URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Noiembrie 2020, 15:45

Raed Arafat a anunţat că municipiul Sibiu intră în carantină, ca urmare a răspândirii Covid-19. Demisii în lanț în rândul decidenţilor locali

Raed Arafat a anunţat că municipiul Sibiu intră în carantină, ca urmare a răspândirii Covid-19. Demisii în lanț în rândul decidenţilor locali (sursa foto: G4media.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De luni, orașul Sibiu și localitățile Şelimbăr, Tîlmaciu şi Cisnădie intră în carantină pentru două săptămâni. Decizia a fost anunţată, vineri, de şeful Departamentului de Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Sibiu, unde a luat parte şi vicepremierul Raluca Turcan.

Mai multe demisii 

Aceştia au descins în oraşul transilvan (care are o rată de incidenţă a cazurilor covid de aproape de 12 la mia de locuitori), au făcut mai multe verificări la unităţile spitaliceşti şi au participat la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu care a durat 3 ore, scrie România24.ro. 

Vicepremierul a declarat că subprefectul oraşului, Rareş Macrea, a fost demis şi că directorul DSP şi-a dat demisia. Potrivit unor surse locale, cel din urmă a invocat motive de sănătate.

Raluca Turcan a mai adăugat că se aşteaptă şi demisia directorului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, Liliana Coldea, unitate în care sunt trataţi doar pacienţii cu Covid.

Pe de altă parte, ieri, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe, Bogdan Csillag şi-a dat demisia. Managerul spitalului Covid, Liliana Codlea, nu a vrut să facă publice motivele demisiei şefului UPU, însă în ultima perioadă, cât medicul Csillag a fost în concediu medical, înlocuitorul său, Voichiţa Halmaghi a povestit, în şedinţa CJSU situaţia grea din UPU Sibiu, unde este lipsă de personal şi un număr foarte mare de bolnavi COVID-19, cerând ajutorul autorităţilor. Medicul a fost, însă, apostrofat de prefectul Mircea Creţu, notează Mediafax.ro.

Numărul de cazuri Covid-19 a crescut brusc în Sibiu de la începutul lunii noiembrie. Inclusiv prefectul judeţului, Mircea Creţiu, a fost diagnosticat cu coronavirus.

Reguli suplimentare

În timpul carantinei, deci începând de luni, 16 noiembrie, părăsirea orașului se va putea face numai cu declarații pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator. De asemenea, magazinele se vor închide la ora 20.

În plus, Raed Arafat a anunţat o serie de măsuri valabile încă de sâmbătă în oraşul Sibiu şi în celelalte localităţi din judeţ care intră în carantină. 

"Suplimentar vom avea măsuri pe perioada weekend-urilor: închiderea mall-urilor şi a magazinelor, mai puţin a celor alimentare şi farmacii, în vigoare de mâine, deja. Accesul în magazine se va face în limita a 1 persoană la 8 metri pătraţi. Între orele 10-13 persoanele peste 65 de ani vor avea prioritate la cumpărături. Există excepţii pentru ieşirea din localitatea în carantină, ce vor fi anunţate" a declarat Raef Arafat.

Judeţul Sibiu are rata cea mai mare de infectare din România, de 7,78 la mia de locuitori. Peste 400 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate la ultima raportare în oraşul din Transilvania, care se apropie astfel de o rată de infectare de 12 la mia de locuitori.

Sibiul este a patra reședință de județ pusă în carantină, după Baia Mare, Zalău și Slobozia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON