URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2022, 20:00

Putin a anexat ilegal patru regiuni ucrainene și amenință iar Occidentul. Replica NATO (VIDEO)

Putin a anexat ilegal patru regiuni ucrainene și amenință iar Occidentul. Replica NATO (VIDEO) captură video
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri tratatele de anexare a teritoriilor parțial ocupate din Ucraina - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - marcând momentul printr-un discurs delirant, de peste 40 de minute. Acesta a acuzat Occidentul și Statele Unite ale Americii că vor să transforme Rusia într-o colonie și a venit cu noi amenințări.

Un discurs delirant și furios

HotNews.ro redă pe larg evenimentele, arătând că ceremonia de semnare a tratatelor de anexare s-a desfășurat în Marele Palat al Kremlinului în prezența elitelor politice ale țării. A început cu întârziere, printr-un lung și furios discurs al lui Vladimir Putin, în care a promis că va „proteja” pământurile nou anexate „cu toate forțele și mijloacele de care dispunem”.

„Aceasta este voința a milioane de oameni”, a susținut Putin, cu trimitere la așa-zisele referendumuri organizate în cele patru regiuni și contestate de comunitatea internațională.

El a susținut că „oamenii au ales și alegerea e definitivă”, iar de acum înainte în cele patru regiuni anexate se vor aplica legile Rusiei.

„Vreau ca autoritățile de la Kiev și adevărații lor stăpâni din Occident să mă audă. Pentru ca toată lumea să-și amintească. Oamenii care locuiesc în Lugansk și Donețk, Kherson și Zaporizhzhia devin cetățenii noștri. Pentru totdeauna”, a avertizat președintele Rusiei.

''Occidentul este gata de orice pentru a prezerva sistemul neocolonial care îi permite să paraziteze şi, în realitate, să jefuiască lumea întreagă. Ei vor să ne vadă ca pe o colonie'', a susținut Putin, care crede că ''colapsul hegemoniei occidentale'' a devenit ireversibil.

„Luptăm cu un inamic care distruge lumea și creează crize, Ucraina (...) Vestul este gata de orice pentru a-și lua partea de peste tot din lume. Acesta este motivul suprem pentru care ei fac ceea ce fac și de aceea sunt atât de agresivi față de culturile independente”, a mai susținut liderul de la Kremlin.

Declarațiile pe larg pot fi urmărite pe HotNews.ro.

Sursa citată mai arată că ceremonia de semnare a decretelor s-a încheiat vineri cu o imagine șocantă pentru vestici: Putin și-a împreunat mâinile cu liderii impuși de Rusia în cele patru regiuni ocupate ale Ucrainei care au fost anexate la Federația Rusă, scandând, în aplauzele celor din sală, „Rusia”.

Zâmbind, Putin i-a încurajat pe cei din sală care au început și ei la rândul lor să scandeze „Rusia”.

Detalii, în articolul „VIDEO Zâmbete, litera Z și bucurie la Kremlin. Putin a scandat „Rusia” alături de cei patru lideri ruși din regiunile nou anexate, în timp ce continuă să împartă moarte”.

Răspunsul lui Zelenski: Vrem în NATO

Drept răspuns, la scurt timp președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că va depune vineri o cerere accelerată de aderare la NATO.

„De facto, noi am parcurs drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitate cu standardele Alianţei Nord-Atlantice. Ele sunt reale pentru Ucraina. Sunt reale pe câmpul de luptă şi în fiecare aspect al interacţiunilor noastre. Avem încredere unii în alţii, ne ajutăm şi ne apărăm. Aceasta este Alianţa Nord-Atlantica. De facto”, a declarat Zelenski, citat de presa ucraineană, conform Adevărul.ro.

„Astăzi, Ucraina depune o cerere de aderare la NATO pentru a o face de jure. Printr-o procedură care va fi în concordanţă cu valoarea noastră, pentru protecţia întregii noastre comunităţi. Pe o baza accelerată”, a adăugat el. După cum se știe, Ucraina solicită de mai mulți ani să adere la NATO și și-a crescut cererile în acest sens după ce a fost atacată de Rusia.

NATO: Continuăm să apărăm Ucraina

Pe de altă parte, declarațiile lui Vladimir Putin au fost criticate de comunitatea internațională. Mai multe țări, inclusiv România, au anunțat că nu recunosc anexarea ilegală a teritoriilor, iar replica NATO a venit ferm după câteva ore.

„Susținem Ucraina, pentru că dacă-l lăsăm pe Putin să câștige va fi catastrofic pentru Ucraina, care va înceta să existe ca stat independent, dar va fi periculos inclusiv pentru noi”, a declarat, vineri seară, secretarul general al NATO, Jens Soltenberg.

Acesta a punctat că acțiunile recente ale Rusiei constituie „cea mai gravă escaladare a conflictului din Ucraina de la începutul invaziei încoace”.

Conform HotNews.ro, care redă pe larg și aceste declarații, oficialul a reiterat că NATO va susține în continuare Kievul, precizând că o victorie a Rusiei fiind catastrofală pentru Ucraina și un pericol pentru Occident pe termen lung.

„Ucraina are dreptul de a lua înapoi aceste teritorii ocupate acum cu forța și o vom sprijini pentru a continua să elibereze aceste teritorii”, a mai declarat Stoltenberg.

În ce privește noua cerere de aderare a Ucrainei la NATO, Stoltenberg a spus că orice țară europeană este liberă să solicite acest fapt, evitând să se pronunțe frontal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
KP aka mama Omida
Dupa cum vezi fiare vechi mai are doar Rusia ::::)))) armata *** mele. Oare in caz de război tu unde fugi dragă KP.
Postat 02 Octombrie 2022, 20:38 de Sandu2100
Erată la textul inițial.
Americanii nu au fugit din Afganistan, împreună cu partenerii strategici din NATO care staționau în Kabul ... ci pur și simplu și-au zburat de acolo. "Umbrela" NATO sub care stă România costă anual 2,5% din PIB. E ca și când ți-ai cumpărat bodyguard ... doar că acesta te pune, pe lângă cotizația contractuală, să-i cumperi toate fiarele vechi de care nu mai are nevoie, pentru că el trebuie să se modernizeze permanent ca să scoată bani din asta.
Postat 02 Octombrie 2022, 17:35 de KP
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Tu ne spui sa fim trădători ca tine . Americanii nu au fugit din Afganistan, ei au știut ca Putin va atac Ucraina, și uite ca ne apară pe noi. Propaganda ta nu ține nici la prostalaii de Rusi. Ucraina luptă, în schimb tu îți vinzi tara
Postat 01 Octombrie 2022, 12:25 de Sandu2100
Vorba lui Urania ... "urmează pentru mulți trezirea la realitate".
Mulți propagandiști au avut "de lucru" din 2020 încoace, odată cu lansarea NOM, la finele lunii ianuarie când Biden a adăugat și "L" la siglă. Așa s-a pornit mare proiect de globalizare agresivă al Noii Ordini Mondiale Liberale, ocupată deja la 1/3 din planetă. Ca reacție, restul de 2/3 a început să se replieze și reorganizeze astfel că, după "fuga din Afganistan" a urmat experimentul "pandemia". Efectele au demonstrat că nimeni nu poate genera rezultatele așteptate, dacă oamenii nu sunt pregătiți pentru schimbări radicale sau pur și simplu nu vor. Așa că, s-a mai băgat odată "bățul prin gard", forțându-se conflictul militar numit "Ucraina". Reacțiile a apărut și mai puternice, iar astăzi asistăm la dezumflarea NOML. Din toate astea a apărut și mare pierzant, Europa cu "motorul" său nemțesc cu tot, gripat și cu mari consecințe ale unei lungi recesiuni. Iar în ceea ce privește "paiul din ochi" ... Ucraina a rămas cu 80% din teritoriu și cu 60% din PIB pierdut pe veci. Dar au rămas în picioare propagandiștii, care vor schimba rapid "macazul" și se vor replia la comandă, urmând să laude după modelul Rareș Bogdan nevoia de suveranitate ale popoarelor. Dură va fi însă trezirea la realitate pentru mulți, care și-au pierdut în ultimii aproape 3 ani nu numai omenia, cât mai ales credibilitatea.
Postat 01 Octombrie 2022, 09:36 de KP
O zis Putin că
" URSS se poate invia , dar nimic nu este mai puternic, decat voința popoarelor decat a se întoarce la patria mamă " Bă ma * de râs si de mila Rușilor ::::))))) să-mi *, in condiție astea și cu armata lui pește îmi doresc al III-lea război, bunicul meu a prins 4 ierni in război și apoi încă 25 de ierni friguroase, și asa am ajuns eu , Tata a dus-o mai bine era pace pe timpul lui, dacă timpul me schimbă nu-mi trebuie somație, ma înroleze de bună voie și dacă nu ma primește. Nu poți să-mi tai gâtul și sa spui ca ma iubesti , auzi la el " voința popoarelor " pai popoarelor au fugit și fug de Ruși și vine asta mai senil ca BIDON să-mi spună ca el e Sfântul, el ma protejarea . Maș mă de aici Putin cu bețivii tai cu tot. Odihnește-te in pace CEAUȘESCU , mare dreptate ai avut în 21 august 1968 cu toate ca asta te-a costat viața , după cum se vede și acum și atunci, moartea vine de la RUSI. AVIZ AMATORILO , NU VA BĂGAȚI DACA NU CUNOAȘTEȚI ISTORIE , CI DOAR PRETINDEȚI, VA POATE COSTA VIAȚA !!!!! Stati pe * voastră.
Postat 01 Octombrie 2022, 01:11 de Sandu2100
Lucifer asta crede ca daca le declara pamant rusesc nu mai ataca ucrainienii ca sa si le recupereze?
Au bombardat ucranienii in Crimeea si inca vor ataca. La fel vor avansa si in Lugansc, Donetc, Zaporija si Cherson. Putin crede ca cererile lui au vreo valoare din punct de vedere international, nu isi da seamna nici acum cat de marginalizat a ajuns? Doar Iran si Coreea de Nord ii sunt prieteni apropiati, iar China un aliat mai indepartat care viseaza sa ii ia locul.
Postat 30 Septembrie 2022, 22:31 de unu
Putin & co
Dacă ne uitam la ce vomita KP pe aici se vede clar radicalizarea lui/ei . Referitor la Rusi, ma întreba un Rus acum 4 ani în SUA , de ce Românii urăsc Rușii, i-am spus pt ca Rușii sunt un popor de prosti, nu au făcut decât sa fure , sa copieze, sa se delecteze cu vodka 3 litrii pe noapte, respectivul Rus a cumparat 4 sticle de vodka, sa supărat dar asta e. Între timp puțin se lauda cu armata lui ca un zorro de la Vaslui. Vax armată, vax populi.
Postat 30 Septembrie 2022, 20:29 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON