care au încasat în total, în aprilie 2009, 13.000 de lei în plus la salariu. Banii reprezintă majorarea de salariu aferentă primelor trei luni din acel an. Cum legea prevede că majorările se pot plăti retroactiv pe maxim 15 zile, acum respectivii vor trebui să dea banii înapoi!

Haos generalizat

Debandada din RAPAS este ilustrată perfect de cimitirul municipal. Deşi Consiliul Local a majorat începând cu ianuarie 2010 tarifele pentru serviciile prestate în cimitir, acestea au fost comunicate magazinului de pompe funebre abia prin februarie. Magazinul din strada Primăriei a lucrat cu vechile preţuri mai bine de o lună, provocând pierderi de 15.865 lei.

Aceasta este, însă, o chestiune minoră! La sfârşitul lui 2008 conducerea regiei a atribuit pe ochi frumoşi firmei Padombi din Oradea lucrările de reparaţii capitale la capela municipală. Valoarea contractului, de 151.554 lei fără TVA, şi durata de o lună a lucrărilor au fost stabilite din burtă. Cosma nu s-a deranjat să facă licitaţie deşi suma depăşea pragul de 10.000 euro în vigoare la acea dată. Mai mult, la RAPAS nu există nici măcar dosarul de achiziţie cu oferta iniţială a firmei, pentru a vedea dacă directorul a încercat măcar să negocieze preţul.

De fapt, dacă l-a negociat, a făcut-o în sus! Prin anexe repetate făcute la contract, lucrările au fost întinse de la o lună la nouă luni, iar preţul a fost majorat în final cu 78.458 lei, fără TVA! Cazul este cu atât mai grav cu cât suma depăşeşte pragul legal de 50% până la care se puteau majora, legal, costurile lucrărilor. În plus, la regie nu există nici acte justificative privind lucrările suplimentare, nici graficul de execuţie. Tot ce mai poate face acum RAPAS este să pună angajaţii care au urmărit lucrările să plătească din buzunar cei 2.681 lei plătiţi peste pragul legal. Dacă mai are de la cine...

Împărţite pe ochi frumoşi

Cea mai mare nebuloasă a regiei este însă legată - aşa cum anunţa BIHOREANUL încă de anul trecut - de dispariţia din inventarul Grădinii Zoologice a nu mai puţin de 158 de animale. Exemplarele, de la lei şi asini până la raţe şi capre domestice, au fost donate sau date la schimb de conducerea Zoo fără a avea acordul Consiliului Local.

08 Liviu Andrica.jpg"Eu nu spun că aceste animale nu au fost donate, ci doar că trebuia să îşi dea acordul directorul general al regiei şi proprietarul, care este Consiliul Local", spune Liviu Andrica (foto), actualul director al RAPAS.

De parcă nu era de ajuns, în majoritatea cazurilor nu există nici măcar vreun act oficial care să justifice lipsa la inventar a animalelor: documente de donaţie sau, dacă au murit, acte de necropsie.

Zoo-aritmetică

Mai mult, aritmetica de la Zoo este cel puţin dubioasă. Spre exemplu, conform inventarului în martie 2009, Grădina Zoologică avea 16 lei. Deşi nu există acte de donaţie, din adresele trimise de Zoo către Protecţia Mediului rezultă că în februarie anul trecut 13 lei au fost expediaţi la Yorkshire, în Anglia, iar în aprilie alţi trei lei au fost trimişi în Africa. În ciuda acestui fapt, culmea, în inventarul Zoo figurează şi în prezent doi lei! Asta în condiţiile în care nu există nici un document din care să reiasă că între timp s-ar fi născut noi exemplare!

Pentru a pune capăt polemicilor pe marginea inventarului regiei şi a recupera prejudiciul creat oraşului, noua conducere s-a îndreptat în instanţă împotriva celor responsabili. "RAPAS i-a chemat în instanţă pe directorul Daiana Gender şi pe administratorul Radu Aştilean. Prima înfăţişare va avea loc în luna septembrie. Nu am nimic personal cu doamna Gender, dar dacă aş fi acceptat această situaţie, aş fi fost părtaş la aceste lipsuri", declară Andrica.

Rămâne de văzut dacă directorul va aplica aceeaşi măsură şi pentru recuperarea celorlalte prejudicii create de fostul director Romulus Cosma şi tragerea lui la răspundere penală. Pentru că, altfel, tot "părtăşie" se cheamă...


CIMITIRUL PIAŢĂ
"Vând loc de veci!"

Pentru prima oară în istoria regiei, auditul făcut la RAPAS a dovedit oficial ceea ce ştia tot orădeanul: în cimitirul municipal locurile de veci bine amplasate se dau doar pe pile şi se vând la negru. Conform raportului, angajaţii cimitirului nu comunicau magazinului de pompe funebre din strada Primăriei decât locurile de mormânt de la mijlocul parcelelor, cele considerate "bune" fiind împărţite pe pile.

Criza locurilor de veci a dus la apariţia speculei, orădeni descurcăreţi închiriind în avans mai multe locuri pe care ulterior le scoteau la revânzare. Conform anunţurilor din presa locală, preţul unui loc de veci bine amplasat începea de la 500 de euro. "Ca o măsură de precauţie am ordonat inventarierea tuturor locurilor de veci şi a stării în care se află. Evidenţa va fi comunicată magazinului, care va fi mutat cât mai repede la cimitir. Aşa vom avea o situaţie clară şi nici nu vom mai pune orădenii pe drumuri", spune directorul Liviu Andrica. De asemenea, închirierea anticipată a locurilor de veci a fost sistată, pentru ca deţinătorii lor să nu fie tentaţi să le vândă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
MINCINOSILOR
SA-I PUPATI UNDEVA PE,,BIRTA,,SI PE ACEA ,,FEMEIE FRUMOASA,,CARE ESTE ADMINISTRATORUL PIETEI JOSIA,,,,,SI DUPA CUM SPUNE-TI ,,VOI,,,,,,FLEBETEA LUI BOLOJAN,,,,,,.
Postat 11 Mai 2011, 00:55 de ANONIM
RAU...
CRECA U AR TREBUI SA INVETI ALFABETUL CA SE ZICE ANALFABET NU ALFABET....VAI SI AMAR CA E PLINA LUMEA DE INCOMPETENTI
Postat 09 Mai 2011, 23:50 de CRINA
MINCINOSILOR
de performantele lui florin birta de la CSM nu vb nimeni ? sau de banii care i-a adus in sprijinul sportului oradean? nu inteleg ce gandire aveti fratilor? nu vreti sa lasati tinerii sa se implice in viata politica si sa se schimbe mentalitatile? vad ca sunteti obsedati de fratele lui birta ...bine faceti fratilor macar i faceti si lui reclama ca e tanar si trebuie sa se afirme
Postat 09 Mai 2011, 23:46 de ILINUCA
MINCINOSILOR
sunteti o adunatura de idioti...de ce va faceti de ras daca nici macar nu stiti sa scrieti 3 cuvinte in limba romana? dc nu incetati cu minciunile? tot ceea ce postati la comentarii sunt jigniri aduse conducerii actuale din partea voastra PDL-istilor care ati avut atatia ani de guvernare locala si nu ati facut nimic pentru orasul nostru... stiti care e diferenta dintre voi si liberali? eu nu zic ca Bolojan, Carp sau Tarle nu fura si nu le gasescc neamurilor locuri de munca, dar hai sa fim seriosi, care partid nu face asta cand e la guvernare? doar ca voi ati furat de parca mancati cu 100 de guri si nu v-ati gandit la nimeni...in schimb bolo face ceva lucruri bune pt oras ... sunteti penibili... avem printre cele mai bune mijloace de transport din Romania( MULTE TARI DIN UE NU AU ASA CEVA) , SE FAC O GRAMADA DE LOCURI DE PARCARE, PARCURI PT COPII SI SENATORUL DE BIHOR CORNEL POPA A ADUS DE O MIE DE ORI MAI MULTI BANI LA ORADEA DE CAT AU ADUS BLAGA FILIP SI COMPANIA... NU INTELEG CE AVETI CU BIRTA SI CU FRATELE SAU..DE CATE ORI CITESC CEVA DESPRE RAPAS APARE NUMELE BIRTA...DAR NIMENI NU SPUNE DE INCASARILE ADUSE DE BIRTA LA RAPAS...
Postat 09 Mai 2011, 23:37 de ILINUCA
zoom
ma, anca esti confuz(a) rau de tot... buna-i palinca de prune ?
Postat 08 Mai 2011, 10:00 de zoom
r.a.p.a.s.
si ca prin practici ordinare (taxe , atitudini,etc.) sa-i determine pe comercianti sa abandoneze pietele ( locuri intravilane scumpe nu ? ). Pariu ? Peste 2 ani veti scrie urit si despre actualul ,,ales"iar despre regie n-o sa prea aveti ce scrie....Si ziceti ca bolojan nu stie ? apropos (!) cum e cu birta soferul lui andrica care e de fapt mare administrator si cu prezentatorea de moda di iosia , febletea lui bolo ?
Postat 08 Mai 2011, 09:00 de cartita
r.a.p.a.s.
dragii mei Bihorenisti mari iubitori de bolojan , voi chiar credeti ca iubitului vostru primar i-a trebuit 2 ani ca sa afle ce se intampla in regie ? sau mai bine zis ne credeti pe noi naivi ? Intrebati-i si voi pe cei cativa consilieri locali care i-au atras atentia din primele saptamani lui bolojan ca cel pe care l-a uns -cosma- nu face ce trebuie(consilierii sunt liberali) .Strigator la cer : in loc sa -i schimbe pe cei 3-4 administratori de piata pe care toata lumea ii stia de corupti si inbuibati (magazine in piete ,spagi , etc. ) le-a angajat fii si neamurile - lucru pe care nici mafiotul de Hirte nu-l facuse ! Sute de milioane se scurgeau de la piata en gros catre buzunarele lui cosma, securistului de serviciu Titi -felicitari bolojan , tanar, tanar dar practici securiste invechite ai scolit bine odata- si in alte camari (?!). S-ar putea umple pagini cu mizeria asta , dar ce folos ? In loc ca regia sa arate ,,european", sa asigure inca un loc de munca unora fara alta alternativa care au bagat de-a lungul anilor bani frumosi in bugetul orasului . si actuala conducere urmareste acelasi lucru : prin ,,Investitii" aiuristice sa ciupeasca bani si materiale pt. case si vile ,
Postat 08 Mai 2011, 08:49 de cartita
felicitari!
stati linistiti ca 85% sunt asa nu cunosc legislatia dar atentie GESTIONEAZA si au un cuvant de spus , NU CRIZA financiara ne afecteaza ce alfabetii ne trag in jos, felicitari! sistemul ne ofera falimentul resurselor umane datorita nespotismului practicat continuat NEGRU pe alb in acte:)) FELICITARI1 si Doamne ajuta de mai bine, macar sa indreptam rau facut nu pentru noi noi vom muri, nu reusim sa ne bucuram din cauza democratiei prost inteleasa de fosti comunisti care ne au invatat sa fim cumparati si slugi.
Postat 07 Mai 2011, 15:35 de anca
Ce pupati voi in dos
BAI DAN SIMAI, TIE CHIAR NU NU TI-E RUSINE SA SCRII LA COMANDA? CINE TE-A PLATIT? BOLO? LINGAUL DE ANDRICA? DE CE NU VORBESTI CUM AU FOST FORTATI DE ANDRICA, CEI DIN PIATA DE LEGUME FRUCTE SA PLECE LA WEST-FRUTTA? DE CE NU CERETI CONDUCERII RAPAS SA DE-A IN JUDECATA CEI CARE AU PREJUDIACIAT REGIA, DUPA CUM AFIRMA? VOI CHIAR SUNTETI PENIBILI! IAR ANGAJARILE S-AU REALIZAT LA SOLICITAREA LUI BOLOJAN, CARP, TARLE, KISS, CA AVEAU SI EI OBLIGATII SARACII! VEZI CAZUL BIRTA, FRATELE LUI BIRTA FLORIN, SLUGA LUI BOLO. SI DACA MAI VRETIU EXEMPLE MAI PRIMITI. NU MAI VINDETI GOGOSI OAMENILOR CA NU VA MAI TINE. HOTILOR!
Postat 07 Mai 2011, 15:34 de Onoarea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3517 RON
  • 1 EUR = 4.8426 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON