URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2022, 15:53

Raliu prin Bihor: Mașini de epocă au pornit din Oradea pe „Drumul Vinului” (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

41 de maşini istorice din toată ţara au fost aliniate vineri dimineaţa, în Parcul 1 Decembrie din Oradea, la startul competiţiei Raliul Drumul Vinului, ajuns la cea de-a treia ediţie şi organizat de Retromobil Club România, filiala Bihor.

Pe la pivnițe

Evenimentul se desfăşoară vineri şi sâmbătă prin Bihor, în prima zi traseul trecând prin localități situate spre sudul județului, iar în cea de-a doua vor ajunge în localități din zona de nord.

După pornirea din parcul central al Oradiei, pasionații de mașini de epocă vor ajune în prima zi în localități ca Mădăras, Salonta, Tinca, Vârciorog, precum și în zona Dobreşti, unde, conform organizatorilor, vor degusta - cu excepţia piloţilor - diferite sortimente locale de vinuri, direct din butoaie.

mașină de epocă în Parcul 1 Decembrie din Oradea

În cea de-a doua zi a evenimentului, participanții la raliu vor parcurge un așa numit "drum al pivniţelor", trecând prin Aleşd, Pădurea Neagră, Marghita, Sălacea.

„Am vrut să promovăm şi bogăţiile judeţului, cum ar fi viile din zona Diosig-Vaida, prin acest raliu. Noi i-am invitat pe toţi colegii din ţară, iubitori de maşini istorice, să vină la noi şi să-i cinstim aşa cum se cuvine”, a spus Vlad Tătaru, unul dintre organizatori şi membru al filialei Bihor a Retromobil Club România.

Traseul cuprinde și o oprire la cele 1.000 de pivnițe din Sălacea. „Vom poposi la Sălacea, pe străzile celor 1.000 de pivniţe, iar pentru a desăvârşi experienţa culinară şi degustarea, suntem invitaţii Cramelor Bekesi la Woywoda Turism, în Vaida. Ne vom reîntoarce sâmbătă seara la Cetatea Oradea, după ora 18, pentru finish şi festivitatea de premiere", au precizat organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Nimic nu i-a oprit

Participanţii veniţi din toată ţara s-au arătat încântaţi de conceptul evenimentului. „Trabantul nostru este din 1981 şi este maşina pe care eu am învăţat să conduc, maşina familiei. Deja participăm la astfel de evenimente de câţiva ani. Îmi face plăcere să ne plimbăm, să vedem şi locuri noi", a spus Ruxandra Enăceanu Tudoraş (foto jos), pilotul maşinii cu numărul 22.

Ruxandra Ene, Retromobil Club România

Nici piloţii din plan local nu s-au dat în lături de la cursa cu maşini de epocă din judeţ. Două orădence Ana şi Evelin (foto jos), de 20 şi, respectiv, 24 de ani, au aşteptat cu nerăbdare startul competiţiei, la bordul unui Triumph roşu, decapotabil. „Mâncare bună, distracţie, maşini frumoase, oameni buni şi sperăm ca vremea să fie pe măsură", a spus Ana, copilot.

Evelin și Ana, Drumul Vinului

După inspecția tehnică a mașinilor și o ploaie scurtă de vară, la ora 11:01 maşina cu numărul 1, un Ford LTD din 1967, recent achiziţionată de un bihorean, a pornit pe "Drumul Vinului". 

Cei înscrişi în competiţie trebuie să urmeze regulile stricte care sunt trecute într-un aşa-zis „roadbook" (foto jos), în care sunt trecute toate traseele, inclusiv semnele de circulație întâlnite pe drumurile din Bihor.

Roadbook, Drumul Vinului

„Raliul de regularitate (n.r. un gen de raliu tipic pentru mașinile de epocă) se desfăşoară în condiţii de trafic cu anumite probe. De exemplu, șoferii să respecte pe o distanţă de 10 km viteza de 40 km/h, în ciuda dificultăţilor apărute pe traseu" a precizat Vlad Tătaru. 

Printre autoturismele aliniate la start s-au mai numărat și un Ford Mustang din 1966, Dacia 1310 și un Mercedes Cabiolet.


Programul complet al Raliului „Drumul Vinului”

Vineri 15 iulie 2022

8.00 – 9:00 Sosirea şi înregistrarea participantilor, expunerea vehiculelor

9:00-10:00 Control Administrativ-Tehnic

10:30-10:45 Briefing

11:00 Start etapa I. Oradea – Parcul 1 Decembrie

12:15 Sosirela Mădăras, pauza de masa

13:45 Start etapa a II-a din Mădăras spre ferma Euro Buffalo Salonta

14:00 Sosire la fermă

14:30 Start spre Vârciorog pe ruta Salonta-Tinca-Dobreşti-Vârciorog

17:00 Regrupare Vârciorog, vizită la biserica de lemn.

17:30 Restart de la Vârciorog

18:30 Sosire in Parcul 1 Decembrie,

Sâmbătă 16 iulie 2022

10:00 Start etapa a III-a din Cetatea din Oradea pe ruta Marghita-Sălacea

12:40 Pit stop la Casa Bihorului

13:00 Restart spre Sălacea

13:30 Sosire la Muzeul satului din Sălacea (Masa de prânz)

14:30 Vizitarea pivnitelor

15:00 Start etapa a IV-a de la Sălacea, prin Săcueni – Vaida – Sălard

16:00 Pit stop Crama Békési

17:00 Restart spre Oradea

18:00 Sosire la Cetatea din Oradea

19:00 Comunicarea rezultatelor şi decernarea premiilor, în curtea cetăţii.

21:00 Cina oficiala în Cetatea Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON